GEORGE SAND'IN İNDİANA ADLI ROMANINDA ACI ÇEKEN KADIN İMGESİ

Öz 19. yüzyılda kadınların içler acısı durumuna tanık olan George Sand, 1832’de yayımlanan İndiana adlı romanında, evlilik ve aşk sorununu harika bir şekilde ele alır. Romanla aynı adı taşıyan kadın kahraman Indiana, kaba ve acımasız kocasının neden olduğu ıstıraplara katlanmak zorundadır. Çünkü 19. Yüzyıl Fransız Medeni Kanunu kadınlara boşanma davası açma hakkı vermemektedir. Yanlış evlilik yapmış ve gerçek aşk için can atan Indiana, kendisine sonsuz aşk vadeden bir adamın cazibesine yenik düşer. Zamanla bu adamın bir baştan çıkarıcıdan başka bir şey olmadığını öğrenir. Evlilik yaşamında ve aşk macerasında mutsuzluğa uğrayan bu kadın intihar etme kararı alır. Bu karardan vazgeçip kocasının ölümünden sonra çocukluğunun geçtiği şehirde kuzeniyle yaşamaya başlar. Analitik bir çalışma olacak olan bu makalede, başkahraman Indiana’nın Bay Delmare ile evliliğindeki çilelerini ve Raymon de Ramière’le yaşadığı aşktaki hayal kırıklıklarını incelemeye çalışacağız. Anahtar Kelime: Indiana, evlilik, aşk, çile, hayal kırıklığı.

___

  • Bridge, C. (1999). La Femme en tant que bouc émissaire dans la littérature du dix-neuvième siècle, Master of Arts, Brigham Young University.
  • Chaffin, L. (2010). Les romans de mariage au XIXe siècle. Dans B. Bodinier, M.-F. Lemonnier-Delphy, M. Gest, P. Pasteur (Eds.). Genre et éducation: Former, se former, être formée au féminin, (117-126). Publication de l’université de Rouen et du Havre, 2010