Kısa Süreli ve Düşük Dozda Trifluoperazin Kullanımına Bağlı Tardif Diskinezi: Bir Olgu Sunumu

Tardif diskinezi (TD), vücudun herhangi bir bölümünü etkileyen amaçsız ve istemsiz hareketlerle karakterize bir hastalıktır. Bu hareketler tipik olarak ağız-yüz bölgesinde meydana gelir ve hasta genellikle bu hareketlerin farkında değildir. TD, kısa süreli ve düşük dozda antipsikotik kullanımına ikincil olarak daha nadir görülür. Burada kısa süreli ve düşük dozda trifluoperazin kullanımına bağlı bir TD olgusunu sunduk. Hasta 38 yaşında bir kadın hastaydı ve yaygın anksiyete bozukluğu tanısı ile 1 mg/gün trifluoperazin ile tedavi edilmişti. TD semptomları, trifluoperazin başlandıktan üç ay sonra ortaya çıkmıştı, ilaç kesilmesinden sonra yavaş yavaş azaldı ve altı ayın sonunda tamamen kesildi. TD tedavisine ilişkin veriler sınırlıdır ve en iyi yöntem ortaya çıkmasını önlemektir.

Tardive Dyskinesia Due to Short-Term and Low-Dose Use of Trifluoperazine: A Case Report

Tardive dyskinesia (TD) is a disorder characterised by purposeless and involuntary movements affecting any part of the body. These movements typically occur in the oro-facial area and the patient is usually unaware of them. TD is rarely seen secondary to short-term and low-dose use of antipsychotics. Herein, we present a short-term and low-dose trifluoperazine-induced TD. The patient was a 38-years-old female patient who was being treated with trifluoperazine 1 mg/day with a diagnosis of generalized anxiety disorder. The symptoms of TD appeared three months after the introduction of trifluoperazine, decreased gradually and ceased at the six months of discontinuation. Data on TD treatment are limited, and the best management strategy remains prevention.

___

  • 1. Demirkol ME, Şenbayram Ş, Doğangüneş G, et al. Tardif diskinezi ve tedavi yaklaşımları. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry. 2018; 10(2):249-264.
  • 2. American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th ed.; Author: Washington, DC, 2013.
  • 3. Kose S, Akin E, Cetin M. Adverse drug reactions and causality: The Turkish version of Naranjo Adverse Drug Reactions Probability Scale. Psychiatry Clin Psychopharmacol. 2017; 27:205-206.
  • 4. Schooler NR, Kane JM. Research diagnoses for tardive dyskinesia. Arch Gen Psychiatry. 1982; 39:486-487.
  • 5. Nalbant A, Can A, Burhan HS, et al. Tardive dyskinesia in long term hospitalized patients with schizophrenia. Dusunen Adam. 2016; 29:259-265.
  • 6. Tarsy D, Baldessarini RJ. Epidemiology of tardive dyskinesia: is risk declining with modern antipsychotics? Mov Disord. 2006; 21:589-598.
  • 7. Csernansky JG, Grabowski K, Cervantes J, et al. Fluphenazine decanoate and tardive dyskinesia: a possible association. Am J Psychiatry. 1981; 138:1362-1365.
  • 8. Limandri BJ. Tardive dyskinesia: New treatments available. J Psychosoc Nurs Ment Health Serv. 2019; 57(5):11-14.