MORİSKOLAR, ENDÜLÜS-ARAP KÜLTÜRÜ VE MALTA, GEÇ ORTAÇAĞ VE İLK MODERN DÖNEM İLİŞKİLERİNDE BAZI ÖNEMLİ OLAYLAR

Malta adalarının Avrupa haritasına eklenmesinde, genellikle Büyük Kuşatma’nın (1565) yanı sıra St. John Şövalyelerinin rejiminin ‘ünü’ ile Fransız Büyük Üstatlar La Cassiere ve Loubenx de Verdalle’ın 1570’ler ve 1580’lerde1 desicilianismo (Sicilyalaştırma) denilen ekonomi politikalarının etkisi olduğuna inanılır. Malta ve Şövalye yönetimi ile ilgili olan 16. yy. sonu, 17. yy. ve 18. yy.ın tarihi, coğrafi, politik ya da teolojik yüzlerce çalışması ve sayısız seyahatnamesi incelenirse, bu bakış açısının anlamı kavranır. Büyük Kuşatma’dan önce Malta’yı ziyaret eden ve onun kültürel ve sosyal durumu hakkında daha fazla bilgi veren Orta ve Kuzey Avrupa seyyahları, André Thevet (1549), Nicolas de Nicolay (1551) ya da istisna kabul edilebilen Fuerer von Haimendorf (1564)2 idi.

___

  • ALESSANDRİNİ, C. G., De acerrimo ac omnium difficillimo Turcarum Bello in Insulam Melitam gesto, anno 1565. Venice, 1566.
  • ALONSO de Contreras, The Life of Captain Alonso de Contreras. Knight of the Military Order of St. John. İspanyolcadan çev. Catherine Alison Philips. London, t. y.
  • AQUİLİNA, J., “Maltese Christian Words of Arabic Origin”. Maltese Linguistic Surveys. Malta, 1976.
  • Bonnici, T., “Galician-Portuguese traits in Caxaro’s Cantilena”. JMS, 19-20, (1989-1990). BOSİO, G., Dell ‘Istoria della Sacra Religione et III. ma Militia di San Giovanni Gierosolimitano. c. III, Rome, 1602.
  • BRESC, H., “Malta dopo il Vespro Siciliano”. Melita Historica, (1974).
  • GİACOMO BOSİO. Dell’Istoria della Sacra Religione et III. ma Militia di San Giovanni Gierosolimitano. İkinci baskı, Naples, 1684.
  • BRİNCAT, J. M., “Language and demography in Malta: The social foundations of the symbiosis between Semitic and Romance in standard Maltese”. Malta: A Case Study in International Cross-Currents. Düz. Stanley Fiorini and Victor Mallia- Milanes. Malta, 1991.
  • BRİNCAT. J. M., Malta 870-1054. Al-Himyarî’s account and its linguistic implications. Malta, 1995.
  • CABANELAS, P., “Pedro Venegas de Cordoba; embajador de Felipe II. en Marruecos”. Boletín de la Universidad de Granada, c. XXII (1973).
  • CALVET, A., Fray Anselmo Turmeda, heterodoxo espanol. Barcelona, 1914.
  • CARDONA, P. A., Expulsion iustificada de los moriscos espanoles y suma
Edebiyat ve Beşeri Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1970
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

KRİZ YÖNETİMİ SİSTEMİNİN VERİMLİLİĞİNİN YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ / Evaluation Of The Efficiency Of The Crisis Management System With The Structural Equation Modeling

Bahadır ŞAHİN

HADİ ZARİF’İN İLK BİLİMSEL FAALİYETLERİ ÜZERİNE / Khadi Zarif’s The First Scientific Activities

Berna MİRZAYEVA

ZANAATLA İLGİLİ USUL VE KAİDELERİN NİZAMNAMESİ OLARAK RİSALE

Saodat TİLEVBERDİEVNA DAVLATOVA

MORİSKOLAR, ENDÜLÜS-ARAP KÜLTÜRÜ VE MALTA, GEÇ ORTAÇAĞ VE İLK MODERN DÖNEM İLİŞKİLERİNDE BAZI ÖNEMLİ OLAYLAR

THOMAS FRELLER, STEPHAN HERGET

TÜRK DİLİ VE RUS DİLİNDEKİ AŞK VE DOSTLUK İLE İLGİLİ ÖZDEYİŞLER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME / A Revıew on Proverbs Related Wıth Love and Frıendshıp Concept ın Turkısh and Russıan Languages

Hadi BAK

SÂL-NÂMELERE GÖRE XIX. YÜZYILDA ERZURUM’DA EĞİTİM-ÖĞRETİM KURUMLARI / The Educational-Teachin İnstituons According to The Provincial Annual in Erzurum in The Nineteenth Century

Kenan ÇETİN

KÂRVÂN-I ‘ÖMR VE KİTAP DIŞINDA KALAN ŞİİRLER

Hakan SOYDAŞ

L.N. TOLSTOY’UN ESERLERİNİN RUS POLİTİK ÇEVRELERİNDE ELEŞTİRİSİ / The Critique of the Works of L.N. Tolstoi in the Russian Political Circles

Ersin ÇETİNKAYA, Sevindj RAMAZANOV

MEVLÜT SÜLEYMANLI’NIN GÖÇ ROMANI ÜZERİNE EDEBİYAT SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN BİR İNCELEME / A Terms of Socıology of Lıterature Revıew Wıreless Süleymanlı on The Novel of Göç

Muhammet GÜNTAY

ÖZBEK HALK EDEBİYATINDA BAZI MERASİM ŞARKILARI / Some Ceremonial Folksongs ın The Uzbek Literature

Shahodatxon IMOMNAZAROVA