Matematik Öğretmenlerinin Bakış Açısıyla Covid-19 Salgını Sürecinde Uzaktan Canlı Dersler

Bu çalışmanın amacı, matematik öğretmenlerinin Covid-19 salgını sürecinde uzaktan canlı derslerle matematik öğretimi uygulamasındaki öğretim deneyimlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseniyle tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu uzaktan eğitimle canlı ders veren ve gönüllülük esasına göre belirlenen 21 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri yazılı görüşme formu kullanılarak toplanmış ve veriler içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin örgün eğitimde matematik derslerinde öğretim teknolojilerini sık kullanmadığı görülmüştür. Uzaktan canlı derslerle matematik öğretiminde farklı yöntem ve tekniklere yer verdikleri; fakat bu yöntem ve teknikleri uygulama konusunda istenilen düzeyde olmadıkları ve sorunlar yaşadıkları, uzaktan canlı derslerde farklı materyallere yer vermelerine rağmen uzaktan eğitimi istedikleri şekilde dizayn edemedikleri için bu materyalleri yeterli görmedikleri, uzaktan canlı derslerde öğrencilerin kazanımlara ulaşma düzeyini tespit ederken birden fazla değerlendirme yöntemini kullandıkları görülmüştür. Öğretmenler uzaktan eğitim sürecinin öğrenciye ulaşmada kolaylık sağlama, farklı eğitim kaynaklarını derse entegre etme, ders sürelerinin kısa olması ve öğretmenin teknoloji bilgisini artırması konularında olumlu yansımalarının olduğunu ifade etmişlerdir. Bu süreç içerisinde karşılaştıkları sorunları ise kazanımlara ulaşmada güçlük, öğrencilerin derse katılımının düşük olması, teknolojik olarak yetersizlik, öğrenciyle iletişim kurmada zorluk ve kazanımları değerlendirmede güçlük olarak açıklamışlardır. Uzaktan eğitim sürecinin matematik öğretmenlerini; yeni eğitim araçları ve yeni eğitim kaynakları kullanımı konusunda olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Uzaktan canlı derslerde mesleki olarak daha etkili olabilmek için pedagojik olarak kendilerini yenileme ihtiyacı hissettiklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca matematik öğretmenleri salgın sürecindeki deneyimlerine dayanarak matematik eğitiminin kalitesini artırmaya yönelik önerilerde bulunmuştur. Çalışmada matematik öğretmenlerinin eğitim alanında yeniliklere uzak kalmamaları ve yeterliklerini artırmak için öğretim teknolojileri konusunda eğitim fakülteleriyle akredite edilen seminerlere yer verilmesi önerilmektedir.

