GEMİ ACENTELİĞİ SEKTÖRÜNDE YAŞANAN HİZMET PROBLEMLERİNİN İNCELENMESİ

İşletmeler arası hizmet sunan diğer her şirket gibi gemi acentelerinin de küreselleşme ve artan rekabet ortamında sürdürülebilirliklerini korumak adına problemsiz hizmet sunmaları gerekmektedir. Bu çalışma, gemi acenteliği sektöründe yaşanan problemleri ve problem kaynaklarını kategorize ederek genel durumu ortaya koymayı ve gemi acenteliği sektöründe varlığını sürdüren işletmeleri olası problemlere karşı bilgilendirmeyi ve gemi acenteliği yazınına katkı yapmayı amaçlamaktadır. Gemi acenteliği sektöründe yaşanan problemler taşımacılık sektörüne özel sigorta hizmeti sunan ITIC adlı kuruluşun veri tabanında yayınlanmış olan 115 adet sigorta talebi incelenerek yaşanan problemlerin kaynağı ve kategorisi bağlamında içerik analizi ile sınıflandırılarak ortaya konulmuştur. Yapılan çalışma sonucunda en sık yaşanan hatalar dokümantasyon, hasar ve masraf ödemeleri konularında olup yaşanan problemlerin kaynağının da genellikle gemi acenteleri veya temsil olunanlar olduğu açığa çıkarılmıştır. Bu bağlamda, her iki tarafa da iş yapacakları kişileri seçerken daha dikkatli davranmalarını, otomatize sistemler ve dokümantasyon yazılımları kullanmalarını ve önlenemeyecek hatalardan da korunmak adına sorumluluk sigorta kulüplerine üye olarak kendilerini garanti altına almaları önerilmektedir.

AN EXPLORATION OF SERVICE PROBLEMS ENCOUNTERED IN SHIP AGENCY INDUSTRY

Ship agencies must provide flawless services in order to achieve sustainability in an increasingly competitive and globalized business environment as any other business to business service providers. This study aims to categorize the problems and the sources of problems encountered in ship agency industry in order to provide a general view of the environment whilst informing the professionals of the industry with knowledge on these problems and contribute to the ship agency literature. The problems in ship agency industry are revealed through content analysis categorization of ITIC’s total 115 insurance claims regarding ship agents with respect to problem source and problem categories. The study yielded that most common service problems are regarding documentation; damage and disbursement payments and the most common problem sources are either ship agents or principles. In compliance with the findings, both parties are advised to handle their business partner selections with extreme care, utilize automated systems and software for documentation and protect themselves against inevitable service problems through liability insurance clubs.

___

  • Cerit, A.G. & Önce, G. (1998). Denizcilik Acentelerinin Satış Yönetiminde İlişki Pazarlama. A.G. Cerit, H. Kişi & F. Yercan (Eds.), Çağdaş Denizcilik Stratejileri, İşletme Yönetimi Yaklaşımı (s.85-102). Izmir: Dokuz Eylül Yayınları.
  • Cerit, A.G. & Önce, G. (2004). How do maritime agencies perceive shippers? - A relationship marketing approach. In: Proceedings of IAME 2004 Conference, (p.1015-1026). Izmir, Turkey.
  • Deveci, D.A. (2002). Konteyner taşımacılığı gemi acenteliği hizmet hatalarını ölçmeye yönelik bir araştırma: İzmir limanındaki gemi acentelerine yönelik uygulama, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Ensititüsü, İstanbul.
  • Deveci D. A. & Cerit, A.G. (2007). Bütünleşik (çoklu) taşımacılık hizmetleri sektörünün dağıtım kanalında rekabet ve çatışma. 12. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiriler Kitabı. Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Deveci D.A. & Çetin, İ.B. (2013). Gemi Acenteleri ve Forvarder İşletmeleri. A. G. Cerit, D.A. Deveci & S. Esmer (Eds.), Denizcilik İşletmeleri Yönetimi (s. 473- 502). İstanbul: Beta Yayınları.
  • DTO (Deniz Ticaret Odası) and VDA (Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği) (2007). Gemi Acenteliği Eğitimi, İstanbul: DTO Yayın No: 73.
  • Eröztürk, E. (1985). Deniz Taşımacılığında Acenteliğe Başlarken. İstanbul: Türkiye Denizcilik İşletmeleri Basımevi.
  • Gray R. & Kim, G. (2001). Logistics and International Shipping. Korea: Institute of International Maritime Affairs.
  • ICS- Institute of Chartered Ship Brokers (2012). Shipping Business. Scotland: Witherby Publishing Group Ltd.
  • Long, D. C. (2003). International Logistics: Global Supply Chain Management. Dordrecht, Netherlands: Kluwer Academic Publishers.
  • Mavropoulos, J. (1999). Ship Agents- Liability Problems and Exposure to Claims. UK: BIMCO
  • Saruhan, Ş. C., & Yıldız, M. L. (2013). Çağdaş Yönetim Bilimi. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Schiels, K.T. (1995). Ship Agency: A Guide to Tramp Ship Agency. Essex: Fairplay Publications.
  • Tuna, O. (1998). Lojistik Bir Hizmet Olarak Konteyner Taşımacılığı ve Dağıtım Kanalı Yapısının Analizi, A.G. Cerit, H. Kişi & F. Yercan (Eds.), Çağdaş Denizcilik Stratejileri, İşletme Yönetimi Yaklaşımı (s. 115-124). Izmir: Dokuz Eylül Yayınları
  • Tuna O. & Deveci, D.A. (2009). Entering International Markets: Logistics and Distribution Channel Approach. İzmir: İlkem Ofset.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi
  • http://www.fonasba.com (Erişim Tarihi: 15.01.2016)
  • http://www.itic-insure.com (Erişim Tarihi: 15.01.2016)