Puslu Kıtalar Atlası Romanında Bünyamin’in Yolculuğunun Kahramanın Sonsuz Yolculuğu Bağlamında İncelenmesi

İnsanın, varoluşa dair sorunsalında çok önemli bir yeri olan yolculuk teması, mitik anlatılardan modern anlatılara kadar çeşitli görünümlerde, fiziksel ya da psikolojik düzlemde anlatıların içine gizlenmiş olabildiği gibi açık olarak da kendini gösterir. Hangi çağda hangi coğrafyada olursa olsun insanın varoluş macerasının yolculuk arketipinde ifadesini bulması ilginçtir. Joseph Campbell’ın Kahramanın Sonsuz Yolculuğu adlı eseri bu konuyu etraflıca inceleyen ve derinleştiren kült bir eserdir. Onun açtığı yolda pek çok metin çeşitli dil ve edebiyat bölümlerinde yolculuk teması açısından incelenmiştir. Türk edebiyatında bu incelemeler genellikle mitolojik anlatılar, halk edebiyatı eserleri, mesneviler yahut modern romanlar üzerine yapılmış ve postmodern eserler bu konu açısından pek ele alınmamıştır. Bunda elbette konunun postmodern eserlerde gözlemlenebilmesinin zorluğu sebep olarak karşımıza çıkabilir. Zira postmodern metinler; yapıları itibariyle çözümlemelerinde daha çok olasılık içeren, diğer metinlere nazaran daha soyut olabilen ve kişilerinin metinsel varlığa dönüştüğü eserlerdir. Dolayısıyla bu eserlerdeki kişilerin yolculuklarının hatlarını çizmek de daha girift bir çalışma süreci gerektirecektir. “Puslu Kıtalar Atlası Romanında Bünyamin’in Yolculuğunun Kahramanın Sonsuz Yolculuğu Bağlamında İncelenmesi” adlı bu çalışmada, postmodern bir roman olan Puslu Kıtalar Atlası’nın Bünyamin adlı kahramanı, Campbell’ın Kahramanın Sonsuz Yolculuğu eserindeki yönteme göre incelenmiştir. Çalışmanın amacı, söz konusu yolculuk temasının ve içerdiği arketiplerin postmodern bir eserde de sembolik anlamda görülebileceğine örnek sunmaktır. 

An Examination of Bünyamin’s Journey in the Puslu Kıtalar Atlası in the Context of Hero’s Journey

The theme of journey, which has a significant place in the problematic of human existence, manifests itself openly as well as hidden inside the narratives on a physical or psychological level, in various appearances from mythical narratives to modern narratives. It is interesting that the adventure of human existence finds its expression in the journey archetype, no matter what age or geography. Joseph Campbell’s The Hero’s Journey is a cult work that examines and deepens this subject. On his way, many texts have been studied in terms of the theme of journey in various language and literature departments. In Turkish literature, these studies are generally made on mythological narratives, folk literature works, masnavis or modern novels, and postmodern works have not been discussed much in terms of this subject. Of course, the difficulty of observing the subject in postmodern works may be the reason for this. Because postmodern texts are works that contain more possibilities in their analysis due to their structure, can be more abstract than other texts, and whose characters are transformed into textual beings. Therefore, drawing the lines of the journeys of the people in these works will also require a more intricate work process. In this study named “Examination of Bünyamin’s Journey in the Novel of Puslu Kıtalar Atlası in the Context of The Hero’s Journey”, the hero of the postmodern novel Puslu Kıtalar Atlası, Bünyamin, was analyzed according to the method in Campbell’s The Hero’s Journey. The aim of the study is to present an example that the theme of journey and the archetypes it contains can be seen symbolically in a postmodern work.

___

  • Anar, İ., Oktay (2010). Puslu Kıtalar Atlası, İstanbul: İletişim Yay.
  • Campbell, Joseph (2013). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, çev.: Sabri Gürses, İstanbul: Kabalcı Yay.
  • Campbell, Joseph & Moyers, Bill (2020). Mitolojinin Gücü, çev.: Zeynep Yaman, İstanbul: Mediacat Yay.
  • Descartes, René (2020). Metot Üzerine Konuşma, çev. Atakan Altınörs, İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yay.
  • Ecevit, Yıldız (2021). Türk Romanında Postmodernist Açılımlar, İstanbul: İletişim Yay.
  • Gündüz, Osman (2016). İhsan Oktay Anar’ın Kurgu Dünyası, Ankara: Grafiker Yay.
  • Jung, C. Gustav (2018). İnsan Ruhuna Yöneliş, çev. Engin Büyükinal, İstanbul: Say Yay.
  • Karaca, Alaattin (2005). “İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası Adlı Romanının Olay Örgüsü, Fantastik Özellikler ve Tema Bakımından İncelenmesi”, Arayışlar Dergisi, S. 14, s. 93-108.
  • Koçakoğlu, Ahmet (2010). Yerli Bir Postmodern: İhsan Oktay Anar, Konya: Palet Yay.
  • Sproul, Barbara C. (2018). Yaratılış Mitleri, çev. Ali Bucak, İstanbul: Hil Yay.
  • Tecimer, Ömer (2006). Sinema Modern Mitoloji, İstanbul: Plan B Yay.