Batı Balkan Anlaşmazlıklarında Etnik Milliyetçiliğin Etkisi ve NATO’nun Barış Rolü

Bu çalışma Batı Balkan ihtilaflarında etnik milliyetçiliğin zararlı etkilerini araştırmakta ve NATO'nun bölgedeki istikrar sağlayıcı rolünü incelemektedir. Çalışma, çatışmaların karmaşık tarihsel kökenlerini araştırmakta ve stratejik avantaj sağlamak için bölgesel gerilimleri istismar eden Çin ve Rusya gibi dış aktörlerin şiddetlendirici etkilerini vurgulamaktadır. Çalışma, NATO'nun Batı Balkanlar'da barış, güvenlik ve işbirliğini teşvik etmek, potansiyel çatışmaları caydırmak ve bölgesel işbirliğini teşvik etmek için bir çerçeve sağlamak için yapıcı katılımının önemini vurgulamaktadır. Analiz aynı zamanda Avrupa-Atlantik entegrasyon sürecinin kapsamlı reformların teşvik edilmesi ve etnik milliyetçiliğin cazibesinin azaltılmasındaki öneminin altını çizmektedir. Çalışma, iç reformlar, NATO'nun sürekli katılımı ve güçlendirilmiş bölgesel işbirliğini içeren çok yönlü bir yaklaşımın benimsenmesiyle, etnik milliyetçilik ve dış müdahalenin olumsuz yansımalarına karşı koyarken Batı Balkanlar'da kalıcı istikrar ve refahın sağlanabileceği sonucuna varmaktadır.

___

  • Andreychuk, R. (2018). Security in the Western Balkans, Brussels: NATO; Parliamentary Assembly Political Committee.
  • (2018). Assessing Russia's Economic Footprint in the Western Balkans Corruption and State Capture Risks. 2018: Center for the Study of Democracy.
  • Ayhan, H. (2010). Arnavut ve Sirp Savlari Baglaminda Kosova'nin Sahipligi Sorunu. Selcuk Universitesi, Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi.
  • Batora, J., Osland, K., & Peter, M. (2017). The EUs Crisis Management in the Kosovo-Serbia Crises. EUPAC; Research and Innovation Action.
  • Dabrowski, M., & Myachenkova, Y. (2018). The Western Balkans on the Road to the European Union. Policy Contribution.