Bağımsız Denetimde Riskli Alanlar Denetimi

Bağımsız denetim meslek mensupları bağımsız denetçiler denetimlerinde her daim belli bir düzeyde risk faktörleriyle karşı karşıya gelmektedir. Bu risk faktörlerinin değerlerinin az veya çok olması yazılacak denetim raporunda önemli katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı doğrultusunda, bağımsız denetim alanında risk faktörlerinin incelenip denetimin sürecinin, denetim sonuç raporunun, denetlenen firmanın ve bağımsız denetim meslek mensupları bağımsız denetçilerin denetim süreçlerinde karşılaşacakları risk faktörleri ve bu faktörlerin alanları incelenmiştir.

Risky Areas Audit in Independent Audit

Independent auditors, who are independent audit professionals, always face a certain level of risk factors during their audits. The audit report to be written will be affected highly by the risk factors’ values, if they are high or low. In line with the purpose of this study, the risk factors in the field of independent auditing, the audit process, the audit result report, the audited firm and the independent auditors, and the risk factors that they will encounter in the audit processes and the areas of these factors are examined.

___

  • Bağımsız Denetim Standartları 315 İşletme ve çevresini tanımak suretiyle “önemli yanlışlık” risklerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi.
  • Bağımsız Denetim Standartları 330. Bağımsız denetçinin risk olarak değerlendirilmiş hususlara karşı yapacağı işler.
  • Hesap Uzmanları Derneği (2004). Denetimin İlke ve Esasları. 1. Cilt 3. Baskı, Hesap Uzmanları Derneği.
  • Karapınar, N. (2018). Denetim risk modeli ve denetim sürecine etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, İzmir.
  • Kepekçi, C. (1998). Bağımsız denetim. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Kurumlar Vergisi Kanunu (2006). 5520 Sayılı Kanun Cilt:45 Sayı: 26205
  • Mert, Ü. H., Güner, M., ve Duyar, G. (2019). İşletmenin sürekliliği standardının denetim raporlarına etkilerinin bist kapsamındaki şirketler üzerinde araştırılması. Muhasebe ve Denetime Bakis= Accounting & Auditing Review, 19(57), 119-140.
  • Öztürk, Y., Türker, İ., Biçer, A., ve Gündoğdu, S. (2013). Uluslararası Kalite Kontrol, Denetim İnceleme, Diğer Güvence ve İlgili Hizmetler Standartları El Kitabı. Türmob Yayınları 464.
  • Sağlam, N, Uyar, S., ve Yolcu, M. (2020). Bağımsız denetim uygulama rehberi. Baskı 1, Bursa: Muhasebe Tr Yayınları.
  • Taş, O., Mert, H,. ve Başakaya, A. (2019). Bağımsız denetim raporlarında kilit denetim konuları ve Bist kapsamında farklı sektörlere yönelik bir araştırma. PressAcademia Procedia, 9(1), 155-159.
  • Tokmar, E., (2019). Türkiye’de bağımsız denetim uygulamaları: tekstil firması örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.