Deri sanayinde e-ticaret girişimciliği ve e-pazarlama

Dünyamız 2008 yılından itibaren 2009'u da içine alan bir dönemde ekonomik kriz ortamından geçmektedir. Küresel kriz mali piyasalardan sermaye piyasalarına oradan da reel sektöre yayılmıştır. Ülke içi ve uluslararası ticarette dengeler yeniden kurulmaktadır. Bu durum, dünya ticaret hacminin küçülmesini de beraberinde getirmektedir. Dünyada yaşanılan ekonomik krizin doğal bir sonucu olarak deri sanayinin de bu kriz ortamından doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmesi söz konusudur. Krizden çıkabilmek için deri sektörü de kendi içinde çeşitli arayışlar içersindedir.Deri sanayi sektöreI açıdan kullandığı tüm girdiler anlamında düşünülecek olursa hammaddesinin büyük bir. kısmını yurtdışından tedarik eden, işledikten sonra katma değeri yüksek ürünler haline getirip ihraç eden emek-yoğun bir sanayi olduğu için dünyadaki ekonomik krizlerden birebir olarak etkilenmektedir. Bu durum sadece son ekonomik • kriz anlamında düşünüimeyip küreselleşmenin ve teknolojik gelişmelerin sonucu olarak ortaya çıkan bir takım etkiler nedeniyle de meydana gelmektedir. Bu bağlamda deri sanayi farklı bir dönüm noktasına gelmiş bulunmaktadır. Özellikle Türkiye gibi tek pazara bağımlı kalmanın sıkıntılarını yaşayan ülkeler daha dinamik pazarlara açılmak adına hedeflediği pazarlarda üretim ve tanıtım faaliyetlerine de ağırlık vermeye başlamışlar marka oluşturma çabaları gündeme gelmiştir.Firmaların üretim sürecinde otomasyona yavaş yavaş geçiş yapmaları, firma ve ürün tanıtımlarının bir kısmını bilgisayarlar aracılığı ile internete taşımaları bu konuda e-ticaret girişimlerinin başlangıcını da oluşturmaktadır. Öte yandan bilişim sektöründeki gelişme hızla devam ederken deri sektörünün bunun dışında kalması nerdeyse sektörünün kendi kendini katletmesi anlamına gelmektedir. Üstelik gerek tedarik yönüyle gerekse satış anlamında e-ticaret hem yerel hem de küresel pazarlarda giderek etkili bir hale dönüşmektedir.Araştırmada e-ticaret konusunda girişimcilerin yaklaşımlarını ölçmek amacıyla kantitatif, birincil veri toplama yöntemlerinden olan anket yöntemi kullanılmaktadır. Varsayımları test etmek, kararlı, tutarlı ve doğru tahminler yapabilmek amacıyla SPSS bilgisayar programı ile güvenilirlik analizi, faktör ve varyans analizi ve benzeri analizler anket sonuçlarına uygulanmaktadır. Bu çalışmada zor bir süreçten geçmekte olan Türk Deri Sektörü'nün elektronik ticaret yöntemlerinin kullanılarak, gelişimine ivme kazandırılması, deri sanayinin kalkınması için pazarlama stratejileri, teknolojinin etkisiyle gelişen bilgi toplumuna uyum sağlama ve dünya genelinde hakettiği yeri alabilmesinde modern bilişim teknolojilerinin sağlayabileceği yararlar ortaya konmaya çalışılmaktadır.

E-commerce entrepreneurship and e-marketing in leather industry

Our world has been passing through a phase of economic crisis in both 2008 - 2009. The global crisis spread from financial markets to capital markets, and then to the real sector. The balances in national and international commerce are subject to reconstruction. The crisis also narrows down the global volume of commerce. As a natural consequence of the global economic crisis, the leather industry of Turkey and other developing countries are also susceptible to both direct and indirect impacts of the milieu of crisis.Considering all of its industrial inputs, the leather industry appears as a labor intensive industry which imports most of its raw materials, processes them into high value added products, and re-exports. For this reason, it is directly influenced from the global economic crises; which should not be considered only within the narrow perspective of the latest crisis, but also as an outcome of the globalization and technological developments. In this context, the leather industry has come to a unique turning point. Especially the countries that suffer from the distress of being depended to a single market such as Turkey have begun to focus on production and promotion activities in the target markets for the sake of opening out to more dynamic markets.The gradual transformation of companies towards automation in their production processes, and towards transferring a portion of the company and product promotions to the Internet via computers can be considered as the early steps of e-commerce entrepreneurship in this regard. On the other hand, exclusion of the leather industry from the ongoing rapid development in information sector practically means the self slaughter of the leather industry.At the research quantitative, primary data collection methods will be used as the survey method. In order to test hypothesis and doing stable, consistent, accurate predictions SPSS analysis will be used. This study aims to go through the methods by using electronic commerce for the Turkish leather sector which is in a difficult process, giving impetus to development, marketing strategy for the development of leather industry and the world keep in the new age deserved place, modern information technologies can provide, receive benefits are intended to be put in place.

___

  • 1.Aydemir, C., "Elektronik Ticaret ve Ekonomik Boyutu", Standart Dergisi, Yıl: 40, Sayı 471, 2001, s. 75.
  • 2.ETİK, "Elektronik Ticaretin Tanımı ve Temel Araçları", İnternet Adresi; http://www.eticaret.gov.tr/tanim/tanim.htm, . Erişim Tarihi: 10.05.2009.
  • 3.Günay, D., Sektörel Araştırmalar" Deri ve Deri İşleme Sanayi Sektörü", Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Araştırma Müdürlüğü Yayınları, Mayıs 2004, Ankara.
  • 4- İSO, İst. Sanayi Odası Kitabı, Deri Sektörü Rap., 2004, s.6.
  • 5.Kırçova, İ., İşletmelerarası Elektronik Ticaret, İ.T.O. Yayınları, İstanbul, 2000, s.6.
  • 6.Nakilcioğlu, İ. H., "E-ticarette Kullanılan Sanal Ödeme Araçları ve Yöntemleri", Kocatepe Ünv. İ.İ.B.F. Der., C.İV.,1,2000,s.53.
  • 7.Sevinç, İ. ve Öğüt A., "Küreselleşme ve Bilgi Toplumu Bağlamında Şebeke ve Sanal Organizasyon Yapıları ve Elektronik Ticaret"', www.bilgiyonetimi.org/soy.htm (24/04/2009).
  • 8.Steyaert, J. C. ."Measuring the performance of electronic government services", Science DJrect, Information & Management, (41) 2004, s. 369-375.
  • 9.Sümer, M.. Ham Deri- İşlenmiş Deri- Konfeksiyon, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. Deri ve Deriye Bağlı Sanayiler Dış Pazar Araştırması, T.S.K.B Sektör Araştırması Sayı; Eylül, T.S.KB. Genel Müdürlüğü., İstanbul.
  • 10.Şişman, A., Deri ve Deri Mamüileri Sektörü 2009 Yılı Ocak-Mart Dönemi İhracat Performans Değerlendirmesi, İTKİB Genel Sekreterliği Yayınları, Nisan 2009, s.6.
  • 11.Yamamoto, G.T., Bayramoğlu, E., Yılmaz, B. ve Şekeroğiu, Ö. "Leather Industry E-Commerce And E-Marketing Entrepreneurship", Uluslarası Girişimcilik Kongresi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir, 14-16 Ekim 2009.