HEMŞİRENİN TARAF OLDUĞU MUVAZAALI SÖZLEŞMELER

Hemşirelik mesleğinin temel bir rolü olan hastanın bakım ve tedavisini yapmak için hemşireler, hasta/ hasta yakını ile doğrudan anlaşma yaparlar veya söz konusu hizmetin verildiği birimlerin çatısı altında görevlerini ifa ederler. Sözleşmenin tarafı bulunduğu her konumda muvazaa anlaşmalarının her çeşidi gerçekleşebilecektir. Üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçekleştirilen sözde anlaşma kesin hükümsüzdür.Meğerki kanunda o konuda kanunda farklı açık bir hüküm bulunsun. Tarafların gerçek iradeleri ise kural olarak, geçerlilik şartlarını sağlamak koşuluyla hükümlerini doğurur. Kamu kurumunun/ kuruluşunun çatısı altında görevlerini yerine getiren hemşireler, muvazaalı anlaşmanın tarafı olduklarında, somut olaya göre ve kamu hukuku kurallarının izin verdiği ölçüde özel hukuk kuralları da uygulanabilecektir.

___

  • ADAY Nejat: Taşınmaz Mülkiyetinin Naklinde Muvazaa, İstanbul, 1992.
  • AKKÖK, Semih (2019)‘Türk Hukukunda Miras Bırakanın Muvazaalı İşlemleri ve Buna Bağlanan Hukuki Sonuçlar’, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hukuk Bilim Dalı Özel Hukuk Anabilim Dalı.
  • ANTALYA Gökhan: Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 1. Cilt, İstanbul, 2018.
  • ATAMULU İsmail: Türk Borçlar Hukukunda Muvazaa, Ankara, 2017.
  • BAHADIR, Senem (2012)‘Taşınmaz Mülkiyetinin Devrinde Muvazaa’, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Bilim Dalı.
  • BAYRAKÇI, Faruk (2016)‘Vergi Hukukunda Muvazaa ve Peçeleme İşlemleri İle Bu İşlemlerin Önlenmesine Yönelik Araçların Değerlendirilmesi’, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Mali Hukuk Bilim Dalı.