ALMANYA’DA ORTABOY İŞLETMELER İÇİN DERECELENDİRME SORUNU

Bu çalışmada kısaca, Almanya`da ortaboy işletmelerdeki derecelendirme sorunu incelenmiştir. Uluslararası derecelendirme şirketlerinin değerlendirme yöntemleri çoğunlukla ortaboy işletmeler için kullanılamamakta ya da uygun olmamaktadır. Aynı şekilde bu kuruluşların ortaboy işletmelerle ilgili olmayan bir takım kriterlerle yapacakları derecelendirmelerin de kabul görmesi beklenemez. Almanya`da özellikle ortaboy işletmelerin sermaye gereksinimleri, yeni derecelendirme kuruluşlarının hizmetlerinin gelişmesini teşvik edici bir unsur olarak görülmektedir. Derecelendirme işleminde hedef ortaboy işletmelerdir. Bu işletmelerde sermaye ihtiyacı hem daha fazla hemde bu işletmelerin yönetim ve sermaye arasındaki bağlantıları daha sıkıdır. Aynı zamanda borsaya açılmak isteyen işletmelerde bir derecelendirme ihtiyacı doğmaktadır. Derecelendirmeden ilk olarak işletme ve yönetim yararlanmaktadır. Ayrıca ortaklar, kredi sunanlar, müşteriler v.b. gruplarda bu bilgiden istifa etmektedirler. Derecelendirme konusunda ülkemizde cok fazla bir gelişme söz konusu değildir, çoğunlukla bankalar, uluslararası derecelendirme kuruluşlarıyla çalışmaktadırlar.

This study examines the rating problems in medium-size companies in Germany. The rating models employed by international rating agencies are in general not applicable for medium-size companies. Therefore, ratings made by international agencies using their conventional criteria would hardly give good results for small and medium size firms The capital needs of medium-size companies encourage the development of services of new rating agencies in Germany which consider medium size companies as the targets of their services. The need for external capital is greater and there are stronger ties between management and capital ownership in medium size companies. On the other hand, rating becomes so crucial when they plan to go public. Rating is useful not only for investors, creditors and customers but for management as well. Rating has not yet become a popular concept in Turkey. Those firms - mostly commercial banks- that want to be rated apply to international rating agencies for their services.

___

  • ARTHUR, D. (1998), Little:"Ratingagentur für KMU- Chance für den Finanzplatz Frankfurt", management Summary der Projektergebnisse, April.
  • BUSCHGEN, H.E./ EVERLİNG, O. (1996) Handbuch Rating. Wiesbaden.
  • DOYRANGÖL, N.C (1996), Glossary of Financial Terms, İstanbul.
  • EVERLING, O. (2000) Das Rating: Wirtschaftstudium, 5, s.673-676.
  • EVERLING, O./ RIEDEL, S-M./ WEİMERSKİRCH, P. (2000), Technology Rating. Wiesbaden.
  • PAPE, Dieter (1999), Finanz Betrieb:Unternehmens-rating für den Mittellstand, 9, s.245.