BAĞIMSIZ DENETİME DUYULAN GÜVENİN VE DENETİMİN BAĞIMSIZLIĞININ MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışma, Ankara ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının denetimin bağımsızlığı hakkındaki düşüncelerini ve bağımsız denetime duydukları güven duygusunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmada öncelikle bağımsız denetim kavramı ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurum’u tarafından yayınlanan bağımsız denetim yönetmeliği dikkate alınarak denetime duyulan güven ve denetimin bağımsızlığı ile ilgili düzenlemeler açıklanmıştır. Daha sonra çalışmanın amacı doğrultusunda bir alan araştırılması gerçekleştirilmiştir. Yeni bağımsız denetim yönetmeliği dikkate alınarak araştırmanın amacına yönelik anket soruları hazırlanmıştır. Yüz yüze gerçekleştirilen anket sonucunda elde edilen cevaplar kodlanmış ve SPSS 17.0 Sürümü ile analiz edilmiştir. Çalışmada faktör analizi yapılmış ve faktör analizi sonucunda bağımsız denetime duyulan güven ve denetimin bağımsızlığı olarak iki faktör tespit edilmiştir. Belirlenen faktörler ile meslek mensuplarının mesleki unvanları, bağımsız denetçi olmaları ve mesleki tecrübeleri arasındaki ilişkiler ANOVA test ve t testi ile analiz edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Muhasebe Meslek Mensupları, Bağımsız Denetim Yönetmeliği.

THE EVALUATION FOR THE INDEPENDENCE OF CONFIDENCE AND AUDIT REPOSED IN THE INDEPENDENT AUDIT WITH REGARDS TO ACCOUNTING PROFESSIONALS

This study aims to present the opinions about the independence of the accounting profession audit operated in Ankara and the feeling of confidence reposed in the independent audit. The confidence reposed in the audit and the regulations related to the independence of the audit were expressed by taking into consideration firstly the independent audit notion, Public Oversight and Independent Audit Regulations published by Accounting and Audit Standards Authority in the study. Afterwards, a field analysis was carried out for the aim of the study. For the purpose of research, the questionnaire has been prepared by taking into consideration the new independent audit regulations. The responses obtained from the survey that carried out face to face have been coded and analyzed with SPSS version 17.0. The factor analysis has been performed in the study and two factors has been identified as independence of the confidence and the audit reposed in independent audit as a result of the factor analysis. The determined factors and the relationships between the Professional titles of the professions, being independent auditor and their Professional experience were analyzed by ANOVA test and t-test. Keywords: Independent Audit, Accounting Professionals, Independent Audit Regulations.

___

  • Alpaslan, H. İ. ve Hakesever, Ö. (2003). Türk bağımsız denetim sektöründe kalite güvence sistemleri uygulamaları. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 3 (1): 45-69.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Adapazarı: Sakarya Yayıncılık.
  • Bağımsız Denetim Yönetmeliği (2012). T. C. Resmi Gazete, 28509, 26 Aralık 2012.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi.
  • Dinç, E. ve Gerekan, B.(2014). Denetimde beklenti farklılığı ve denetim eğitiminin beklenti farklılığı üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 19 (1): 21-36.
  • Durmuş, B., Yurtkoru, E. S. ve Çinko, M. (2011). Sosyal bilimlerde SPSS’le veri analizi. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Eroğlu, A. (2008). Faktör analizi. Ş. Kalaycı (Der.). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri: İçinde 321-335. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Esendemirli, E. (2013). Bağımsız denetimde kalite kontrol ve YMM'lere yönelik bir uygulama. World of Accounting Science, 15 (2): 91-123.
  • Hamuda, K. ve Sawan, N. (2014). Perceptions of auditor independence in Libyan audit market. International Business Research, 7 (2): 120-128.
  • Kaval, H. (2003). Muhasebe denetimi. Ankara: Akademik Yayınları.
  • Mohiuddin, G. (2015). A study on audit independence and corporate governance of private commercial bankers of Bangladesh. International Letters of Social and Humanistic Sciences, 44 (3): 1-12.
  • Özçelik, H., Şenol, H. ve Aktürk, A. (2014). Muhasebe meslek mensuplarının bağımsız denetim alanındaki güncel gelişmelere bakış açıları ve farkındalıkları üzerine bir araştırma. Journal of Accounting & Finance, 62 (2): 55-72.
  • Parlak, M. ve Parlak, Z. (2014). Sayıştay denetçilerinin denetimle ilgili algıları, beklentileri ve görüşleri üzerine bir anket çalışması. Sayıştay Dergisi, 92 (1): 5-34.
  • Pike, E. J. (2003). Studies on auditing. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Wisconsin University, Madison.
  • Uzay, Ş. (2004). Türkiye’de denetçi bağımsızlığı: Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı, The 1st Annual International Accounting Conference, 3-5 Kasım 2004, İstanbul, Türkiye.