İZMİR ALSANCAK LİMANI GEMİ MANEVRALARI RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Deniz ve çevresini korunmayı en önemli amaç edinmiş olan Dünya Denizcilik Örgütü IMO, bu amaçla birçok uluslararası yasal düzenleme yürürlüğe sokmuştur. Bu düzenlemelerin bir kısmı dolaylı bir kısmı da direkt olarak deniz ve çevresinin korunmasına yöneliktir. Özellikle MARPOL sözleşmesi, deniz ve çevresini korumaya yönelik olan en kapsamlı uluslararası sözleşmedir. MARPOL uluslararası sözleşmesinin hukuksal alt yapısı Türkiye’de Çevre ve Orman Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı tarafından oluşturulmaktadır. Bu kapsamda, deniz ve çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerden dolayı kirlenmesi durumunda yapılması gereken acil müdahalenin ve oluşacak zararların tazminini düzenleyen yönetmelik 21 Ekim 2006 tarihinde 26326 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre her bir kıyı tesisinin bulunduğu deniz ve çevresini tehdit eden tehlikelerin tanımlanması ve risk değerlendirmelerinin yapılması istenmektedir. Bu çalışmada yukarıda bahsi geçen yönetmelik kapsamında İzmir Alsancak Limanı için gemi manevralarından kaynaklanabilecek tehlikeler tanımlanarak risk değerlendirmeleri yapılmıştır. Kabul edilemez düzeyde tespit edilen tehlikeler için ise risk düşürücü tedbirler önerilmektedir

İzmir Alsancak Limanı Gemi Manevraları Risk Değerlendirmesi

Keywords:

-,

___

  • Elms, D. G. (1992) Risk Assessment. Engineering Safety, Editor, David Blockley,
  • McGraw-Hill: New York.
  • Kuo, C. (1998). Managing Ship Safety LLP Ltd, September, 1998.
  • Maio D., R. Ricci, M. Rossetti, J. Schwenk, T. Liu. (1991) Port Needs Study. Report No. DOT-CG-N-01–91–1.2. Prepared by John A. Volpe, National Transportation Systems Center, U.S. Coast Guard, Washington, DC.
  • Nas, S., Çokgörmüşler N. (1997) İzmir Körfezi Trafik Güvenliğinin Bilirkişi Gözüyle İncelenmesi. Yayınlanmamış çalışma, Trafik Güvenliği ve Bilirkişilik. 19- 20 Aralık 1997.
  • Nas, S., Altuğ Ş. K., Yılmazel M. (2006). A Study on the Enhancement of Safety Culture in Harbour Pilotage and Towage Organizations. 18. Congress of the International Maritime Pilots Association (IMPA) 20th-24thNovember 2006. Havana, Cuba.
  • Nas, S. (2007a) Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Teşkilatlarında Emniyet Kültürünü Güçlendirme Çalışması Projesi Raporu, Uzmar Uzmanlar Denizcilik Şirketi. İzmir.
  • Nas, S. (2007b) Gemi Emniyet Zabiti Kurs Kitapçığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu. Buca İzmir.
  • Nas, S. (2008) Enhancement of Safety Culture in Harbour Pilotage and Towage Organizations, International Maritime Lecturers Association 16th Conference on MET 14th-17th October 2008. Izmir /Turkey.
  • Nas, S. (2009) İzmir Körfezi Deniz Trafiği Emniyeti ve Yenikale Geçidi Karaya Oturma Kazalarının Analizi. Hakem incelemesinde olan basılmamış makale.
  • Vaughan, E. J. (1997) Risk Management, John Wiley & Sons, Inc. New York.