İslam Öncesi Arap Toplumunun Tanrı Tasavvuru Ve Bu Tasavvurun İslam’ın Tanrı Tasavvuruna Etkisi Sorunu

Bu çalısmada İslam öncesi Arap toplumunun inanç yelpazesini olusturan unsurlar, bu unsurların Tanrı anlayısları ile İslam’ın Tanrı anlayısı arasındaki iliski incelenmistir. Büyük çogunlugunu putperest insanların olusturdugu İslam öncesi Arap toplumundaki insanların inançlarının temellerinde Tanrı (Allah) inancının var oldugu anlasılmaktadır. İslam-öncesi Arap toplumundaki putperestligin etkinligi, put isimleri ile Allah’ın isim ya da sıfatları ile olan iliskisi degerlendirilmistir. Bu toplumda az da olsa Yahudi, Hıristiyan ve kendilerine Hanif denilen inanç yapılarına da rastlanılmaktadır. İslam’ın Tanrı tasavvuru ile putperestlerin Tanrı anlayısları arasında bir iliskinin var olup olmadıgı bu çalısmanın genel içerigini olusturmaktadır.

The Imaging of God in Pre-Islam Arabic Society and The Problem of The Effect of This Imaging To The Islam’s Imaging of God

In this study take up the part of pre-Islam’s belief’s elements, the imaging of God in this elements and the relation of the Islam’s imaging of God. In the pre-Islam Arabic society there are pagans, hanifs (God seekers), Jewish and a few Christians. In the deep of the believes of the pre-Islam Arabic society there are the belief of God. There are connections between the God and idols name. The imaging of God in the Islam is different idolatry, Judaism and Christianity.