Kısmen veya Tamamen Ekonomi Dışı Yapısal Dinamiğe Turizmin Sağladığı Katkı

Turizm, yakın geçmişte, Türkiye’de, ekonomik ve sosyal kalkınma gelişiminin önemli bir dalı haline gelmiştir. Bu performans, turizmin üretime, istihdama, gelire ve dış ödemeler dengesine sağladığı doğrudan katkılarında olduğu gibi, ekonominin geri kalan kısmına sağladığı dolaylı katkılarında da gözlemlenebilir. Günümüzde, turizm, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının önemli bir faktörü haline gelmiştir. Diğer taraftan, aynı anda, turizm, kısmen veya tamamen ekonomi dışı yapısal dinamiğin üzerinde de sonuçlara sahip olabilir. Gerçekten, turizm endüstrisinin gelişmesi, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel alanlarda sayısız avantajların ve dezavantajların kaynağı olabilir. Bu çalışmamızda, turizmin, kısmen veya tamamen ekonomi dışı yapısal dinamiğin üzerindeki sonuçlarını önce, sosyo-ekonomik alandaki etkilerinin doğurduğu avantajlarını ve dezavantajlarını ve sonra sosyo-kültürel alandaki etkilerinin doğurduğu avantajlarını ve dezavantajlarını ayrı ayrı inceleyerek birer bilanço oluşturmaya çalışılacaktır.

Contribution of The Tourısm to The Partially or Entirely External Economic Structure Dynamic

Recently, tourism becomes an important branch of development of economic and social recovery in Turkey. This performance, contributions of tourism can be observed both directly in employment, product, income and balance of (international) payments and indirectly remainder of economy. According to this, nowadays tourism has become the most important factor for economic recovery in Turkey. On the other hand, tourism can have some outcomes on partially or entirely external economic structure dynamic at the same time. Actually, the development of tourism industry can be a source of numerous advantages or disadvantages for socio-economic and socio-cultural areas. In this study, it is separately researched that the advantages and disadvantages of the contribution of the tourism to the partially or entirely external economic structure dynamic on socio-economic and socio-cultural areas. In the light of researches, some evaluations will be made in this study.

___

  • Bazın Marcel. – “Disparités et déséquilibres régionaux”, La Turquie au seuil de l’Europe, Paris, L’Harmatan, 1991
  • Belhassen Souhayr. – “La mutilation du milieu natürel”. Jeune afrique, Paris, no. 886-887, 28 décembre 1977-4 janvier 1978
  • Cazes Georges. – Tourisme international, mirage ou stratégie d’avenir? Paris, Hatier, collection J. Brémonc, 1989
  • Cleverdon Robert and EDWARDS Anthony. – Internatıonal tourism to 1990. EIU Special series 4. Cambridge, Massachusetts, Abt books, 1982
  • Crandall Louise. – “The social impact of tourism on developing regions and ıts measurement.” Travel, tourism and hospitality research. A handbook for managers and researchers. New York, Editors: J.R. Brant RITCHIE, Charles R. GOELDNER, 1987, pp.373-383.
  • Gürbüz, A. Turizmin sosyal çevreye etkisi üzerine bir araştırma. Karabük üniversitesi: Jestech ( engineering science and technology ) an international journal, cilt: 5, sayı: 1-2 ocak –haziran, ss. 49-59.
  • de Kadt Emanuel. – Tourism: Passeport pour le développement? Paris, Economica, ( publié pour la Banque Mondiale et pour L’U.N.E.S.C.O.), 1979, 345 p. Kahraman, N., Türkay, O., Turizm ve çevre. Ankara, Detay yayıncılık, 2014.
  • Kozak, N., Akoğlan Kozak, M., Kozak, M., Genel turizm ilkeler-kavramlar, Ankara, Detay yayıncılık, 2014.
  • Lanquar Robert. – Le tourisme international, Paris, P.U.F., 1986,Col. “Que sais-je?, no. 1694, 127 p.
  • Maury R.G. – “Geo-démographie de la Turquie: une transition difficile”. , Méditerranée, Institut de Géographie d’Aix-en-provence, no.14, 1983, pp. 51-60, Mcıntosh Robert W. – Tourism, principles, practices, Philosophies, Michigan, Grid, Inc., 1972, 268 p.
  • O.C.D.E. Les problemes et les politiques de développement reğional en Turquie, Paris, L’Organisation de Coopération et de Développement Economiques ( O.C.D.E.),1988, 67 p.
  • O.E.C.D. The impact of tourism on the environment, General report, Paris, Organisation for Economic Cooperation and Development (O.E.C.D.),1980, 41
  • O.E.C.D. Tourism Policy and international tourism in O.E.C.D., Member Countries, Paris, Organisation for Economic Cooperation and Development (O.E.C.D.),1987, 41 p.
  • O.M.T. – Documents de Base. Madrid, L’Organisation Mondiale du Tourisme (O.M.T.), 1991, 129 p.
  • O.M.T. – Charte du tourisme et code du touriste, Sofia, L’Organisation Mondiale du Tourisme (O.M.T.), 1985, 129 p.
  • Özbay İsmail, Turizm yönetiminde bir bakış açışı: Çatışmalar ve çözümler. 1. Ulusal toplumsal ve kurumsal çatışmalar/çözümler kongresi, Düzce Üniversitesi, Gölyaka Meslek Yüksekokulu, 8-9-10 Ekim 2015, ss. 73-83
  • Özbay İsmail, Turism et Développement Economique en Turquie, These pour le Doctorat, Üniversité de Nice-Sophia Antipolis, I.D.P.D., Mart 1992, 523 s.
  • Özgüç Dr. Nazmiye (III)). “L’industrie en Türquie d’apres les recensements industriels”, La Turquie, Presses Universİtaires de Reims, no. 65-66, 1986, pp.58-60.
  • Rostow W.W. – Les étapes de la croissance économique. Paris, éditions du seuil, 1963, 252 p.
  • Vellas François. - Economie et politique du tourisme international: manne touristique, Paris, Economica, 1985