Shelley’nin Prometheus Unbound İsimli Eserinde Devrimci İdealizm

Ondokuzuncu yüzyıl, politik ve ekonomik bakımdan İngiltere’nin çok büyük değşimler yaşadığı çalkantılı bir zaman dilimiydi. Sanayi Devrimi gittikçe hız kazanıyor ve işçilerin hayatını olumsuz bir şekilde etkiliyordu. Daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları için talepleri, işten çıkarılmalarına ve onların yerine makinelerin kullanılmasına yol açtı. Ayrıca, hükümet Fransız Devriminden etkilenmesi ve dolayısıyla yerleşik düzene tehdit oluşturması muhtemel politik hareketleri engellemek için çok sıkı tedbirler uyguluyordu. Yönetici sınıftan geliyor olmasına rağmen, Percy Bysshe Shelley işçi sınıfının sıkıntılarına uzak durmamıştır. Aktif bir şekilde toplumsal olumsuzluklara ve haksızlıklara çözüm aramıştır. Despotluğa ve ataerkil düzene karşıydı. Bütün insanların huzur ve uyum içinde yaşayacağı gelecekteki bir milenyuma inanıyordu. Bu makalede, Shelley’nin Prometheus Unbound’ daki devrimci idealizmi metin tahlili yöntemiyle ondokuzuncu yüzyıl bağlamında ele alınacaktır

Shelley’s Revolutionary Idealism in Prometheus Unbound

Nineteenth century was a very tumultuous period in which England was experiencing colossal changes interms of its economy and politics. Industrial revolution was gaining speed and affecting workers negatively.Their demands for higher wages and better working conditions led to their replacement with machines.Also, the government employed very strict measures to curb possible political movements that might be influencedby the principles of the French Revolution and, hence pose a threat to the established order. Despitecoming from the ruling class, Percy Bysshe Shelley was not detached from the sufferings of the workingclass. He actively sought remedies for social evils and injustices. He was “averse” to despotism and thepatriarchal order. He believed in a future millenium in which people would live in peace and harmony. Inthis paper, Shelley’s revolutionary idealism in Prometheus Unbound will be brought to the fore with textualanalysis in the context of the nineteenth century

___

  • Arnold, Matthew. (1954). Poetry and Prose, (Ed. John Bryson, London, Rupert Hart-Davis.
  • Baker, Carlos. (2007). The Heart of the Cosmos-Prometheus Unbound(Ed.), Shiv K. Kumar British Romantic Poets-Critical Assessments, New Delhi, Atlantic Publishers.
  • Churchill, Winston. (1963). A History of English-Speaking Peoples-The Age of Revolution, New York, Bantam Books.
  • Dawson, P. M. S. (1993). Poetry in an Age of Revolution in The Cambridge Companion to British Romanticism (Ed.) Stuart Curran, Cambridge, Cambridge University Press.
  • Holmes, Richard. (1974). Shelley: The Pursuit, London, Penguin Books.
  • O’Neill, Michael. (1989). Percy Bysshe Shelley-A Literary Life, London, Macmillan.
  • Shelley, Percy Bysshe. (1904). The Complete Works of Percy Bysshe Shelley, V.1 Oxford Edition- An Electronic Classics Series Publication, Ed., Thomas Hutchinson, M.A.
  • Shelley, Percy Bysshe. (2013). A Defence of Poetry and Other Essays. The Project Gutenberg Ebook, Last Updated June 16.
  • Urgan, Mina. (1989). İngiliz Edebiyatı Tarihi C.2, İstanbul, Altın Kitaplar Yayınevi.
  • Wilson, A. N. (2003). The Victorians, Great Britain, Arrow Books.