Okul Müdürlerinin Görüşlerine Göre Diyarbakır İli Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri

Bu araştırmada, ilkokullarda görev yapmakta olan okul müdürlerinin eğitim-öğretim sürecinde karşılaştıkları sorunları tespit etmek bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmak amaçlanmaktadır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu, Diyarbakır il merkezindeki ilkokullarda görevli 20 okul müdürü oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formlarından elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilerek kodlar ve temalar oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen bazı önemli sonuçlara göre okul müdürlerinin eğitim öğretim sürecinde en sık karşılaştıkları sorunlar sırasıyla; (1) okulun fiziki sorunları (f=28), (2) yönetim ile ilgili karşılaştıkları sorunlar (f=25), (3) öğretmenler ile ilgili karşılaştıkları sorunlar (f=9), (4) veliler ile ilgili karşılaştıkları sorunlar (f=7) ve (5) öğrenciler ile ilgili karşılaştıkları sorunlar (f=4) şeklinde ifade edilmiştir. Araştırma sonunda bu sorunların çözümüne yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.

Educational Problems of Diyarbakır and Their Solutions According to Principal Views

The purpose of this research is to determine the educational problems faced by school principals working in center of Diyarbakır province and to propose solutions for these problems. In the research case study, a qualitative research method was used. The study group of the research is composed of 20 school principals working in the primary schools in Diyarbakır. Quasi-structured interview form prepared by the researchers was used as data collection tool. The data obtained from interview forms were analyzed by content analysis technique and codes and themes were created. Some important results obtained in the research are as follows: According to the opinions of the principals, the most common problems in the education and training process are; (1) physical problems, (2) and management problems, (3) problems with teachers, (4) problems with parents, (5) problems with students. At the end of the research, some suggestions for solution of these problems were presented.

___

  • Adıgüzel, A. (2009). Yenilenen ilköğretim programının uygulanması sürecinde karşılaşılan sorunlar. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (17). 77- 94.
  • Akar, H. (2016). Durum çalışması. Eğitimde Nitel Araştırma Desenleri (Ed: Ahmet Saban ve Ali Ersoy). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Aküzüm, C. (2017). Kurucu müdürlerinin okul yönetimi bağlamında karşılaştıkları temel yönetsel sorunlar ve çözüm önerileri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (60), 161-185.
  • Anderson, M. E. (1991). Principals: How to train, recruit, select, ınduct and evaluate leaders for America’s schools. Eric Clearing House on Educational Management. College of Education. University of Oregon.
  • Aslanargun, E., ve Bozkurt, S. (2012). Okul müdürlerinin okul yönetiminde karşılaştığı sorunlar. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11 (2), 349-368.
  • Aydın, A. (2000). Zorunlu temel eğitim uygulaması ve çözüm bekleyen sorunlar. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. (8), 98 – 103
  • Aytaç, T. (2002). Post-modern eğitim yöneticisi. 21. Yüzyıl Eğitim Yöneticilerinin Yetişmesi Sempozyumu Bildiriler (16-17 Mayıs). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları No: 191.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö. E. Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Campos, R. L, Gomez, R. R. & Shen, J. (2005). Secondary principals’ educational attainment, experience, and professional development in the USA. Int. J. Leadership in Education, 8(4), 309- 319.
  • Çınkır, Ş. (2010). İlköğretim okulu müdürlerinin sorunları: Sorun kaynakları ve destek stratejileri. İlköğretim Online, 9 (3), 1027-1036.
  • Dağlı, A. ve Han, B. (2017 baskıda). Öğretmen görüşlerine göre Diyarbakır ili eğitim sorunları ve çözüm önerileri. Electronic Journal of Education, 6 (10).
  • Demir, M. K. ve Arı, E. (2013). Öğretmen sorunları-Çanakkale İli örneği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32 (1). 107-126.
  • Demirbulak, D. (2000). Veli-öğretmen görüşmeleri ile ilgili bir çalışma. Millî Eğitim Dergisi, (146), 53- 55.
  • Demirtaş, H., Üstüner, M., ve Özer, N. (2007). Okul yönetiminde karşılaşılan sorunların öğrenci ve okul ile ilgili değişkenler açısından incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 51(51), 421-455.
  • Dönmez, B. (2001). Okul güvenliği sorunu ve okul yöneticisinin rolü. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 7(1), 63-74.
  • Ekiz, D. (2003). Eğitimde Araştırma Yöntem ve Metotlarına Giriş. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Gedikoğlu, T. (2005). Avrupa Birliği sürecinde Türk Eğitim Sistemi: Sorunlar ve çözüm önerileri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 66-80.
  • Güneş, D.Z. ve Kara, S.B.K. (2016). İlkokulların sorunlarının öğretmenler kurulu toplantılarına dayalı olarak incelenmesi. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 142-153.
  • Karip, E. (2004). Eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi ile ilgili politikalar ve uygulamalar. Özel Okullar ve Eğitim Yönetimi Sempozyumu (25-27 Ocak). Antalya.
  • Kayıkçı, K. (2001). Yönetici Yetiştirme Sorunu. Milli Eğitim Dergisi, (150), 28-32.
  • Mestry, R. ve Grobler, B. R. (2004). The training and development of principals to manage schools effectively using the competence approach. ISEA, 32 (3), 2-19. .
  • Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (2016). Nitel Veri Analizi. (Çev. Ed: Sadegül Akbaba Altun ve Ali Ersoy). Ankara: Pegem Akademi.
  • Özan, M. B. ve Kaya, K. (2009). İlköğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin kendilerini yenileme ve kariyer basamaklarında yükselme sistemi ile ilgili görüşleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19 (1), 97- 112.
  • Recepoğlu, E. ve Kılınç, A. Ç. (2014). Türkiye’de okul yöneticilerinin seçilmesi ve yetiştirilmesi ve yetiştirilmesi, mevcut sorunlar ve çözüm önerileri (Elektronik versiyon). International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9 (2), 1817-1845.
  • Taş, S. (2010). İlköğretim okullarında sınıfta zaman kaybettiren etkinlikler. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (12), 73-93.
  • Taşdan, M., Tösten, R., Bulut, K. ve Karakaya, V. (2013). Okul yöneticilerinin ilköğretim okullarında karşılaşılan yönetim sorunlarına ilişkin görüşleri. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 12 (24), 95-113.
  • Tösten, R., Han, B. ve Ergül, H. F. (2016). Diyarbakır’daki kamu okullarının yönetim sorunları. EKEV Akademi Dergisi, (65), 433-450.
  • Türnüklü, A. (2000). Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 6 (4), 543-559.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.
  • Yılmaz, K. ve Altınkurt, Y. (2011). Öğretmen adaylarının Türk eğitim sisteminin sorunlarına ilişkin görüşleri. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8 (1), 942-973.
  • Dağlı, A. & Han, B. (2017). Okul Müdürlerinin Görüşlerine Göre Diyarbakır İli Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 892-904.
Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-0060
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Dicle Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

