Sosyotropik Otonomik Kişilik Özelliklerine Göre Lise Öğrencilerinin Öğrenilmiş Güçlülük Düzeylerinin İncelenmesi

Sosyotropi ve otonomi, bireyin psikolojik işlevleri üzerinde baskın özellikler olarak tanımlanan kişilik özellikleridir. Sosyotropik kişilik, bireyin diğerleri ile pozitif etkileşim gösterebilme özelliğiyken; Otonomik kişilik ise bireyin bağımsızlığını, kişisel haklarını koruyabilme ve artırabilme özelliği olarak tanımlanmaktadır. Öğrenilmiş güçlülük kavramı ise bireyin, bugüne dek öğrenmiş olduğu, hedefe yönelik davranışlarını engelleyen düşünce, duygu, acı gibi etkenleri denetim altına almasını mümkün kılan beceriler olarak tanımlanmaktadır. Öğrenilmiş güçlülüğün, öğrenilmiş çaresizliğin karşıt-tezi olduğu da söylenebilir. Bu araştırmada; farklı kişilik özelliklerine sahip lise öğrencilerinin öğrenilmiş güçlülük düzeyleri arasındaki ilişki ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmaya 2018-2019 eğitim yılında Kayseri ilinde bir Anadolu lisesinde öğrenim görmekte olan 253 lise öğrencisi katılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Sosyotropi-Otonomi Ölçeği ile Rosenbaum Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca, çalışmada öğrencilerin demografik durumlarını belirlemek üzere bir kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; örneklemde yer alan öğrencilerin çoğunun otonom kişilik özelliği sergiledikleri, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha sosyotropik kişilik özelliğine sahip oldukları görülmüştür. Sınıflar bazında; 9. ve 10. sınıfların daha sosyotropik yapıda olduğu;12.sınıfların ise en yüksek düzeyde otonomik yapıda olduğu tespit edilmiştir. Örneklemde yer alan öğrencilerin genel olarak öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin yüksek olduğu, ‘cinsiyete’ göre ise kızların öğrenilmiş güçlülüklerinin erkeklerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda; cinsiyet farklılaştıkça otonomik özelliklerde farklılaşmaktadır. Sınıf düzeylerinin otonomik kişilik özellikleri ile pozitif yönde; öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ile negatif yönde bir anlamlılığı söz konusudur. Yani sınıf düzeyleri arttıkça otonomik kişilik özellikleri artmakta, öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ise azalmaktadır. Sosyotropik kişilik özellikleri ile öğrenilmiş güçlülük düzeyleri arasında pozitif bir ilişki görülmektedir. Öğrencilerin sosyotropik eğilimleri arttıkça öğrenilmiş güçlülükleri de artmaktadır.

