TÜRKİYE'DEKİ SİNOLOJİ ÇALIŞMALARINDA DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ'NİN YERİ VE ÖNEMİ

Adını Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat verdiği ve onun yüksek uygarlık idealini gerçekleştirmek üzere 1935 yılında kurulan Dil ve TarihCoğrafya Fakültesi, Cumhuriyet Türkiye'sinin benimsediği misyon ve vizyonun önemli bir parçasıdır. Sinoloji Anabilim Dalı, Atatürk'ün direkti?eri ile açılan ilk 16 bölüm arasında yerini almıştır. Amacı, Çin kaynaklarından faydalanarak Türk tarihinin araştırılmasıdır. Türk tarihine Hunlarla başlıyoruz. Elbette Hunlardan önce de Çin'in kuzeyinde yaşayan Türk boyları vardı. Hunlar, M.Ö. IV yüzyılda Çin'in kuzeyinde büyük bir askeri güç olarak ortaya çıkmıştır. Hunların yazıları bulunmamaktadır, Çinlilerle olan tüm antlaşmalarını Çince yapmışlardır. Eski Türk Tarihi'ni anlayabilmek için Çin tarihini ve Çin kaynaklarını incelemek gerekmektedir. Günümüzde de Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Sinoloji Anabilim Dalı önemini korumaktadır. Türk-Çin ilişkileri geliştikçe, Çince bilen eleman ihtiyacı da artmaktadır. Son yıllarda Yüksek Öğretim Kurumu tarafından Anadolu'nun pek çok ilinde Çin Dili Bölümleri açılmıştır. Bu bölümlerdeki Araştırma Görevlileri, Dil ve Tarih Coğrafya-Fakültesi, Sinoloji Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora yapmaktadırlar. Eğitimlerini tamamladıktan sonra üniversitelerine dönüp, Çince bölümlerini eğitime açacaklardır. Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi, Sinoloji Anabilim Dalı'nın Türkiye'deki Türk tarihi, Türk kültürü araştırmalarına katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda Türkiye'de Çin Dili'nin öğretilmesi, gelecekte bu alanda öğretim verecek öğretim elemanlarının yetiştirilmesinde de önemi büyüktür.

PLACE AND IMPORTANCE OF THE FACULTY OF LANGUAGES, HISTORY AND GEOGRAPHY IN SINOLOGY STUDIES IN TURKEY

The Faculty of Languages, History and Geography, whose name was given by Mustafa Kemal Atatürk to realize his ideal to reach high civilization, was established in 1935, and it is an important part of the mission and vision of the Turkish Republic. The Department of Sinology was included in the faculty's ?rst 16 departments which was established by the directives of Atatürk to research Turkish history by using Chinese sources. We begin the Turkish history by the Huns. There were, of course, Turkic tribes which were living in the northern areas of China before the Huns. The Huns had emerged as a big military power in the 4th century B.C in northern China. The Huns did not have writing. They made all the agreements with the Chinese by using the Chinese language. Searching Chinese history and sources is a necessity to understand the old Turkic history. The Department of Sinology at the Faculty of Languages, History and Geography, preserves its importance. The demand for staff who can speak and write in Chinese is rising as with the development of the relations between Turkey and China. Recently, Departments of Chinese Language have been opened in many cities of Anatolia by the Higher Education Council. Research Assistants at these departments conduct their postgraduate studies in the Department of Sinology at the Faculty of Languages, History and Geography. They will open the Department of Chinese Language in their universities after they complete their studies. The Department of Sinology at the Faculty of Languages, History and Geography contributes to the studies of Turkish history and culture in Turkey. Also, the teaching of Chinese in Turkey has great importance in the training of the future academic staff who would teach in this area of study.

___

  • Aytepe, Oğuz. "Milli Mücadele'de Ankara." Cumhuriyetin 90. Yılında Başkent Ankara ve Ankara Üniversitesi. Yay. Haz. Temuçin Faik Ertan. Ankara: Ankara Üniversitesi, 2016. 15-29.
  • Çelebi, Nilgün. "Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ndeki Mülteci Profesörler." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi 43.1 (2003): 259-271.
  • Dil ve Tarih Coğrafya -Fakültesi'nin Tarihçesi, Vizyon ve Misyonu. Web.22 Şubat 2017.
  • Eberhard, Wolfram. Çin Tarihi. Ankara: Türk Tarih Kurumu, 1995.
  • Eren, Hasan. "Annemarie Von Gabain (1901-1993)." Türk Dili 495 (1993): 213-215.
  • Ertan, Temüçin Faik. "Ankara Üniversitesi'nin Kuruluşu ve Gelişimine Genel Bir Bakış." Cumhuriyetin 90. Yılında Başkent Ankara ve Ankara Üniversitesi. Yay.
  • Haz. Temuçin Faik Ertan. Ankara: Ankara Üniversitesi, 2016. 1-9.
  • Han, Cheng. Hanzı Baiwen. Shanghai: Shanghai Guji Chubanshe, 2004. He Fengshan. Web. 21 Şubat 2017.
  • İnce Erdoğdu, İnci. Çin'de Türk ve Müslüman Nüfusu. İstanbul: Kırk, 2015.
  • Liu, Zheng. "19 Shıji Yiqian Deguo Hanxue Yanjiude Huigu." Web. 21 Şubat 2017.
  • Okay, Bülent. "Prof. Dr. Muhaddere Nabi Özerdim (1916-19.12.1991)." Web. 23 Şubat 2017.
  • Öğel, Bahaeddin. Büyük Hun İmparatorluğu Tarihi-I. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1981.
  • Özerdim, Muhaddere N. "Sinolojinin Türkiye'de Yeri ve Önemi." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi 239 ( 1974): 267-275.
  • Tez, Zeki. Avrupa'da Türk İzleri. İstanbul: Hayykitap, 2015.
  • Ünder, Hasan. "Kurucuların Türkiye Vizyonu İçinde Ankara'nın Yeri."Cumhuriyetin 90. Yılında Başkent Ankara ve Ankara Üniversitesi. Yay. Haz. Temuçin Faik Ertan. Ankara: Ankara Üniversitesi, 2016. 45-60.