TÜRKİYE VE SURİYE'DEKİ SİLAHLI GRUPLAR: FIRAT KALKANI OPERASYONU ÖRNEĞİ

Arap Baharı'ndan sonra Türkiye'nin Suriye'nin politikası pekçok özgün boyut taşımaktadır. Bu özgün boyutlar arasında kuşkusuz en dikkat çekici olanlardan birisi Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu ile ilişkileridir. Türkiye'nin dış politikası ve güvenlik politikasında devlet dışı aktörlerle olan ilişkileri bağlamında yeni bir örnek olan bu ilişki incelenmeye değerdir. Bu çalışmada Türkiye ile ÖSO arasındaki ilişkiler başlangıcından itibaren değerlendirilip, somut örneklerle anlatılırken, uzun bir aradan sonra Türkiye'nin en uzun soluklu sınır ötesi operasyonlarından birisi olan Fırat Kalkanı Operasyonu çerçevesinde irdelenecektir.

TURKEY AND ARMED OPPOSITION GROUPS IN SYRIA: THE CASE OF OPERATION EUPHRATES SHIELD

After Arab Spring, Turkey’s Syria policy has had many original dimensions. Among these original dimensions, one of the most striking is undoubtedly Turkey's relation to the Free Syrian Army. This relation, a new example regarding Turkey's foreign policy and its relation to non-state actors in security policy, is worth investigating. In this study, the relations between Turkey and FSA will be evaluated from the beginning and discussed with concrete examples, and will be examined within the framework of Operation Euphrates Shield, one of Turkey's longest-running cross-border operations after a long time.

___

  • Ayhan Veysel, ve Orhan Oytun, “Suriye Muhalefeti’nin Antalya Toplantısı: Sonuçlar, Temel Sorunlara Bakış ve Türkiye’den Beklentiler”, Ortadoğu Analiz, Vol. 3, No: 31-32, Temmuz-Ağustos 2011, pp. 8-16.