___

  • Akgün, S. (2004). “The effects of situation and learned resourcefulness on coping responses. Social Behavior and Personality.” 32(5), 441-448
  • Aydın, A. S. Ergenlerde Stresle Başa çıkma Tarzları ile Cinsiyet ve Cinsiyet Rolleri Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2003.
  • Babadağ, K. (2001). “Meslekleşme ve kadın. I. Uluslararası &VIII. Ulusal Hemşirelik Kongresi,” Antalya, Türkiye, 29 Ekim – 2 Kasım 2000; Kongre Kitabı: 35-39.
  • Bagby R.M, Gilchrist EJ, Rector NA, Dickens SE, Joffe RT, Levitt A, Levitan RD, Kennedy SH (2001). The stabilityand validity of the sociotropy and autonomy personality dimensions as measured by the revised personal style ınventory, Cognitive Therapy and Research, 25(6): 765-779.
  • Barutçu, E. ve Öktem, Ş. (2003). “İş İşgören Uyumu Açısından Kişilik Özelliklerinin Değerlendirilmesi: Bir Uygulama” Ulusal Ergonomi Kongresi, 16-18 Ekim 2003, (41-49) Denizli, Türkiye.
  • Beck, Aaron T. Epstein, N. Harrison, R. P. and Emery, G. (1983). Development of The Sociotropy-Autonomy Scale: A Measure of Personality Factors in Pyschopatology, Unpublished Manuscript, Philadelphia: University of Pennsylvania.
  • Boyraz, G. ve Aydın, G .(2003). “Yetiştirme Yurdu ve Anne-Baba Yanında Kalan Ergenlerde Öğrenilmiş Güçlülük”. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2 (20) , 59-64.
  • Coşkun, Y. (2009). “Ortaöğretim öğrencilerinin öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ve Aile içi ilişkileri”. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 18, Sayı 2, 2009, Sayfa 104-118
  • Dağ, İ. (1992). Kontrol Odağı, Öğrenilmiş Güçlülük ve Psikopatoloji İlişkileri, Psikoloji Dergisi, Cilt. 7, Sayı. 27, 1-9.
  • Edwards, D., ve Riordan, S. (2001). “Learned resourcefulness in black and white South African University students. The Journal of Psychology,” 134(5), 665-675
  • Kabakçı, E. (2001).Üniversite öğrencilerinde Sosyotropik/Otonomik kişilik özellikleri, yaşam olayları ve depresif belirtiler. Türk Psikiyatri Dergisi, 12(4): 273-282
  • Kaya, N. Aştı, T. Acaroğlu, R. Kaya, H. ve Şendir, M. (2006).Hemşire öğrencilerin Sosyotropik-Otonomik kişilik özellikleri ve ilişkili faktörlerin incelenmesi. C.Ü. Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 10 (3).
  • Kwon, P.D. Campbell, G. ve Williams, M.G. (2001). “Sociotropy and Autonomy: Preliminary Evidence for Construct Validity Using TAT Narratives”, Journal Of Personality Assessment, Vol:77, No:1, 128–138.
  • Rosenbaum, M. ve Ben-Ari, K. (1985). “Learned helplessness and learned resourcefulness: Effects of non-contingent successand failure on individuals differing in self-control skills. Journal of Personality and Social Psychology,” 48, 198-215.
  • Sarı, T. (2004). “Üniversite Öğrencilerinde Bazı Değişkenlere göre Öğrenilmiş Güçlülük (Özet Kitabı). XIII. Ulusal Psikoloji Kongresi”. Toplumsal Barış: Dün, Bugün ve Yarın Kongre Kitabı (s.260-261). İstanbul: Bilgi Üniversitesi.
  • Sarıcı, S. (1999).Üniversite Öğrencilerinin Öğrenilmiş Güçlülük Düzeyleri, Ben Durumları ve Sosyo-Ekonomik Düzeyleri Arasındaki İlişkileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Savaşır, I. ve Şahin, N.H. (1997).”Bilişsel-Davranışçı Terapilerde Değerlendirme: Sık Kullanılan Ölçekler. Türk Psikologlar Derneği Yayını, Özyurt Matbaacılık, Ankara.
  • Serinkan, C. ve Barutçu E., (2006). Pamukkale Üniversitesi İİBF Öğrencilerinin Kariyer Planları ve Sosyotropi-Otonomi Kişilik Özelliklerine İlişkin Bir Araştırma, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:8, Sayı:2, 317-339.
  • Siva, N.A.(1991). İnfertilite’de Stresle Baş Etme, Öğrenilmiş Güçlülük ve Depresyonun İncelenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Nörolojik ve Psikiyatrik Bilimler Enstitüsü.
  • Sürük, N. (1994). Üniversite öğrencilerinin öğrenilmiş güçlülük düzeyleri.(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İnönü Üniversitesi, Malatya.
EDUCATIONE-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TAHMİN BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNİN ÇOCUKLARIN AKIL YÜRÜTME BECERİLERİ VE SEZGİSEL MATEMATİK YETENEKLERİNE ETKİSİ

Yıldız GÜVEN, Halide Bengü GÖNCÜ

Orta öğretim Fizik, Kimya, Biyoloji Dersi Öğretim Programlarının Bilimsel Okuryazarlık Boyutları Açısından İncelenmesi

Esengül KANTEKİN, Serhat İREZ

Türkçe PREP’in Anlamsız Kelimeleri Seslendirme ve Sesli Okuma-Anlama Becerilerine Etkisi

Dilara Zeynep GÜNEŞ, Hande AKIMAN, İris COŞAR, Anıl BEYBAĞA, Gökhan KARATEPE, Mine GÜR

Biyoloji Öğretmen Adaylarının Evrim Teorisini Kabul Etme Düzeyleri ve Evrim Öğretimi ile İlgili Tutumları Üzerine bir Araştırma

Sibel İNAN, Serhat İREZ

BİPOLAR TANISI ALAN EBEVEYNLER İLE BİLİNEN BİR PSİKİYATRİK TANISI OLMAYAN EBEVEYNLERİN AİLE İLİŞKİLERİ VE ÇOCUK YETİŞTİRME TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Filiz KALKAVAN

Sosyotropik Otonomik Kişilik Özelliklerine Göre Lise Öğrencilerinin Öğrenilmiş Güçlülük Düzeylerinin İncelenmesi

Mustafa HİTHİT, Turan ŞİMŞEK

YAZMA ETKİNLİKLERİYLE YÜRÜTÜLEN ARGÜMANTASYON UYGULAMALARININ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YARATICI YAZMALARINA VE KAVRAM ÖĞRENMELERİNE ETKİSİ

Fatma Betül UC, Elif BENZER

Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretim Üyelerine Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi

Ayşegül ALAN AYDINER, Çiğdem APAYDIN

İlkokul Öğrencilerine Yönelik Çoklu Zekâ Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması

Zühal YÜKSEL, Nadir ÇELİKÖZ