GÜNEŞ SİSTEMİ VE UZAY KONULARINA YÖNELİK KAVRAM YANILGILARININ GÜNLÜK YAŞAMA ETKİSİ ÜZERİNE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Bu araştırmada, Güneş Sistemi ve Uzay konularına yönelik kavram yanılgılarının günlük yaşama etkisi üzerine Fen Bilimleri öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Veriler, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. İzmir ili Buca ilçesinde çalışan 5 Fen Bilimleri öğretmeni gönüllü olarak çalışmaya katılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi tekniği kullanılmış ve elde edilen veriler sayısallaştırılarak yorumlanmıştır. Meteor ile gök taşı arasındaki farkı ayırt edememe,  güneş tutulması ve ay tutulması olaylarının karıştırılması gibi tespit edilen kavram yanılgıları günlük yaşama etki ettiğinden düzeltilememesi durumunda öğrencinin ileriki günlük yaşantısında kendini ifade edememe, özgüven eksikliği gibi durumlara yol açabileceği öğretmenler tarafından ifade edilmiştir. Sonuç olarak, öğretmen görüşlerinden öğrencilerin astronomi kavramlarına yönelik kavram yanılgılarına sahip olduğu, öğrencilerde bu kavram yanılgılarının devam etmesi durumunda öğrencilerin günlük yaşantısında karşılaşacağı olumsuz durumlar hakkında olumlu ya da olumsuz bir anlayışa sahip olmadıkları, bu nedenle öğretmenlerde bu farkındalığın oluşturulması için eğitim ortamlarının oluşturulmasına yönelik uygulamalarının geliştirilmesi yönünde öneriler getirilmiştir.

TEACHERS’ VIEWS ABOUT MISCONCEPTIONS OF SOLAR SYSTEM AND SPACE SUBJECTS AND ITS EFFECT ON DAILY LIFE

___

  • Andree, M. (2005). Ways of Using “Everyday Life” in the science classroom. Research and the Quality of Science Education, 107-116.
  • Baran, Ş., Doğan S. ve Yalçın, M. (2002). Üniversite öğrencilerinin öğrenimleri sırasında edindikleri bilgileri günlük hayatla ilişkilendirebilme düzeyleri. Erzurum Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 89-96.
  • Bektaşlı, B. (2013). Astronomi kavram testinin geliştirilmesi-Fen Bilgisi öğretmen adaylarının astronomi hakkındaki kavram yanılgılarının tespiti. Eğitim ve Bilim, 38(168), 362-372.
  • Costu, B., Unal, S. ve Ayas, A. (2007). Günlük yaşamdaki olayların fen bilimleri öğretiminde kullanılması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 197-207.
  • Er, T., Şen, Ö., Sarı, U. ve Çelik, H. (2013). İlköğretim öğrencilerinin fen ve teknoloji dersi bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirme düzeyleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(2), 209-216.
  • Gomez, S. (2008). Elementary teachers’ understanding of students’ science misconceptions: implications for practice and teacher education. J Sci Teacher Educ, 19, 437–454.
  • Göçmençelebi, Ş. ve Özkan, M. (2011). Bilimsel yayınları takip eden ve teknoloji kullanan ilköğretim öğrencilerinin Fen dersinde öğrendiklerini günlük yaşamla ilişkilendirme düzeyleri bakımından karşılaştırılması. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(1), 287-29.
  • Göncü, Ö. ve Korur, F. (2012). İlköğretim öğrencilerinin astronomi temelli ünitelerdeki kavram yanılgılarının üç aşamalı test ile tespit edilmesi. X. Ulusal Fen Bilimleri Ve Matematik Eğitimi Kongresi, Niğde Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Niğde, Türkiye.
  • Hürcan, N. ve Önder, İ. (2012). İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersinde öğrendikleri fen kavramlarını günlük yaşamla ilişkilendirme durumlarının belirlenmesi. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Niğde Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Niğde, Türkiye.
  • Kırıkkaya, E. (2009). İlköğretim okullarındaki fen öğretmenlerinin fen ve teknoloji programına ilişkin görüşleri, Türk Fen Eğitimi Dergisi, 6(1), 133-148.
  • Kıyıcı, F. (2008). Fen bilgisi öğretmen adaylarının günlük yaşamları ile bilimsel bilgileri ilişkilendirebilme düzeyleri ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Küçüközer, H., Bostan, A. ve Işıldak, R. (2010). İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının bazı astronomi kavramlarına ilişkin fikirlerine öğretimin etkileri. OMÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(1), 105-124.
  • Oğuz, S., Kurnaz, M., Karatekin, K. ve İbret, B. (2012). Temel astronomi kavramlarına ilişkin sınıf öğretmen adaylarının algılarının belirlenmesi. 11. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, Rize Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Rize, Türkiye.
  • Pınarbaşı, T., Doymuş, K., Canpolat, N., ve Bayrakçeken, S. (1999). Üniversite kimya bölümü öğrencilerinin bilgilerini günlük hayatla ilişkilendirebilme düzeyleri. III. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, Trabzon.
  • Viera, A. & Garrett, J. (2005). Understanding İnterobserver Agreement: The Kappa Statistic. Research Series, 37(5), 360-363.
  • Yadigaroğlu, M. ve Demircioğlu, G. (2012). Kimya öğretmen adaylarının kimya bilgilerini günlük hayattaki olaylarla ilişkilendirebilme düzeyleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 1(2), 165-171.
  • Yıldırım, G., Bahçekapılı, E. ve Bahçekapılı, T. (2011). Durum Çalışması (Case Study). Eğitimde Nitel Araştırma Yöntemleri, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Yiğit, N., Devecioğlu, Y. ve Ayvacı, H. (2002). İlköğretim fen bilgisi öğrencilerinin fen kavramlarını günlük yaşamdaki olgu ve olaylarla ilişkilendirme düzeyleri. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, ODTÜ Eğitim Fakültesi, Ankara, Türkiye.