Vücut Kitle İndeksinin Trombosit Aferez Donörlerinin Trombosit Sayıları ve Donasyon Sıklığı ile İlişkisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, koronavirüs hastalığı 2019 (coronavirus disease 2019, COVID-19) pandemi döneminde trombosit aferez donörlerinin demografik özelliklerinin araştırılması, trombosit sayılarının kan grupları ve vücut kitle indeksi (VKİ) ile ilişkisinin gözden geçirilmesi ve VKİ’nin trombosit aferez bağışı üzerindeki etkisini karakterize etmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu geriye dönük çalışmada Ocak 2020 ve Ocak 2021 tarihleri arasında merkezimize başvuran trombosit aferez donörlerinin demografik özellikleri incelendi ve hemogram parametreleri, daha önceki trombosit bağış sıklığı ve kan grubu bilgileri kaydedildi. Bağışçıların trombosit sayıları, kan grupları ve VKİ arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Trombosit sayıları ile kan grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Trombosit sayıları Rh pozitif bağışçılarda daha yüksek olmakla birlikte trombosit sayıları ile Rh grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p=0,675). Düşük kilolu donörlerde trombosit sayıları daha düşük olsa da trombosit sayısı ile VKİ grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu (p=0,134). Obez grup ile karşılaştırıldığında, normal kilolu gruptaki daha düşük trombosit torba sayısı istatiksel olarak anlamlı olarak bulundu (p=0,001). Normal kilolu ve obez gruplara göre daha fazla sayıda olan, fazla kilolu gruba yapılan bağış sayısı istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p=0,002). Sonuç: Trombosit sayısı obezite ile birlikte artsa da bu durum sağlıklı trombosit donörlerde istatiksel olarak bir anlamlılığa sahip değildir. Sonuç olarak, obezitenin trombosit aferez bağışı ile ters bir ilişkisi yoktur ve yüksek VKİ bağış için prognostik bir faktör olarak kabul edilmemelidir.

The Relationship of Body Mass Index with Platelet Counts and Donation Frequency of Platelet Apheresis Donors

Aim: The aim of this study was to investigate the demographic characteristics of platelet apheresis donors during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic, to examine the association of platelet counts with blood groups and body mass index (BMI), and to characterize the effects of BMI on platelet apheresis donation. Material and Methods: In this retrospective study, the demographic characteristics of platelet apheresis donors admitted to our center between January 2020 and January 2021 were examined, and hemogram parameters, previous platelet donation frequencies, and blood groups information were recorded. The relationship between donors' platelet counts, blood groups, and BMI were analyzed. Results: There was no statistically significant relationship between the platelet counts and blood groups. Although platelet counts were higher in Rh positive donors, no statistically significant relationship was found between platelet counts and the Rh group (p=0.675). Even though the platelet counts were lower in low-weight donors, there was no statistically significant relationship between platelet count and BMI groups (p=0.134). The lower collected platelet counts of the normal group, compared to the obese group, was found to be statistically significant (p=0.001). The number of donations for the overweight group being higher than the normal and obese groups was found to be statistically significant (p=0.002). Conclusion: Even though the platelet count increases with obesity, it does not have any statistical significance in healthy platelet donors. In conclusion, obesity does not have an inverse relationship with platelet apheresis donation and high BMI should not be considered as a prognostic factor for donation.

