OTOPARK SORUNUNA OTOPARK YÖNETİMİ TEMELİNDE YAKLAŞIMLAR: İZMİR ÖRNEĞİ

Türkiye’de her geçen gün hızla artan araç sahipliği ve çarpık kentleşme pek çok soruna sebep olmaktadır. Bunlardan bir tanesi günlük ortalama 20 saatten fazla park halinde olan araçların park etme gereksinimi sonucu ortaya çıkan otopark sorunudur. Bu sorun ulaşımın temel sorunları ile ayrı bir kategoride değerlendirilemez. Çünkü kent içindeki hatalı veya yanlış parklanmalar trafik hacmini ve yol kapasitesini olumsuz yönde etkileyerek trafik akışını yavaşlatacak ve/veya durma noktasına getirerek ulaşım sorunlarını arttıracaktır. Geleneksel olarak otopark çözümleri her taşıt kullanıcısına veya sahibine mümkün olduğunca bedava ve her yerde park hakkı olarak süre gelmiştir. Ayrıca bu çözümde yetersiz kalınan bölgelere ek park alanları yaratarak sorun çözülmeye çalışılmıştır. Ancak, günümüzde modern parklanma felsefesi bu anlayışı geride bırakmış ve yeni parklanma stratejilerinin oluşmasına yönelik çabaları arttırmıştır. Bu amaçla, çalışmada modern parklanma felsefesi ve stratejileri irdelenerek örnek uygulama alanı olarak İzmir ilinin tarihi dokularından bir olan Konak ilçesi ile hem ticaret hem de oturma alanı olan Karşıyaka merkez ilçeleri seçilmiş ve park yönetim stratejileri için çalışmalar ve analizler yapılmıştır. Sonuçlar otopark yönetim stratejilerinin çalışma alanı için, kısa vadede yaklaşık %30 ve uzun vadede yaklaşık %75 seviyelerinde otopark yeri gereksinimi azalma oranlarına ulaşılabileceğini göstermiştir.

PARKING MANAGEMENT BASED APPROACH ON PARKING PROBLEM: EXAMPLE OF IZMIR

Increasing vehicle ownership in Turkey and warped urbanization causes lots of problems. One of them is the park problem which occurs because of the parking place requirements. It is difficult to evaluate these problems in a different category than the basic problems of transportation. Because incorrect parking lots in the city increase the transportation problems, it usually affects the traffic bulk and road capacity negatively and slows down the traffic flow. Traditional parking solutions supplies maximum free space to every user. In this paradigm solution is to create parking facilities when the problem occurs. But today the modern parking paradigm left this approach behind and increased the efforts about creating new parking strategies. In this purpose, while examining the modern parking paradigm and strategies, historical district Konak and commerce-residence district Karşıyaka are chosen as an example of application areas for studies and analyses. Results for working area shows that parking strategies supplies reduction in parking place requirements at the range of 30% at short terms and %75 at long terms..

___

  • İzmir Ulaşım Ana Planı, UAP, (2009), Otopark Etüdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), İzmir
  • Litman T.,(2008), Parking Management Strategies, Evaluation and Planning.Victoria Transport Policy Institute, http:/www.vtpi.org/park_man.pdf.
  • Haldenbilen S., Murat Y.Ş., Baykan N.,ve Meriç N., (1999). Kentlerde Otopark Sorunu: Denizli Örneği. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1999, 5, sayı:2-3 s:1099-1108.
  • TCRP Report, Chapter 18, 1995, Parking Management and Supply: Traveler Response to Transportation System Changes, Transportation Research Board Of The National Academies
  • Yardım M.S., Okubay M., (2009) Bölgesel Otopark Yönetimi ve Eminönü Bölgesi İçin Bir Öneri .8.Ulaştırma Kongresi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Bildiriler Kitabı, s:333-345, 30 Eylül/1-2 Ekim.