“Lütfen Anneme İyi Bak” Bağlamında Korece Öğretiminde Yazınsal Eser Kullanımı Üzerine Bir Deneme

Bir toplumu tanımanın pek çok farklı yolu vardır. Bu yollardan birisi olan edebi eserler, özellikle yabancı dil sınıflarında öğrencinin dil gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra kültürünü de daha doğal bir şekilde kavramasına yardımcı olmaktadır. Öğrenci edebi eserlerde geçen ifadeler ile hem hedef dili kolay bir şekilde edinme hem de hedef kültürdeki toplumun düşünce tarzı ve ifade şeklini anlama fırsatı elde etmiş olur. Ders ortamında kullanılacak edebi eser seçiminde eserin hedef kültürü ne derece yansıttığı, üzerine yoğun şekilde düşünülmesi gereken hususların başında gelmektedir. Budizm, Konfüçyanizm gibi inanç ve öğretilerden ciddi şekilde etkilenmiş Kore kültüründe, kadının toplumdaki yeri ve görevleri, geleneksel ayinler, Korelilerin yeme alışkanlıkları gibi temel ögeleri içerisinde zengin bir şekilde barındıran Shin Kyung Sook’un “Lütfen Anneme İyi Bak” adlı çalışması yabancı dil sınıflarında öğrencinin istifade edebileceği önemli yapıtlardandır. Öğrenciler bu eser aracılığı ile Korece kullanım becerilerini kültürel özellikler üzerinden de uygulama ve geliştirme olanağı bulabilecektir. Bu çalışmada, Korece öğretiminde öğrencilere kullanım örneği olarak bazı kültürel unsurlar ele alınmış, bu unsurların özellikleri incelenerek öğretim ortamında kullanılabilecek olanlara yer verilmiştir.

A Case Study On Usage of Literature in Korean Teaching in The Context Of “Please Look After Mom”

___

  • ALTUNDAĞ, P., Shin Kyun Sook’un Lütfen Anneme İyi Bak Adlı Romanında Kadın Olgusu, Ankara Üniversitesi DTCF Dergisi, cilt/volüme 53, sayı 2, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 2014.
  • DEMİREL, Ö., Öğretim İlke ve Yöntemleri Öğretme Sanatı, Pegem Akademi, Baskı: 22, Ankara, 2015.
  • NİSBETT, R. E., Düşüncenin Coğrafyası, (Çev. Gül Çağalı Güven), Varlık Yayınları, İstanbul, Haziran, 2017.
  • SHİN, D., Ommarıl Butahhaee Soseolgyoyukceok Iymiwa Kyoyuk Bangan, Sangmyeong Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2014.
  • SHİN, K., Lütfen Anneme İyi Bak,( Çev. Belgin Selen Haktanır Us), Doğan Egmont Yayıncılık, İstanbul, 2011.
  • YUN, Y., Munhakıl Tonhan Hanguge Gachimunhwa Kyoyuk Bangan-Shin Kyunk Sooke Ommarıl Butakhaerıl Junshimıro-, Horizontal and Vertical Individualism and Collectivism, Journal of Personality and Social Psychology, 74 (1), 2014.
  • İnternet kaynağı: https://www.hofstede-insights.com/product/compare-countries/