Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi’nin Seçmeli Statüsünün Dersin Pedagojik Değerine Yansımasının Öğretmen Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım BTY dersi temel derslerin dışında seçmeli ders statüsü ile okutulmaktadır Seçmeli derslere genel olarak bakıldığında bu dersler öğrencilerin ilgi ve istekleri doğrultusunda ders seçmeleri sonucunda yeteneklerinin ortaya çıkması kendilerini keşfetmeleri ve geleceğe hazırlanmaları açısından önemlidir Seçmeli derslerin başarıya ulaşması için öğrencilerin ilgi ve isteklerinin merkeze alınması ve de uygun koşulların sağlanması gerekmektedir Ancak mevcut uygulamalar incelendiğinde seçmeli derslerin öğrencilerin kendi iradeleri ile seçmelerinin çok ötesinde gerçekleşen işleyişlerin söz konusu olduğu görülebilir BT öğretmenlerinin sorunlarını konu alan araştırmalarda da dersin seçmeli statüsü öğretmenlerce ifade edilen sorunlar arasında belirtilmektedir Bu bulgulardan hareketle BTY dersinin seçmeli ders statüsü ile okutulmasının okullardaki mevcut koşullar veuygulamalar dahilinde değerlendirildiğinde dersin pedagojik değerine çeşitli düzeylerde yansımasının olabileceği düşünülmüşve bu bağlamda okullardaki genel olarak seçmeli derslerin uygulanmasına yönelik koşullar ve uygulamalar doğrultusunda dersin seçmeli statüsünün öğrenme ve öğretme durumları ile öğretmenlerin mesleki kimlik ve değerlerine yansıması araştırılmıştır Bu amaç çerçevesinde 80 BTY dersi öğretmenine anket uygulanmış ve 5 okul idarecisi ile görüşme yapılmıştır Görüşme ve açık uçlu sorulardan elde edilen veriler Temellendirme Kuramı GroundedTheory yönteminden esinlenerek analiz edilmiştir Likert tipi sorulara verilen cevaplar ise yüzde ve frekans hesaplamaları ile analiz edilmiştir Elde edilen sonuçlar ışığında araştırmanın sonunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur
Anahtar Kelimeler:

-

Pedagogical Reflection of the Elective Status of Information Technologies and Software Course from the Perspectives of Teachers

-

___

  • Anderson-Levitt, K. M. (2008). GlobalizationandCurriculum. İçinde F. M. Connelly, M. F. He ve J. A. Phillion (Ed.),The SAGE Handbook of Curriculum and Instruction. (pp. 349-368). Los Angeles: Sage Publications.
  • Aslan, N. ve Arslan Cansever, B. (2007). Okuldaki Sosyal Etkinliklere Katılımda Ebeveyn-Çocuk Etkileşimi (Kültürlerarası Bir Karşılaştırma). Ege Eğitim Dergisi, (8)1, 113-130.
  • Casale, G. (Ed.). (2011). TheEmploymentRelationship: A comparativeoverview. Oxford: Hart Publishing.
  • Charmaz, K. (2006). ConstructingGroundedTheory: A Practical Guide Through Qualitative Analysis. London: Sage.
  • Charmaz, K. (2010). GroundedTheory: ObjectivistandConstructivistMethods. İçinde W. Luttrell (Ed.),Qualitative Educational Research. Readings in Reflexive Methodology and Transformative Practice (pp. 183 – 207). New York andLondon: Routledge.
  • Cogill, J. (2008). Primaryteachers’ interactivewhiteboardpracticeacrossoneyear: changes in pedagogyandinfluencingfactors. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi).King’sCollegeUniversity of London, UK.
  • Cohen, L.,Manion, L., Morrison, K. veMorrison, K. R. B. (2007). ResearchMethods in Education (6. Baskı.). Londonand New York: Routledge
  • Çağlar, A., Yakut, Ö., veKaradağ, E. (2005). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Öğretmenler Tarafından Algılanan Kişilik Özellikleri ve Liderlik Davranışları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Ege Eğitim Dergisi, 6 (1), 61 – 80.
  • Daban, F. ve Özdemir, E. (2004). Eğitimde verimliliği artıran ders programlarınınhazırlanması için genetik algoritma kullanımı.Eğitim Bilimleri veUygulama Dergisi,3 (6), 245-257.
  • Darby, J. A. (2006).Theeffects of theelectiveorrequiredstatus of courses on studentevaluations.Journal of VocationalEducation& Training, 58 (1), 19-29.
  • Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (2008). Seçmeli Derslerin Seçim Kriterlerinin Değerlendirilmesi Araştırması.
  • http://egitek.meb.gov.tr/tamamlanan/secmeli_dersler_arastirmasi.pdf adresinden elde edildi.
  • Eyidoğan, B., Odabaşı, H. F. ve Kılıçer, K.(2011). İlköğretim Bilişim Teknolojileri Dersinin Seçimlik Olmasına İlişkin Öğretmen Görüşleri. Eğitim Teknolojileri Araştırmaları Dergisi,2(4).
  • Li, Y. J. (2008). In/fromthe art of WendaGuandTrinh T Mınh-ha, toward a transnational model of art education. (Yayınlanmamış doktora tezi). The Pennsylvania StateUniversity, US.
  • Maslow, A.H. (1943). A Theory of Human Motivation. PsychologicalReview,50(4), 370-96.
  • Matuga, J. M. (2001). Electronic PedagogicalPractice: The Art andScience of Teachingand Learning On-Line. EducationalTechnology&Society, 4 (3), 77- 84.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2012). Milli Eğitim Bakanlığı Resmi Sayfası- Haberler. http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayrinti.asp?ID=9757 adresinden elde edildi.
  • Taş, B. S. (2004). İlköğretim 6, 7 ve 8. Sınıflar Seçmeli Ders Programlarının Öğretmen ve Öğrenci Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Yin, R. (2003).Case Study Research: Design and Methods. Newbury Park: Sage.
  • Yücel, C. ve Karataş, E. (2009). Eğitim yöneticilerinin benimsedikleri iş değerleri. Ege Eğitim Dergisi, (10) 2, 70-101.