İlköğretim Öğrencilerinin Fen-Teknoloji-Tasarım Süreci İle İlgili Becerilerinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Eğitim Modülü Uygulaması

Bu çalışmada öğrencilerin teknoloji ve tasarım konusundaki bilgilerini artırmak ve fen ve teknoloji okuryazarı olmalarına katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan bir eğitim modülü 4., 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu 88 kişilik bir gruba uygulanmıştır. Boston Üniversitesi Bilim Müzesi tarafından (Museum of Science) geliştirilen “Çocuklar İçin Mühendislik ve Teknoloji Dersleri” (Engineering and Technology Lessons for Children) isimli eğitim modülü, “kuvvet” konusu ele alınarak uygulanmıştır. Mühendislik Tutum Ölçeği, Teknoloji Nedir? ve Mühendislik Nedir? ölçekleri veri toplama aracı olarak uygulama öncesi ve sonrasında uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucunda; eğitim öncesinden sonrasına tutum puanlarının ortalamaları arasında anlamlı farkın olduğu gözlemlenmiştir. Gruplara bakıldığında, 4. sınıf öğrencilerinin bilim ve mühendislikle ilgili tutumlarında artış gözlenmemekle birlikte 5. ve 6. sınıflarda artış olduğu görülmüştür. Teknoloji Nedir? ölçeği analiz edildiğinde 4, 5 ve 6.sınıf öğrencilerinin teknoloji ile ilgili bilgi düzeylerinde anlamlı yönde bir artış olduğu tespit edilmiştir. Mühendislik Nedir? ölçeği veri analizi sonucunda her sınıf için puan ortalamaları artmış ve 5. ve 6. sınıflarda bu artış anlamlı düzeyde olmuştur. Çalışma sonucunda, ilkokul programlarına mühendislikle ilgili uygulamaların entegre edilmesi konusunda önerilerde bulunulmuştur. 

___

  • Baştürk, R. (2011). Bütün yönleriyle SPSS örnekli nonparametric istatiksel yöntemler (2. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı: İstatistik, araştırma deseni, SPSS uygulamaları ve yorum (12. baskı). Türkiye: Pegem.
  • Cunningham, C. M.ve Lachapelle, C. P. (2010). The impact of Engineering is Elementary (EiE) on students’ attitudes toward engineering and science. Sözel bildiri, ASEE Annual Conference and Exposition, Louisville.
  • Cunningham, C. M., Lachapelle, C. P. ve Lindgren-Streicher, A. (2005). Assessing elementary school students' conceptions of engineering and technology. Sözel bildiri, ASEE Annual Conference & Exposition, Portland.
  • Cunningham, C. M., Lachapelle, C. P. ve Lindgren-Streicher, A. (2006). Elementary teachers' understandings of engineering and technology. Sözel bildiri, American Society for Engineering Education Annual Conference & Exposition. Chicago.
  • Dindar, H. ve Taneri, A. (2011). MEB’in 1968, 1992, 2000 ve 2004 yıllarında geliştirdiği fen programlarının amaç, kavram ve etkinlik yönünden karşılaştırılması. Kastamonu Eğitim Dergisi. 19(2), 363-378.
  • Engineering is Elementary. The engineering attitude instrument: Reliability report. http://www.eie.org adresinden elde edildi.
  • Engineering is Elementary The Engineering Design Process. http://www.eie.org adresinden elde edildi.
  • Lachapelle, C. P. ve Cunningham, C. M. (2007). Engineering is Elementary: Children's Changing Understandings of Science and Engineering. Sözel bildiri, ASEE Annual Conference and Exposition, Honolulu.
  • Lachapelle, C. P., Cunningham, C. M., Jocz, J., Kay, A.E., Phadnis, P., Wertheimer, J. ve Arteaga, R. (2011). Engineering is Elementary: An evaluation of years 4 through 6 field testing. Boston, MA: Museum of Science.
  • Lachapelle, C. P., Cunningham, C. M., Oware, E. A. ve Battu, B. (2008). Engineering is Elementary: An evaluation of student outcomes from the PCET program. Boston, MA: Museum of Science.
  • Lachapelle, C. P., Hertel, J. D., Jocz, J. ve Cunningham, C. M. (2013). Measuring students' naïve conceptions about technology. Sözel bildiri, NARST Annual International Conference, Rio Grande.
  • Lachapelle, C. P., Jocz, J. ve Phadnis, P. (2011). An evaluation of the implementation of Engineering is Elementary in fourteen Minneapolis Public Schools. Boston, MA: Museum of Science.
  • Lachapelle, C. P., Phadnis, P., Hertel, J. ve Cunningham, C. M. (2012). What is engineering? A survey of elementary students. Sözel bildiri, 2nd P-12 Engineering and Design Education Research Summit, Washington, D.C.
  • Lachapelle, C. P., Phadnis, P., Jocz, J. ve Cunningham, C.M. (2012). The impact of engineering curriculum units on students’ interest in engineering and science. Sözel bildiri, NARST Annual International Conference, Indianapolis.
  • Lachapelle, C.P., Gentry, C.A., Hertel, J.D. ve San Antonio-Tunis, C. (2014). Elementary students becoming engineers through practice. Sözel bildiri, International Conference of the Learning Sciences, Boulder.
  • McKay, M., Macalalag, A., Shields, C., Brockway, D. ve McGrath, E. (2008). Partnership to improve student achievement through real world learning in engineering, science, mathematics and technology. Sözel bildiri, American Society for Engineering Education Annual Conference & Exposition Proceedings, Pittsburgh.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2000). İlköğretim okulu fen bilgisi dersi (4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıf) Öğretim Programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2005). İlköğretim fen ve teknoloji dersi; 4-5. Sınıflar Öğretim Programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2005). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, İlköğretim fen ve teknoloji dersi (6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2006). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, İlköğretim fen ve teknoloji dersi (6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2008). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, İlköğretim fen ve teknoloji dersi (6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2008). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, İlköğretim fen ve teknoloji dersi (6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2012). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, İlköğretim fen ve teknoloji dersi (6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2013). Fen Bilimleri Dersi (4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıf) Öğretim Programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2017). Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2007). Bilim ve sanat merkezleri yönergesi. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı.
  • Stem Akademi. STEM Nedir? http://www.stemakademi.com adresinden elde edildi.
  • TÜBİTAK. Vizyon 2023. http://www.tubitak.gov.tr adresinden elde edildi.
  • White House (2010). Prepare and inspire: K-12 education in science, technology, engineering and math (STEM) for America’s future. http://www.whitehouse.gov adresinden elde edildi.
Ege Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4474
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Okul Müdürlerinin Yönetsel Güçlülükleri ile Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Yeliz Özkan Hıdıroğlu, Çağlar Hıdıroğlu, Abdurrahman Tanrıöğen

