AYNI SINIFTA ÖĞRENİM GÖREN ALTMIŞ ALTI VE YETMİŞ İKİ AYLIK ÖĞRENCİLERİN YAŞADIĞI SORUNLARIN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Ülkemizde yeni değişen eğitim sistemiyle birlikte daha önce yetmiş iki ay olan ilkokula başlama yaşı düşürülerek altmış altı aya indirilmiş ve veli isteğine göre altmış aylık çocukların ilkokula başlayabilmeleri sağlanmıştır. Bu durum ilkokuma becerisinin ilkokul 1. sınıfta kazandırıldığı ve bu becerinin önemi düşünüldüğünde öğrencilerin gerek zihinsel gerekse fiziksel hazır bulunuşluk düzeylerinin ilkokula başlama açısından uygun olup olmadığı ile ilgili pek çok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Yapılan araştırmada öğretmenler, altmışaltı ve yetmiş iki aylık çocukların aynı eğitim programına göre öğrenim görmelerini öğrencilerin hazırbulunuşluk seviyelerinin farklı olması nedeniyle uygun bulmamaktadırlar. Araştırmaya katılan öğretmenlerin okul ve sınıflarının fiziksel özelliklerini, farklı yaş grubundaki öğrencilerin aynı sınıfta öğrenim görmelerini öğrencilerin psikomotor ve bilişsel hazırbulunuşluğu yönünden uygun bulmadıkları görülmüştür.

ASSESSMENT OF THE PROBLEMS ABOUT 66 AND 72 MONTHS OLD CHILDREN HAVING EDUCATION IN SAME CLASS ACCORDING TO OPINIONS OF TEACHERS

In our country, with the new education system, school starting age was brought down from 72 months to 66 months and depending upon parent demand, 60 months old children are allowed to start primary school. When thinking that first reading skills start at first grade and its importance, it brought out many discussions about whether readiness levels of children both mentally and physically are appropriate for school starting. In the search, teachers dona€â„¢t approve of 66 and 72 months old children have education with same instructional programme because of the fact that their readiness levels are diffirent. Moreover, it was seen that teachers attending the search dona€â„¢t approve of the physical properties of schools and classes and children in diffirent age groups having education in same class in terms of their psychomotor and cognitive readinesses.

___

  •  Akyol, H., (2006). Türkçe İlk Okuma ve Yazma Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi. 5. Baskı.
  •  Bacanlı, H., (2011). Eğitim Psikolojisi. Ankara: Pegem Akademi.  Büyüköztürk, Ş., Çakmak, K.E., Akgün, E.Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F., (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  •  Canbulat, A.N.K. ve Tuncel, M., (2012). Birinci Sınıf Öğretimine Bütünsel Yaklaşım ve Öğretimde Bireyselleştirme Çalışmaları.
  • Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt: 13, Sayı: 1, ss: 31-60.  Creswell, J.W., (2013). Araştırma Deseni Nitel, Nicel ve Karma Yöntem Yaklaşımları (D. Yüksel, Çev.). Eğiten Kitap. Ankara
  •  Çelenk, S., (2007). İlkokuma Yazma Programı ve Öğretimi. Ankara: Maya Akademi Yayıncılık.
  •  Çelenk, S., (2008). İlköğretim Okulları Birinci Sınıf Öğrencilerinin İlkokuma ve Yazma Öğretimine Hazırlık Düzeyleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt 8, Sayı: 1, ss: 83-90. Ekiz, D., (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık. Erdoğan, M., Kurşun, E., Şişman, G.T., Saltan, F., Gök, A. ve Yıldız, İ., (2010). Sınıf Yönetimi ve Sınıf İçi Disiplin Problemleri, Nedenleri ve Çözüm Önerileri Üzerine Nitel Bir Araştırma: Bilişim Teknolojileri Dersi Örneği. Kuramdan Uygulamaya Eğitim Bilimleri–Educational Sciences: Theory & Practice, 10(2), 853-891.
  •  Güneş, F., (2000). Okuma Yazma Öğretimi ve Beyin Teknolojisi. Ankara. Ocak yayınları.
  •  Kale, M., (2009). Eğitimin Temel Kavramları. İçinde Eğitim Bilimine Giriş Edt: Emin Karip. Ankara. Pegem Akademi.
  •  Karip, E., (2012). 12 Yıllık Zorunlu Eğitime Geçiş Sürecinde 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı Uygulamaları ve Gelişmeler. Çağdaş eğitim dergisi Sayı: 401, ss: 10-16.
  •  Kaya, K. ve Taşdemirci, E., (2005). Birleştirilmiş Sınıflar İle Bağımsız Sınıflarda İlkOkuma Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunların Karşılaştırmalı İncelemesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı: 19, Yıl: 2005/2, ss: 1-26.
  •  İnanç, B.Y., Bilgin, M., ve Atıcı, M.K., (2009). Gelişim Psikolojisi: Çocuk ve Ergen Gelişimi. Ankara. Pegem Akademi.
  •  Pehlivan, D., (2006). Okul Öncesi Eğitim Alan ve Almayan Öğrencilerin İlkokuma Yazmaya Geçiş Sürecinin, Öğretmen ve Öğrenci Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi Nitel Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi.
  •  Pınar, A. ve Sarıbaş, M., (2009). Silifke’de İlköğretim Okullarında Okul, Derslik Ve Öğretmen Yeterlilikleri. Selcuk Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, (22), 335.
  •  Senemoğlu, N., (2007). Gelişim Öğrenme ve Öğretim: Kuramdan Uygulamaya. Ankara. Pegem Akademi. 15. Baskı.
  •  Ünal, M. ve Özdemir, M.Ç., (2008). Eğitim Fakültelerinde Ortak Ders Olarak Okutulan Yabancı Dil Derslerinde Öğrencilerin Bilişsel Hazır bulunuşluk Düzeylerinin Akademik Başarıya Etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 1, ss: 13-22.
  •  Ünüvar, P., (2002). Burdur İli İlköğretim Okullarında İlkokuma ve Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar. Yüksek Lisans Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi.
  •  Yıldırım, A. ve Şimşek, H., (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara. Seçkin yayınları. 8. Baskı. İnternet Kaynağı
  •  http://www.meb.gov.tr/duyurular/duyurular2012/12Yil_Soru_Cevapla r.pdf