FEN ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON İLE FEN BAŞARISI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR META ANALİZ ÇALIŞMASI

İclal ALKAN, İclal Alkan, Nevzat BAYRİ

BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİM ARAŞTIRMALARINA YÖNELİK ALGISI: METAFORİK BİR ÇALIŞMA

Fatih Selim ERDAMAR, Fatih Selim ERDAMAR

Sosyal Bilgiler ve Sınıf Eğitimi Öğretmen Adaylarının Gözünden Vatandaşlık Eğitimi: Nitel Bir Çalışma

Mehmet Şentürk, Ufuk ŞİMŞEK, Fatih TIKMAN, Esat YILDIRIM

YARATICI DRAMA DESTEKLİ FEN ÖĞRETİMİN KAVRAM YANILGILARINA ETKİSİ

Hacı Mehmet YEŞİLTAŞ, EROL TAŞ, Cengiz ÖZYÜREK

Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medyaya İlişkin Tutumlarının İncelenmesi

Mehtap SARAÇOĞLU, Cemal AKÜZÜM

Jo Niemeyer Tarafından Geliştirilmiş Naef Modulan Toy Materyalinin Görsel Tasarım İlke ve Öğelerine Göre Değerlendirilmesi ve Bu Konudaki Öğrenci Görüşleri

Aziz İLHAN, Halil Coşkun ÇELİK, Muhammed Faysal AKIN

İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Mesleki Tercihlerini Etkileyen Etmenler İle Mesleğe Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Mustafa KAHYAOĞLU, Halit KIRIKTAŞ

Okul Müdürlerinin Görüşlerine Göre Diyarbakır İli Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri

Bünyamin HAN, Abidin DAĞLI

Sınıf Öğretmenlerinin Vicdan Algısı

Mehmet DEMİRKOL, Durmuş KILIÇ

Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi Alan Öğrencilerin Yabancı Dile Yönelik Kaygı ve Başarıları Arasındaki İlişkiler

Murat TUNCER, Mehmet TEMUR