Ti Alaşımlı Metallerin Sağlıkta Uygulamaları

Sağlık alanında kullanılan malzeme grupları içinde metallerin kullanımı her geçen gün artmaktadır. Bu metaller içinde Titanyum (Ti) ve alaşımları oldukça yaygındır. Hafif metaller içinde yer alan çok fazla malzemeler vardır. Bu malzemeler içinde Ti ve alaşımları özel bir yere sahiptir. Diğer hafif metallerin kullanımları da vardır fakat özellikle biyouyumluluk konusu dikkate alındığında, Ti ve alaşımları diğer malzeme gruplarına göre öne çıkmaktadır. Biyouyumluluk insan sağlığı tedavisinde önemlidir. Her hafif metal insan vücudu ile uyumlu değildir. Bunların uyumluluğu için çok sayıda çalışmalar yapılmıştır. Biyouyumluluğa ek olarak hafiflik bu malzeme gruplarının kullanımını yaygınlaştırmaktadır. Ti ve alaşımlar insan vücudunun birçok yerinde aktif olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma da bu uygulamalar, geçmişten günümüze kadar olan uygulama yöntemleri detaylı olarak anlatılmaktadır. Günümüzde ve gelecekte yapılan, yapılması muhtemel çalışmalar örneklerle anlatılmıştır. Dünyada, Ülkemizde yapılan bu uygulamalara, Mersin ilindekilerde eklenerek karşılaştırılmıştır. Sağlık alanında başarılı iller arasında yer alan Mersin, başta Mersin üniversitesi olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlardaki uygulamalar detaylı bir şekilde ifade edilmiştir.

___

  • Achiței, D.-C., Vizureanu, P., Minciună, M.-G., Sandu, A.-V., & Mustafa, M. (2017). Introduction to Metallic Biomaterials.
  • Angelliaume, A., Ferrero, E., Mazda, K., Le Hanneur, M., Accabled, F., de Gauzy, J. S., & Ilharreborde, B. (2017). Titanium vs cobalt chromium: what is the best rod material to enhance adolescent idiopathic scoliosis correction with sublaminar bands? European Spine Journal, 26(6), 1732-1738.
  • Cagan, & Buldum. (2017). Investigation of the effect of minimum quantity lubrication (mql) on the machining of titanium and its alloys a revıew. International Journal of Mechanical and Production Engineering Research and Development, 7, 453-462.
  • Cao, F., Kumar, P., Koopman, M., Lin, C., Fang, Z. Z., & Chandran, K. R. (2015). Understanding competing fatigue mechanisms in powder metallurgy Ti–6Al–4V alloy: role of crack initiation and duality of fatigue response. Materials Science and Engineering: A, 630, 139-145. Çağan, S. Ç. (2015). Çinko katkılı antibakteriyel özellikte hidroksiapatit üretimi ve karakterizasyonu. Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Y.lisans tezi.
  • Findik, F. (2017). Titanium Based Biomaterials. Eng. Biosci, 7(3), 1-3.
  • Gür, A. K., & Taşkın, M. (2004). Metalik biyomalzemeler ve biyouyum. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 2(2), 106-113. Hench, L. L. (1999). Medical materials for the next millennium. Mrs Bulletin, 24(5), 13-20.
  • Li, Y., Yang, C., Zhao, H., Qu, S., Li, X., & Li, Y. (2014). New developments of Ti-based alloys for biomedical applications. Materials, 7(3), 1709-1800. Markets and Markets. (2018). Markets and Markets, Global Biomaterial Market (2016-2021), Report Description, https://www.marketsandmarkets.com/PressReleases/global-biomaterials.asp, (2018).
  • Niinomi, M. (2008). Mechanical biocompatibilities of titanium alloys for biomedical applications. Journal of the mechanical behavior of biomedical materials, 1(1), 30-42.
  • Ratner, B. D., Hoffman, A. S., Schoen, F. J., & Lemons, J. E. (2004). Biomaterials science: an introduction to materials in medicine: Elsevier.
  • Ribeiro, A. L. R., Junior, R. C., Cardoso, F. F., Fernandes Filho, R. B., & Vaz, L. G. (2009). Mechanical, physical, and chemical characterization of Ti–35Nb–5Zr and Ti–35Nb–10Zr casting alloys. Journal of Materials Science: Materials in Medicine, 20(8), 1629-1636.