KURUM VE KURULUŞLARIN BAKIŞ AÇISINDAN E-BELGELERİN ARŞİVLENMESİ

Çalışma, Türkiye'deki resmi kurum ve kuruluşların faaliyetlerini yürütürken, işlemleri tamamlanmış ve uzun süreli muhafazası gerekli e-belgelerin düzenli bir şekilde, belirli esaslara göre bir araya getirilerek muhafaza edildiği yerler olan E-Arşivlere yönelik kamu kurum ve kuruluşlarının bakış açısını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Bakanlıkların tamamı ile bazı kurum/kuruluşlar, üniversiteler ve belediyelerden hazırlanan değerlendirme anketi kullanılarak alınan cevaplar çerçevesinde değerlendirmeler yapılmıştır. Milli Arşiv hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonun geliştirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca Milli Arşivin oluşturulabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile geniş kapsamlı toplantılar yapılmalı, e-belgelerin arşivlenmesine yönelik esaslar belirlenmeli ve Milli Arşive e-belgelerin transfer sürecini kapsayan bir politika metni oluşturulmalıdır

E-RECORDS ARCHIVE SERVICE FROM THE PERSPECTIVE OF INSTITUTIONS AND ORGANIZATIONS

E-Archives; where the long-term safeguards of the e-records that they produce while carrying out the activities of the ofcial institutions and organizations are kept together by bringing together the necessary ones on a regular basis and on certain basis. In the survey, all the Ministries and some institutions / organizations, universities and municipalities were evaluated in terms of the answers. It has emerged that coordination between public institutions and organizations should be developed in order for the National Archive services to be carried out in a healthy manner. In addition, for the establishment of National Archives, comprehensive meetings should be held with the participation of public institutions and organizations, the principles for archiving e-records should be determined and a policy records covering the transfer process of e-records to National Archives needs to be prepared

___

  • Aydın, Cengiz. Elektronik Belgelerin Arşivlenmesi ve Erişim. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, 2010.
  • Binark, İsmet. Türk Arşivlerinin Kısa Tarihçesi ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün Faaliyetleri. Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, 1994.
  • Çiçek, Niyazi. Kurumsal Bilgi ve Belge Yönetimi. İstanbul: Marmara Belediyeler Birliği, 2015.
  • Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik. Resmî Gazete Sayı: 19816, 16 Mayıs 1988.
  • Kandur, Hamza. Elektronik Belge Yönetimi Sistem Kriterleri Referans Modeli. 2. basım. İstanbul: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, 2006.
  • Odabaş, Hüseyin. “Elektronik Belge Düzenleme Yaklaşımları ve Türkiye’de E-Devlet Uygulamalarında Elektronik Belge Yönetimi.” Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12 (2008): 121-142.
  • ---. Elektronik Belge Yönetimi ve Kamu Kurum ve Kuruluşları. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, 2007.
  • Özdemirci, Fahrettin. Devlet Arşivleri Yasa Tasarısı Hakkında Görüşler. 2003. Web. 1 Eylül 2017.
  • Özdemirci, Fahrettin ve Hüseyin Odabaş. Yazışma Yönetimi ve Dosyalama İşlemleri. Ankara: Alter, 2005.
  • Özdemirci, Fahrettin, Mehmet Torunlar ve Selvet Saraç. Üniversiteler İçin Belge Yönetimi ve Arşiv Sistemi/İşlemleri (BEYAS) El Kitabı. Ankara: Boyut, 2009.
  • Şahin, Hacı Haldun. “Arşiv Kanunu Rafa mı Kaldırıldı? Milli Davamız; Arşivlerimiz.” Arşiv Dünyası 8 (2016): 2-4. Web. 01 Eylül 2017.
  • TS 13298 Elektronik Belge ve Arşiv Yönetim Sistemi. Ankara: Türk Standartları Enstitüsü, 2015.
  • Yüceer, Nasır. “Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Başkanlığı Arşivi (Tasnif, Bakım-Onarım, Yararlanmaya Sunma, Kopyalama)” I. Milli Arşiv Şurası, 20-21 Nisan 1998: 353-360, Web. 01 Eylül 2017.