BALIKÇILIKTA YASAK AV BOYU PROBLEMİ: İSTANBUL’DA SATIŞA SUNULAN BALIKLARIN UYGUNULUĞUNUN İNCELENMESİ

Ticari türlerin avcılığına ilişkin yasaklar tebliğler ve tüzüklerle bildirilmektedir ve bu yasaklar arasında, her canlıya en az bir kez üreme şansı verme prensibiyle hareket eden “asgari avlanabilir boy (MLS: Minimum landing size), diğer bir değişle “yasak av boyu” en önemlilerinden biri olarak sayılmaktadır. Av boyu yasaklarına uyulmaması balık stoklarında azalmaya, bazı türlerin bölgesel olarak yok olmasına ve dolayısıyla ekosistemin doğal dengesinin bozulmasına yol açmaktadır. Bu çalışmada İstanbul’daki balıkçılarda satışa sunulan pelajik ve demersal toplam 6 adet ticari türün asgari avlanabilir boylara uygunlukları incelenmiştir. Ekim 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında aylık olarak yapılan örnekleme çalışmaları sonucunda oluşturulan boy-frekans verilerine göre sırasıyla lüferin %97.1; istavritin %61.2; tekirin %16.7; sardalyanın %8.2; hamsinin %2.2 ve mezgitin %1.8’lik oranla asgari avlanabilir boyunun altında avlanarak satıldıkları tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde, ekosistemin ve buna direkt olarak bağlı olan balıkçılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için satışa sunulan ekonomik türlerin boylarının düzenli olarak izlenmesi ve önlem alınması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

___

  • Gordon, C., (1998). Tarihte Neler Oldu, (Çev: Mete Tunçay-Alaeddin Şenel), İstanbul: Kırmızı Yayınları.
  • Aksoy, R. ve Koç, G., (2012). Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi: Cilt:4, Sayı:8, ss:87-103.
  • Seçer, S., Korkmaz, A.Ş., Dinçer, C., Atar, H.H, Seçer, F.S. ve Keskin, E. (2010). Türkiye’de Sürdürülebilir Su Ürünleri Avcılığı, TMMOB Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Ankara, Bildiriler Kitabı-2, 789-807.
  • FAO, (2006). The Expert Workshop On Marine Protected Areas and Fisheries Management: Review of Issues and considerations. Italy, FAO Fisheries Report No:825.
  • Cochrane, K.L. and Garcia, S.M., (2009). A Fishery Manager's Guidebook. 2nd Edition, Singapore, Food and Agriculture Organization of the United Nations and Wiley-Blackwell Publishing.
  • Akşıray, F., (1987). Türkiye Deniz Balıkları ve Tayin Anahtarı. 2. Baskı, İstanbul, İ.Ü. Rektörlüğü Yayınları No:3490.
  • Yücel, Ş. ve Erkoyuncu, İ., (2000). Orta Karadeniz Bölgesi’nde Avlanan İstavrit (Trachurus trachurus L., 1758)’in Populasyon Dinamiği. Turkish Journal of Biology: Cilt:26, ss:543-552.
  • Samsun, N., Kalaycı, F., Samsun, O. ve Bilgin S., (2006). Samsun Körfezi’nde Avlanan İstavrit (Trachurus trachurus, L., 1758) Balığının Bazı Biyolojik Özeliklerinin Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi: Cilt:23, Sayı:1-3, ss:481-486.
  • Ceyhan T., (2005). Kuzey Ege ve Marmara Bölgesinde (Pomatomus saltatrix L.,) Balığı Avcılığı ve Bazı Populasyon Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi. İzmir: Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Akyol, O., and Ceyhan, T., (2007). Exploitation and Mortalities of Bluefish (Pomatomus saltatrix L.) in the Sea of Marmara, Turkey. Journal of Applied Biological Sciences: Cilt:1, Sayı:3, ss:25-27.