PEŞTU EDEBİYATINDA KISSA TÜRÜNÜN OLUŞUMUNA GENEL BİR BAKIŞ

Bu makalede Peştu edebiyatında kıssalarının oluşumu genel olarak değerlendirilecektir. Makalede şimdiki Afganistan ve Pakistan bölgesinde yaşayan ve onlarca kıssalar yazan Afgan yazarları Feyâz, Tâlib Reşid, Abdulkâdir Hettak, Abdulhamid Muhmend, Sadrhân Hettak, Molla Nimetullâh, Ahmedcân Nâzım, Gül Ahmed ve Mevlevî Ahmed’in edebi faaliyetleri üzerinde durulacaktır. Onun dışında ХIХ yüzyılın ortalarında Peşaver’de oluşan Bāzār-ı Ḳıṣṣaḫvānîبازار قصه خوانی “Kıssahanlık pazarı” edebi merkezi hakkında da bilgi verilecektir. Makalede Peştu kıssa yazarlarının eserlerinden örnekler vermenin yerine, bazı tanınmış kıssaların muhteviyatı ve mahiyeti değerlendirilecektir. Böylece makalede kıssaların Çağdaş Peştu edebiyatındaki yeri ve önemi gösterilmeye çalışılacaktır.

___

  • GERASİMOVA А., GİRS G., Literatura Afganistana, Moskova, 1963. GİRS G. F., Sovremennaya hudojesvennaya proza na pushtu v Afganistane, Moskova, 1958.
  • GIRS, G. F., Literatura nepokoryonnogo naroda, Moskova, 1966. İndiyskiye skazki, Moskova, 1955. صدیق روهی ، د پښتو ادبیاتو تاریخ ، ۹۱۱۱م پیښاور کلید افغانی ، الهور ۹۹۱۱ م ۹۲۱-۲۰۲ مخونه