HÜNKÂR HACI BEKTAŞ VELİ’NİN VELÂYETNAMESİ’NDE YARDIMLAŞMA DEĞERİ VE EĞİTİM ORTAMINDA KULLANILABİLİRLİĞİ

Sosyal bir varlık olan insanın hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için belirli ilkelere uyması gerekir. Bu ilkelerin en önemlilerinden biri de insanların davranışına yön veren değerlerdir. Değerlerin eğitim yoluyla nasıl kazandırılacağı önemli bir husustur. Yeni nesillere değer kazandırmada önemli kişilerin de ciddi bir kaynak olduğuna yapılan vurguya dayanarak ele alınan bu araştırmada, Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Velâyetnamesi’nde yardımlaşma değerinin nasıl ele alındığı ve bunun eğitim ortamında kullanılabilirliği tartışılmıştır. Bu amaçla yardımlaşma değerine ilişkin ifadeler tespit edilmiş, incelenmiştir. Nitel araştırma modelinde olan bu araştırmada doküman incelemesi yöntemi ile veriler toplanmıştır. Araştırmanın veri toplama aracını Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi tarafından 2010 yılında basılan Hünkâr Hacı Bektaş Veli Velâyetnamesi adlı eser ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılında yayınlamış olduğu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Tarih, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programları oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilgiler dersleri öğretim programlarında uygun olan ünite, tema, konu ve kazanımlarda kullanılabileceği tespit edilmiştir.

___

  • Aktepe, Vedat-Tahiroğlu, Mustafa. “Değerler Eğitimi Yaklaşımları ve Etkinlik Örnekleri” The Journal of Academic Social Science Studies (JASSS), 42 (2016), 361-384.
  • Baycar, Abdulmuttalip. “Dini ve Sosyolojik Boyutlarıyla Dayanışma-Yardımlaşma Olgusu” Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 21/39 (Haziran 2019), 199-225
  • Bowen, Glen A. Document. “Analysis As A Qualitative Research Method” Qualitative Research Journal, 9/2 (2009), 27-40.
  • Demir, Muhammed. Dindarlık-Yardımseverlik İlişkisi (Malatya örneği). Kayseri: Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2017.
  • Demircioğlu, İsmail H.-Tokdemir, Muhammed A. “Değerlerin Oluşturulma Sürecinde Tarih Eğitimi: Amaç, İşlev ve İçerik”. Değerler Eğitimi Dergisi, 16/15 (2008), 69-88.