___

  • Almanthari, A., Maulina, S., ve Bruce, S. (2020). Secondary school mathematics teachers’ views on e-learning ımplementation barriers during the covid-19 pandemic: the case of Indonesia. Eurasia Journal of Mathematics, Science and Technology Education, 16(7), 1860.
  • Baki, A., Aydın Yalçınkaya, H., Özpınar, İ. ve Çalık Uzun, S. (2009). İlköğretim matematik öğretmenleri ve öğretmen adaylarının öğretim teknolojilerine bakışlarının karşılaştırılması. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education 1(1), 67- 85.
  • Berkant, H.G. ve Gençoğlu, S.Ş. (2015). Farklı lise türlerinde çalışan matematik öğretmenlerinin matematik eğitimine yönelik görüşleri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(1), 194- 217.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak-Kılıç, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Bozkurt, A. (2017). Türkiye’de uzaktan eğitimin dünü, bugünü ve yarını. Açık Öğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi (AUAd), 3(2), 85-124.
  • Creswell, J. W. (2013). Nitel araştırma yöntemleri. (M. Bütün ve S. B. Demir, çev. ed.). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Daniel, S. J. (2020). Education and the covid-19 pandemic. Prospects, 2020, 1–6. https://doi.org/10.1007/s11125-020-09464-3.
  • Demir, E. (2014). Uzaktan eğitime genel bir bakış. Dumlupinar University Journal of Social Science / Dumlupinar Üniversitesi Soysyal Bilimler Dergisi, 39, 203-211.
  • Irfan, M., Kusumaningrum, B., Yulia, Y. ve Widodo, S. A. (2020). Challenges during the pandemic: Use of e-learning in mathematics learning in higher education. Infinity, 9(2), 147-158.
  • İskenderoğlu, T. A. ve Güneş, G. (2016). Pedagojik formasyon eğitimi alan matematik bölümü öğrencilerinin problem kurma becerilerinin incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 46-65.
  • Kerres, M. (2020). Against all odds: Education in Germany coping with covid-19. Postdigital Science and Education, 1-5. https://doi.org/10.1007/s42438-020-00130-7.
  • Khirwadkar, A., Khan, S. I, Mgombelo, J., Ratković, O. S. ve Forbes, W. A. (2020). Reimagining mathematics education during the covid-19 pandemic. A Journal of Educational Research and Practice. 29(2), 42-46.
  • Konyalıhatipoğlu, M. (2016). Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin analitik ve bütüncül düşünme stillerinin solo taksonomisi ile incelenmesi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Rize.
  • Kuzu, O. (2020). Pandemi donemi uzaktan eğitim surecinin matematik öğretmeni adaylarının sınav performanslarının değerlendirilmesine yansıması. Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 239-271.
  • Miles M. B. ve Huberman A. M. (1994). An expanded source books qualitative data analysis (2. bs.). London: Sage.
  • Millî Eğitim Bakanlığı. (2018). Ortaokul matematik dersi 5-8. sınıflar öğretim programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.
  • Mulenga, E. M. ve Marbán, J. M. (2020). Is covid-19 the gateway for digital learning in mathematics education? Contemporary Educational Technology, 12(2), ep269. https://doi.org/10.30935/cedtech/7949.
  • Organisation for Economic Co-operation and Development (1998). Early ıdentification of jobs seekers at risk of long-term unemployment: the role of profiling. OECD, Paris.
  • Önal, N. ve Çakır, H. (2016). Ortaokul matematik öğretmenlerinin matematik öğretiminde bilişim teknolojileri kullanımına ilişkin görüşleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 76-94. DOI: http://dx.doi.org/10.17860/efd.51865.
  • Perienen, A. (2020). Frame works for ICT integration in mathematics education- a teacher’s perspective. Eurasia Journal of Mathematics, Science and Technology Education, 16(6), em1845. https://doi.org/10.29333/ejmste/7803.
  • Temizöz, Y. ve Özgün Koca, A. S. (2008). Matematik öğretmenlerinin kullandıkları öğretim yöntemleri ve buluş yoluyla öğrenme yaklaşımı konusundaki görüşleri. Eğitim ve Bilim, 33 (149), 89-103.
  • Türk Dil Kurumu (TDK) (2021). Bilim ve sanat terimleri sözlüğü. Erişim adresi: https://sozluk.gov.tr/.
  • United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. [UNESCO], (2020). What have we learnt? overview of findings from a survey of ministries of education on national responses to covıd-19. https://en.unesco.org/news/children-poorest-countries-lost-nearly-four-months-schooling-start-pandemic-unesco-unicef-and.
  • Wijaya, T. T. (2021). How chinese students learn mathematics during the coronavirus pandemic. International Journal of Educational Research and Innovation (IJERI), 15, 1–16. https://doi.org/https://doi.org/10.46661/ijeri.4950.
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yabancı Dil Olarak Fransızca Öğretiminde Kültürlerarası İletişim Becerisi Gelişimi: Bir Uygulama Örneği

Gizem KÖŞKER

Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Bağımlılığı İle Duygusal Zeka Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Ramazan Murat ERGEN, Behiye AKACAN

2018-2019 Öğretim Yılında Güncellenen Öğretmen Yetiştirme Lisans Programının İncelenmesi

Abdullah ÇETİN, Serkan ÜNSAL, Ebru HEKİMOĞLU

Başarımla İlgili Duygular Anketinin Öğretmen Adayları için Geçerleme Çalışması ve Kısa Formu

Eda BAKIR, Nilüfer ATMAN USLU, Yasemin USLUEL

Küreşelleşme: Yoksul toplumlara çare oldu mu? Eğitim olgusu üzerinden bir inceleme

Abbas ERTÜRK

Okul Danışmanlarının Psikolojik İyi Oluşları Üzerinde Psikolojik Sermaye ve Başa Çıkma Tarzlarının Rolü

Hatice ODACI, Nihal TOPAL, Şükrü ÖZER

Social Appearance Anxiety and Dimensions of Identity as Predictors of Friendship Quality among Adolescents

Ümit MORSÜNBÜL, Pınar ÇETİNER, Merve Fatma BAYSAL, Ezgi ÖZKAN

Akran Farkındalığı Eğitiminin İnternet Bağımlılığı ve Siber Zorbalık Düzeyine Etkisinin İncelenmesi

Nükhet HOTAR, Kadir DEMİR, Zekavet TOPÇU KABASAKAL, Medine YILMAZ, Emel KURUOĞLU KANDEMİR, Gülçin UYANIK, Orkide BAKALIM, İsmail CANOĞLU, Tolga GÜNVAR, Pınar ÖZER

Evaluation Numérique en Didactique du Français Langue Etrangère

Ahmet AYCAN, Yaprak Türkan YÜCELSİN-TAŞ

Öğretmen Adayları Perspektifinden Yaşam Boyu Öğrenme, Dünya Vatandaşlığı ve Eleştirel Düşünme Arasındaki İlişkiler

Derya GÖĞEBAKAN YILDIZ, Semiha ŞAHİN, Mustafa ŞAHİN