Biyoloji Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünme Eğilimleri Üzerine Bir İnceleme

Esra ÇAKIRLAR-ALTUNTAŞ, Miraç YILMAZ, Salih Levent Turan

Evli Kadın ve Erkeklerde İş Tükenmişliğinin Yordanması

Elif ERCAN, Semra UÇAR

Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Türkçe Robotik Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Burak ŞİŞMAN, Sevda KÜÇÜK

“Sanatsal Açıdan Donanımlı” Okul Öncesi Eğitim Sınıfında Bir Pilot Uygulama Örneği

Şakire OCAK KARABAY, Gamze Bilir Seyhan

Ortaokul Öğrencilerinde Demokrasi Algısı, Deontik Adalet, Toplumsal Değerler Algısı Arasındaki İlişki

Hakan SARIÇAM, Adnan ÖZBEY

Scratch Öğretiminde Ayrılıp Birleşme Tekniği Kullanımının Derse Yönelik Tutuma Akademik Başarıya ve Kalıcılığa Etkisi

Sezin YÜKSEL, Kerim GÜNDOĞDU

Teknoloji Destekli Sınıf Ortamlarında Öğrencilerin Ders Sorumlusunun Bilgisine Yönelik Algıları Ölçeği Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Güney HACIÖMEROĞLU, Cumali YAŞAR, Ahmet Kemal ÖKMEN

İlköğretim Öğrencilerinin Fen-Teknoloji-Tasarım Süreci İle İlgili Becerilerinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Eğitim Modülü Uygulaması

Esin PEKMEZ, Hülya YILMAZ, Asli Ceren ALAÇAM AKŞİT, Fulden GÜLER

Güdülenmiş Öğrenmeyi Destekleme Öz-Yeterlik Algısının Kollektif Yeterlik, Tükenmişlik ve Teknolojiyle Bütünleşmeyle İlişkisi

Miraç YILMAZ, Öner USLU