___

  • Barbosa MH, da Silva KF, Coelho DQ, Tavares JL, da Cruz LF, Kanda MH. Risk factors associated with the occurrence of adverse events in plateletpheresis donation. Rev Bras Hematol Hemoter. 2014;36(3):191-5.
  • Kaufman RM, Djulbegovic B, Gernsheimer T, Kleinman S, Tinmouth AT, Capocelli KE, et al. Platelet transfusion: a clinical practice guideline from the AABB. Ann Intern Med. 2015;162(3):205-13.
  • Despotis GJ, Goodnough LT, Dynis M, Baorto D, Spitznagel E. Adverse events in platelet apheresis donors: a multivariate analysis in a hospital-based program. Vox Sang. 1999;77(1):24-32.
  • Toner RW, Pizzi L, Leas B, Ballas SK, Quigley A, Goldfarb NI. Costs to hospitals of acquiring and processing blood in the US: a survey of hospital-based blood banks and transfusion services. Appl Health Econ Health Policy. 2011;9(1):29-37.
  • who.int [Internet]. World Health Organization. Obesity and overweight. [Cited: 2021 June 9]. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
  • Beijers HJ, Ferreira I, Spronk HM, Bravenboer B, Dekker JM, Nijpels G, et al. Body composition as determinant of thrombin generation in plasma: the Hoorn study. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2010;30(12):2639-47.
  • Mertens I, Van Gaal LF. Obesity, haemostasis and the fibrinolytic system. Obes Rev. 2002;3(2):85-101.
  • De Pergola G, Pannacciulli N, Coviello M, Scarangella A, Di Roma P, Caringella M, et al. sP-selectin plasma levels in obesity: association with insulin resistance and related metabolic and prothrombotic factors. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008;18(3):227-32.
  • Dogru T, Tasci I, Sonmez A, Genc H, Gok M, Yilmaz MI, et al. The plasma levels of soluble P-selectin in subjects with prediabetes. Int J Clin Pract. 2006;60(9):1048-52.
  • Eren C. [Analysis of distribution of ABO and Rh blood groups in İstanbul province]. Dicle Med J. 2019;46(2):241-6. Turkish.
  • Fantuzzi G. Adipose tissue, adipokines, and inflammation. Molecular mechanisms in allergy and clinical immunology. J Allergy Clin Immunol. 2005;115(5):911-9; quiz 920.
  • Farhangi MA, Keshavarz SA, Eshraghian M, Ostadrahimi A, Saboor-Yaraghi AA. White blood cell count in women: relation to inflammatory biomarkers, haematological profiles, visceral adiposity, and other cardiovascular risk factors. J Health Popul Nutr. 2013;31(1):58-64.
  • Kutluturk F, Tanyolac S, Azezli A, Orhan Y. Association between platelet count and metabolic risk factors in over weight and obese women. Endocr Abstr. 2009;20:473.
  • Eren C, Çeçen S. An analysis on the association between ABO and Rh blood groups with obesity. Proc Natl Acad Sci, India, Sect B Biol Sci. 2019;89(3):1095-1100.
  • Doğu MH, Sarı İ, Ertürk S, Hacıoğlu S, Keskin A. [Platelet apheresis donation: Demographic findings, processing and harvest properties]. Pam Med J. 2015;8(1):19-22. Turkish.
  • Guo N, Wang J, Ness P, Yao F, Dong X, Bi X, et al. Demographics of apheresis platelet donors in five blood centers in China. Transfusion. 2012;52(3):560-6.
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nazal Septum Deviasyonunun Göz Muayenesi Bulgularına Etkileri: Nazal Septum Deviasyonu Görme Bozukluğuna Sebep Olur mu?

Fatih Alper AKCAN, Kuddusi TEBERİK, Abdullah BELADA, İlhan ÜNLÜ, Yusuf DÜNDAR

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinde Serum Alfa Defensin-1 Düzeylerinin Klinik Seyir ve Prognoz ile İlişkisi

Meral BAYAR, Emine PARLAK, Esra LALOĞLU, Mehmet PARLAK, Sinan YILMAZ

Türk Popülasyonunda Bilgisayarlı Tomografide COVID-19 Hastalarının Trakeobronşiyal Açılarının Ölçümü ve Pnömoni Şiddeti ile Korelasyonu

Burcu AKMAN, Hatice Ayça ATA KORKMAZ

Hipertansif Gebeliklerde Farklı Cut-off Düzeyleri Kullanılarak Anormal Proteinüri Saptanmasında Spot İdrar Protein Ölçümünün Rolü

Taha TAKMAZ, Irana GORCHİYEVA, Belfin Nur ARİCİ HALİCİ, Ali TOPRAK, Caglar CETİN, Mehmet Serdar KUTUK

Cerrahi Olarak Tedavi Edilen Asetabulum Kırıklarının Klinik ve Radyolojik Değerlendirmesi

Osman Görkem MURATOĞLU, Murat YİLMAZ, Doğan ATLİHAN, Cem YİLDİRİM, Duran Can MUSLU, Mahmud AYDIN

Viral Siğili Olan Hastalarda Kontrol Grubuna Kıyasla Daha Düşük Vitamin B12 Seviyeleri: Retrospektif Bir Çalışma

Gökşen ERTUĞRUL, Habibullah AKTAŞ

Tıbbi Araştırmalarda Biyoistatistiksel Yöntemlerin Bilinçli ve Doğru Kullanımı: Planlamadan Sonuçların Raporlanmasına - Bölüm I

Erdem KARABULUT

COVID-19 Sonrası Akut Başlangıçlı Kronik İnflamatuar Demiyelinizan Polinöropati

Miruna Florentina ATEŞ, Sude KENDİRLİ, Sibel KARŞIDAĞ, Şevki SAHİN, Nilgün ÇINAR

Vücut Kitle İndeksinin Trombosit Aferez Donörlerinin Trombosit Sayıları ve Donasyon Sıklığı ile İlişkisi

Sevil SADRİ, Hülya BİLGEN

Küresel Pandemi COVID-19’un Bir Sonucu Olarak Ukrayna ve Güney Afrika'da Tıp Bilimi Disiplinlerinin Uzaktan Eğitim Deneyimi

Olga AVİLOVA, Victoria EROKHİNA, Kentse MPOLOKENG, Jeshika LUCKRAJH, Oleh VOVK, Oleksandr STEPANENKO, Uyen NGUYEN DO TO