Eski Uygur Dönemine Ait Tantrik Bir Metin: Sitātapatrādhāraṇī

Uygurların benimsediği dinler arasında Budizmin bir ekolü olan Vajrayāna Budizmi geniş bir taraftar kitlesine sahiptir. Vajrayāna için Tantrik Budizm ve Mantrayāna gibi adlandırmalar yapılmıştır. Sanskritçede Vajrayāna sözcük olarak "yıldırım; elmas taşıt" anlamlarının yanında Budizm için de tercih edilen bir terimdir. Tantrik Budizm ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Daha sonra Güneydoğu Asya, Orta Asya, Tibet ve Moğolistan ile Doğu Asya ülkeleri olan Çin, Kore ve Japonya’da da görülmüştür. Ortaya çıkışı konusunda çeşitli görüşler mevcuttur. Tantrizmin kaynağı ilkel büyüler olarak bilinmektedir. Tantrik Budizme adını veren Tantra dalgası, çeşitli uygulamalar, ritüeller ve meditasyon teknikleri içermektedir.

A TANTRIC TEXT FROM ANCIENT UYGUR PERIOD: SİTĀTAPATRĀDHĀRAṆĪ

Among the religions adopted by the Uighurs, Vajrayāna Buddhism, which is a school of Buddhism, has a large fan base. Names such as Tantric Buddhism and Mantrayāna have been made for Vajrayāna. In Sanskrit, Vajrayāna is a preferred term for Buddhism as well as meaning "lightning; diamond vehicle". Tantric Buddhism first emerged in India. It was later seen in Southeast Asia, Central Asia, Tibet and Mongolia, and East Asian countries such as China, Korea and Japan. There are various opinions about its emergence. The source of tantrism is known as primitive magic. The Tantra wave, which gives Tantric Buddhism its name, includes a variety of practices, rituals, and meditation techniques.

___

  • Kılıç Cengiz, A. (2021). Sitātapatrādhāraṇī. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu Yayınları. Ankara.