İnsansız Hava Araçlarında Kullanılan Malzemeler

Günümüzde insansız hava araçlarının (İHA) kullanımı gittikçe artmaktadır. Birçok farklı endüstriyel uygulamaları olan bu araçların üretimi için gerekli birçok farklı malzeme grupları vardır. Bu çalışmada, İHA’ların üretimi için gerekli tüm endüstriyel malzemeler açıklanmıştır. Bu malzemelerin temel ortak özellikleri hafiflikleridir. İçlerinde hafif ve dayanımı yüksek olan malzemeler ön plana çıkmıştır. Hafif metallerin önüne geçen kompozit malzemelerin kullanımı daha yaygındır. Çalışmada bu iki farklı malzeme gruplarının karşılaştırması verilmiştir. Ayrıca bir İHA’yı oluşturan tüm malzemeler ve üretim süreçleri de açıklanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

İHA, Mg, Al, Ti, Kompozit

___

  • Azom (2015). https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=12234
  • Buldum, B., & Cagan, S. (2017). Study of Ball Burnishing Process on the Surface Roughness and Microhardness of AZ91D Alloy. Experimental Techniques, 1-9.
  • Das, S. (2018). Mechanics of 3D Composites. University of Cambridge. Hassanalian, M., & Abdelkefi, A. (2017). Classifications, applications, and design challenges of drones: A review. Progress in Aerospace Sciences, 91, 99-131.
  • Pramanik, A., Basak, A., Dong, Y., Sarker, P., Uddin, M., Littlefair, G., . . . Chattopadhyaya, S. (2017). Joining of carbon fibre reinforced polymer (CFRP) composites and aluminium alloys–a review. Composites Part A: Applied Science and Manufacturing, 101, 1-29.
  • Shepherd, P., & Williams, C. (2017). Shell Design Considerations for 3D Printing with Drones. Paper presented at the IASS Annual Symposium 2017.
  • Unmanned systems technology (2015). https://www.unmannedsystemstechnology.com/technical-article/composite-materials-for-unmanned-systems/