OCAK HAVALANDIRMA ŞEBEKE ANALİZİ İÇİN KOMBİNE BİR YÖNTEM

Havanın serbest olarak dağıldığı havalandırma şebekelerinin çözümü, ocak havalandırmasında temel bir problemdir. Bu problemi çözmek için bir çok sayısal teknik kullanılmaktadır. Bu makalede, hem klasik Hardy Cross Metodu hem de kısıtsız optimizasyon tekniklerinin avantajlarını birleştiren yeni bir metod önerilmektedir. Örnek havalandırma şebekeleri üzerindeki denemeler, bu metodun havalandırma şebeke analizinde bir takım kolaylıklar sağladığını göstermektedir.

A COMBINED METHOD FOR THE ANALYSIS OF MINE VENTILATION NETWORKS

Solving ventilation networks of natural splitting is a basic problem in mine ventilation. Several mathematical techniques are used to solve this problem. This paper proposes a new method which combines the advantages of both classical Hardy Cross method and unconstrained optimisation techniques. The trials carried out on model networks have shown that the method offers some facilities in the analysis of mine ventilation networks

___

  • Bhamidipati S., Procarione J.A., (1986): “Nonlinear Programming Techniques for Analysis of Mine Ventilation Networks”, Trans. Ins. Min. And Metal. Eng., Vol. 95, A8-A14.
  • Fiacco A., Mc Cormick G.P., (1968): “Nonlinear Programming–Sequantial Unconstrained Minimisation Techniques. New York”, John Wiley and Sons. Himmelblau D.M., (1972): “Applied Nonlinear Programming”, McMillan Pub. Co.
  • Kowalik J., Osborne M.R., (1968): “Methods for Unconstrained Optimisation Problems”, New York, Elsevier Pub. Co.
  • Myskis A.D., (1975): “Advanced Mathematics for Engineers”, Moscow, MIR Pub., 157-158.
  • Ueng T.H., Wang Y.J., (1984): “Analysis of Mine Ventilation Networks Using Nonlinear Programming Techniques”, Int. Jour. of Min. Eng., Vol. 2, 245-252.
  • Wang Y.J., (1984): “A Nonlinear Programming Formulation for Mine Ventilation Networks with Natural Splitting”, Int. Jour. Of Rock Mech. Min. Sci. And Geomech. Abs., Vol. 21, No. 1, 43-45.
  • Yalçın E., (1999): “Havalandırma Şebeke Analiz Programı Yardımı ile Madenlerde Kontrollü Hava Dağılımı”, DEÜ Müh. Fak., Fen ve Mühendislik Dergisi, İzmir, Cilt 1, Sayı 2, 71- 79.