Joseph Conrad’ın Casus adlı romanında anarşizm ve yıkımı

Joseph Conrad’ın Casus: Basit Bir Öykü adlı romanı modern dünyanın politik görüşlerini anarşizm ve terörizm boyutuyla ele alan anarşinin yıkıcı etkilerinin daha çok anarşi ile hiç bağlantısı olmayan kişiler üzerinde görüldüğünü vurgulayan ve bir casusluk öyküsü ile duygusal bir hikâyeyi birleştiren bir eserdir. Conrad bu romanında politikanın ve anarşinin görünmeyen boyutunu da ele alarak, devrim idealinin ve insanların sosyal ve politik düzen olarak inandıkları şeylerin aslında bir kargaşa durumundan başka bir şey olmadığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı Conrad’ın bu eserinde modern dünyanın politikalarını ve toplumca algılanan şekliyle anarşizmi nasıl yıkıma uğrattığını göstermektir. Bu amaçla romanda anarşizmi de içeren politik düşünceleri ve toplumda terörizmle mücadele etmesi beklenen polis teşkilatının nihilistik derecedeki bir dizi yıkımı ve ironileri ortaya çıkarılmıştır. Sonuç olarak Conrad’ın bu romanda ideal politik görüşler ve kişisel arzular arasındaki ikilemi ve bu ikilemi de terörizm ile şiddetin kaynağı olarak yansıttığı; ayrıca romanın kişisel değerlerin ideale baskın geldiği sürece hiçbir politik görüşün başarılı olamayacağı şeklinde nihilistik bir tema içerdiği sonucuna varılmıştır.

Anarchism and its subversion in Joseph Conrad’s Secret Agent

Joseph Conrad’s Secret Agent: A Simple Tale is a novel combining a spy story and a melodramatic story, consisting of the political insights of the modern world with its anarchism and terrorism and showing its most destructive effects on the characters who are completely far from the politics. Dealing also with the invisible dimension of anarchy and politics, Conrad implies that the revolutionary ideal, and the social and political order, which people rely on, are, in effect, nothing more than a chaos. The aim of this study is to show how Conrad, in this work, subverts modern political ideas anarchism as conceived by the society. To this end, in the novel, a series of nihilistic subversions and ironies of the political ideas including anarchism and of police department expected to attack terrorism in society have been pinpointed. It has been concluded that Conrad reflects the conflict between the ideal political beliefs and human aspirations in the novel and shows it as the seed of terrorism and violence, and that the novel has such a nihilistic theme as all political beliefs will fail insofar as human aspirations come to the fore.

___

  • CONRAD, Joseph. (2009). Casus. (Çev. Ünal Aytür). İstanbul: Türkiye İş Bankası, Kültür Yayınları.
  • CONRAD, Joseph. (2009). “Önsöz”. Casus. (Çev. Ünal Aytür). içinde (vii-xv). İstanbul: Türkiye İş Bankası, Kültür Yayınları.
  • COOPER, Christopher. (1970). Conrad and the Human Dilemma. London: Chatto and Windus.
  • COX, C.B. (1977). Bibliographical Series on Writers and Their Work: Joseph Conrad. England: Longman Group Ltd.
  • “Edward Garnett, unsigned review, Nation”. (1970). In Conrad: The Critical Heritage. (Ed. By Norman Sherry). (191-193). London: Routledge.
  • GOONETILLEKE, D.C.R.A. (1990). Joseph Conrad: Beyond Culture and Background. London: The Macmillan Press Ltd.
  • GUERARD, A. J. (1958). Conrad the Novelist. London: Oxford University Press.
  • HAY, Eloise Knapp. (1963). The Political Novels of Joseph Conrad: A Critical Study. Chicago and London: The University of Chicago Press.
  • JONES, Michael P. (1985). Conrad’s Heroism: A Paradise Lost. Michigan: Umi Research Press.
  • MOSER, Thomas. (1957). Joseph Conrad: Achievement and Decline. London: Oxford University Press.
  • NEWHOUSE, Neville H. (1966). Literature in Perspective: Joseph Conrad. London: Evan Brothers Ltd.
  • PALMER, John A. (1968). Joseph Conrad’s Fiction: A Study in Growth, Ithaca: Cornell University Press.
  • RYF, Robert S. (1970). Joseph Conrad. New York: Columbia University Press.
  • SAVESON, J.E. (1972). “The Criminal Psychology of the Secret Agent”. In Joseph Conrad: The Making of a Novelist. (117-136). Amsterdam: Rodopi NV.
  • SPITTLES, Brian. (1992). Joseph Conrad: Text and Context. London: The Macmillan Press Ltd.
  • WRIGHT, Walter F. (1966). Romance and Tragedy in Joseph Conrad. New York: Russell & Russell.