YouTube’un mahremiyet açısından değerlendirilmesi: “Damla altun kanalı”nın betimsel analizi

Mahremiyet; tarihsel süreç içerisinde bireylerin özel alanı, gizliliği gibi kavramlarla tanımlanmış ve her dönem üzerine çokça tartışılan, dönüşen bir olgu haline gelmiştir. Özellikle yeni iletişim teknolojilerinin gelişimi, Web 2.0’nin sağladığı imkânlar ile birlikte iletişimi, yayıncılığı ve kitlelere ulaşmayı son derece kolay bir duruma getirmektedir. Bu durum mahremiyet çizgisinin belirsizleşmesine neden olmakta ve bireyler şöhret ve para kazanma gibi amaçlar doğrultusunda en temel haklardan biri olan, özel hayat ve mahremiyetini yok ederek şeffaflaştırmaktadır. Bugün bireylerin kişisel veri ve mahremiyeti, bizzat bireylerin rızası ve teşhiri ile kamusal alanda, sosyal medya platformlarında sergilenmektedir. Video paylaşım sitesi olan YouTube da bu platformların önde gelenlerindendir. Kullanıcılara ücretsiz bir şekilde kendi kanalına sahip olma, yayın oluşturma ve paylaşma imkânı veren YouTube, abone ve izlenme sayısı belli bir sayıya ulaşan kullanıcılara ücret ödemektedir. Daha fazla izlenmenin ve abone sahibi olmanın daha fazla para kazanma anlamına geldiği platformda kullanıcılar, kitlelerin dikkatini çekmek adına özel alan ve mahremiyetini her geçen gün daha da yok etmektedir. Çalışmada örneklem olarak YouTuber Damla Altun Kanalı seçilmiştir. Çalışmanın problemi; YouTuber Damla Altun özel hayat ve mahremiyetini içeren içerikler yapmakta ve özel alanı kamusal haline gelmektedir. Altun, özel hayat ve mahremiyeti bizzat gönüllü bir şekilde ortadan kaldırmaktadır. Çalışmada yöntem olarak betimsel analiz kullanılacaktır. Bu çalışmada ünlü YouTuber Damla Altun’un videoları, mahremiyet açısından incelenmiş; bilgi, beden ve mekân mahremiyeti açısından ihlaller tespit edilmiştir.

Evaluation of youtube ın terms of privacy: A descriptive analysis of damla altun channel

Privacy; in the historical process, the private space of individuals has been defined with concepts such as privacy and has become a transforming phenomenon that has been widely discussed in every period. Especially the development of new communication technologies, Communication, broadcasting and reaching the masses with the opportunities provided by Web 2.0 make it very easy to reach the privacy line, and in line with the aims such as fame and money, one of the most basic rights of individuals; it destroys private life and privacy and makes it transparent. Today, personal data and privacy of individuals are displayed on social media platforms in the public sphere with the consent and display of individuals themselves. YouTube, which is a video sharing site, is one of the leading of these platforms. YouTube, which allows users to have their own channel, create and share their own channels free of charge, pays a fee to users who reach a certain number of subscribers and views. On the platform, where more views and subscribers mean more money, users are destroying their private space and privacy more and more every day in order to attract the attention of the masses. In this study, the videos of the famous YouTuber Damla Altun were examined in terms of privacy, and violations of information, body and space privacy were determined.

___

  • Aries, P. & Duby, G. (2006). Özel hayatın tarihi 3 rönesanstan aydınlanmaya (Çev. D. Çetinkasap). Yapı Kredi Yayınları.
  • Arık, B. & Arık, B. (2020). "Facebook'un dönüşen mahremiyet yaklaşımı: Gelecek mahremiyettir", Intermedia international e-Journal. 7(13): 447-461.
  • Berkup, S. B. (2015). Sosyal Ağlarda Bireysel Mahremiyet Paylaşımı: X ve Y Kuşakları Arasında Karşılaştırmalı Bir Analiz. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: İzmir.
  • Goodman, M. (2016). Geleceğin suçları dijital dünyanın karanlık yüzü (Çev. M. Goodman).Timaş Yayınları.
  • İzgi, M. C. (2014). “Mahremiyet kavramı bağlamında kişisel sağlık verileri”, Türkiye Biyoetik dergisi. 1(1): 25-37.
  • Lokke, E. (2020). Mahremiyet dijital toplumda özel hayat (Çev. D. Başak). Koç Üniversitesi Yayınları.
  • Poyraz, H. (2020). Mahremiyet, mahrumiyet, hürriyet. Şişman, N. (Ed.). Mahremiyet hayatın sırları ve sınırları içinde (s. 21-35). İnsan Yayınları.
  • Solove, D. J. (2002). Conceptualizing privacy. California law review, 90(4), 1087–1155. https://doi.org/10.2307/3481326
  • Timisi, N. (2016). Dijital kavramlar, olanaklar, deneyimler. Timisi, N. (Ed). Kalkedon Yayınları.
  • Van Dijk, T. (2018). Ağ toplumu (Çev. Ö. Sakin). Kafka Yayınları.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.
  • Walker, C. S. (2021). YouTuberlar (Çev. B. M. Demir). Lykeion Yayıncılık.
  • Yüksel, M. (2003). “Mahremiyet hakkı ve sosyo – tarihsel gelişimi”, Ankara Üniversitesi sbf dergisi. 58(01).
  • Zhumagaziyeva, A. & Koç, F. (2010). “Kültürel etkileşimde kadınların giysi alışkanlıklarındaki değişimin mahremiyet açısından incelenmesi (Kazakistan ve Türkiye Örneği), e-Journal of new world sciences Academy. 5(2): 113-131.