Şantiyede Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarıyla İlgili Algılarının Değerlendirilmesi, Düzce İli Örneği

Düzce merkezde 2014 ve 2019 yıllarında farklı yerlerde bulunan rastgele seçilen şantiyelerde farklı alanlarda çalışan 71 işçi ile yüz yüze görüşme yoluyla anketler uygulanmıştır. Anketlerde işçilere yaş, memleket, medeni durum, aldıkları ücret, çalıştıkları alan, çalışma süreleri, alan eğitimleri, iş güvenliği ve deprem farkındalığı gibi sorular yöneltilmiştir. Nitel ve nicel bulguların elde edildiği çalışmada işçilerin genel profilini ve çalışma koşullarını irdeleyen 2014 ve 2019 yılı anket sonuçları karşılaştırmalı olarak tablo ve grafik yoluyla yazı içeriğinde verilmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Düzce, Şantiye, İşçi profili

Evaluation of Perceptions of Workers Working at The Construction Site Regarding Working Conditions, Example of Düzce Province

Questionnaires were conducted through face-to-face interviews with 71 workers working in different fields at randomly selected building sites located in different locations in the center of Düzce in 2014 and 2019. In the surveys, questions such as age, hometown, marital status, wages received, the area they work, their working time, field training, job security and earthquake awareness were asked. In the study, where qualitative and quantitative findings are obtained, the survey results of 2014 and 2019, which examine the general profile of the workers and the working conditions, are presented comparatively via tables and graphics.

___

  • [1] S. Baradan, “Türkiye İnşaat sektöründe iş güvenliğinin yeri ve gelişmiş ülkelerle kıyaslanması,” DEÜ Mühendislik Fakültesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, c. 8, s. 1, ss. 87-100, 2006.
  • [2] E. Duman ve E. Nilay, “İnşaat sektörü ve işçi sağlığı,” Türk Tabipler Birliği, Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, c. 13, s. 48, ss. 30-38, 2013.
  • [3] A. Ercan, “Türkiye’de Yapı sektöründe işçi sağlığı ve güvenliğinin değerlendirilmesi,” Politeknik Dergisi, c. 13, s. 1, ss. 49-53, 2010.
  • [4] D. Çetinoğlu, M. Zeynep ve M. A. Öncü, “Kadın yöneticilerde iş ve aile yaşam dengesi: Düzce ili örneği,” Çalışma İlişkileri Dergisi, c. 10, s. 2, ss. 27-44, 2019.
  • [5] I. Kellevezir ve Ç. Özlem, “İşgücü Piyasası bilgi sistemi: Türkiye için bir model önerisi,” Çalışma İlişkileri Dergisi, c. 9, s. 2, ss. 1-23, 2018.
  • [6] A. Kale, Y. Özge ve Y. Sümeyra, “İnşaat sektörü çalışanlarının işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri konusundaki bilinç düzeylerini ölçmeye yönelik bir sektörel araştırma,” Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 22, s. 2, ss. 639-651, 2018.
  • [7] B. Özmen, “12 Kasım 1999 Düzce depreminin konut ve işyeri hasarları (rakamsal verilerle)” Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Deprem Araştırma Dairesi, Türkiye, Rap. 1, 2000.
  • [8] H. Bayraktar, “İnşaat sektörü iş gücü profilinin düzce örneğinde incelenmesi,” Düzce Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 2, s. 2, ss. 466-474, 2014.
  • [9] T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) (2020, 20 Ocak) Çalışanların hakları [Online]. Erişim: [http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/calisan/calisan/calisanlarin_haklari/calisanlarin_haklari]
  • [10] T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (2020, 18 Ocak) İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu [Online]. Erişim: [https://www.ailevecalisma.gov.tr/medias/12615/6331_isg_22022019.pdf]
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hesperis Isatidea (Boiss.) D.A. German & Al-Shehbaz (Brassicaceae) Türünün in vitro Antioksidan ve Enzim Aktivitesi ve Anatomisi

Gülnur EKŞİ, Gülderen YILMAZ, Nuraniye ERUYGUR, Fatma AYAZ

Bazı K ve Ca Bileşikleri İçin Kütle Zayıflatma Katsayısı, Toplam Elektronik Tesir Kesiti, Toplam Atomik Tesir Kesiti, Etkin Atom Numarası, Etkin Elektron Yoğunluğu ve Kerma Ölçümü

Saniye TEKEREK

Ev Yapımı Sirkelerde Kalitenin Spektroskopi ve Reoloji Yöntemleriyle Belirlenmesi

Muhittin ÖZTÜRK

Güç Sistemlerinde Thevenin Eşdeğer Devresi Kullanılarak Gerilim Kararlılığı Sınırlarının Gerçek Zamanlı Değerlendirmesi

Enes Talha GÜMÜŞ, Mehmet Ali YALÇIN

3B Yazıcı Teknolojilerindeki Kullanılan Yöntemler ve Gelişmeler Üzerine Bir Derleme

Ayşe DANIŞ BEKDEMİR, Özlem TUNA, İdris KARAGÖZ

Maden Çayı Metal İçeriğinin Tespiti ve CBS Destekli Değerlendirilmesi

Talip TURNA, Cansu ÖZTEKİN KARA

Glisin-Histidin Dipeptidler ile Fonksiyonelleştirilmiş Altın Nanoparçacıklar ile Cu2 + 'nin Kolorimetrik Tayini

Hakan ERDOĞAN

Günümüz Teknolojileri Çerçevesinde Çimento Dünyasındaki Gelişmelerin Araştırılması

Nusret BOZKURT, Nursima SAYIN

Yürünebilirliğin Nitel ve Nicel Veriler Üzerinden Ölçülmesi; Düzce Örneği

Ayşegül TANRIVERDİ KAYA, Zeynep MIHÇI

Endüstri 4.0’ın Gelişim Sürecinde Unutulan Bileşen: Siber Güvenlik

Gökçe KARACAYILMAZ, Serkan GONEN, Ercan Nurcan YILMAZ, Özge ÖZBİRİNCİ, Seda Şanoğlu