Yeri Değiştirilen Köy Yerleşmelerine Örnek: Aşağı Çat, Yukarı Çat ve Taşağıl Köyleri

Araştırmamıza konu oluşturan Aşağı Çat, Yukarı Çat ve Taşağıl köyleri idari bakımdan Erzurum iline bağlı Çat ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadırlar. Belirtilen köy yerleşmeleri, Tuzla Çayını oluşturan Pisyan ve Lezgi derelerinin kenarında, vadi tabanında kurulmuşlardı. Ancak bu derelerin birleştiği noktaya yakın bir yerde Erzurum –Bingöl karayolunun kenarında Erzurum şehrinin içme suyu ihtiyacının karşılanması için Palandöken Barajı inşa edilmesiyle yukarıda belirtilen köy yerleşmeleri sular altında kalmıştır. Sular altında kalan bu köyler için barajın kenarında yeni yerleşim yerleri kurulmuş ve köy sakinleri buraya taşınmıştır. Böylece eski köy evlerinin yerini betonarme modern köy meskenleri almıştır. Ancak bu meskenlerin kuruluş yeri ve mesken şekli bazı sorunları da

Examples of Villages which are Translocated: Aşağı Çat, Yukarı Çat and Taşağıl

The villages, as the subject of our research, Aşağı Çat, Yukarı Çat, and Taşağıl are administratively located in the borders of Çat district affiliated to Erzurum province. These villages had been founded at the edge of Pisyan and Lezgi streams, which then creates Tuzla Stream, in the valley base. However, since Palandöken Dam has been built, next to the Erzurum-Bingöl highway and close to the point where these rivers met, to fulfill the drinking water need of Erzurum city, the villages mentioned above are submerged. For these submerged villages, new settlements have been founded next to the dam and the villagers have moved here. Hence, concrete and modern buildings superseded the old village houses. On the other hand, the locations and the shapes of the abodes have come up with several problems. The general geographical features of the area and the problems due to translocation are the primary purposes of our work.

___

  • Atalay, İ. (1978). Erzurum Ovası ve Çevresinin Jeolojisi ve Jeomorfolojisi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yay. No: 543, Edebiyat Fak. Yay, No: 91.
  • Bakırcı, M. (1997) “Türkiye’de Yer Değiştiren Şehirlere Yeni Bir Örnek: Samsat”, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı:32, 365-391.
  • Doğanay, H. (1980). “Erzurum Da Bugünkü Ve Gelecekteki Su Sorunu”, Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Araştırma Dergisi, 15 (Ayrı Baskı), 23-42. Doğanay, H. (1995). Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Konya, Öz Eğitim Yayınları.
  • Doğanay, H. (1997). “Erzurum’un İçme Kullanma Suyu Sorunu Ve Kente Su Sağlanan Rezervler”, Su ve Çevre Sempozyumu (2-5 Haziran 1997, Bildiriler Kitabı). (289-300.). İstanbul.
  • Gök, Y., (2001), “Erzurum-Kars Depreminden (1983) Sonra Yeri Değiştirilen Yerleşmeler”, Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı:5, 145-158.
  • Gök, Y., Zaman, S., Altaş, N.T., (2007), “Aşkale Depremlerinden Sonra İnşa Edilen Konutların Sosyo-Ekonomik Yönden İncelenmesi”, Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı:18, 111-133.
  • Koday, Z., (2012) “Erzurum Şehrinin Su İhtiyacının Karşılanmasında Palandöken Barajının Yeri ve Önemi”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16 (2), 285-301.
  • Özdemir, A. T., (1997). “İstanbul su havzalarının korunması için yeni bir yönetim modeli”, Su ve Çevre Sempozyumu (2-5 Haziran 1997, Bildiriler Kitabı). (1-18). İstanbul.
  • Özgür, E. M. (1998). Türkiye Nüfus Coğrafyası. Ankara: GMC Basın Yayın Ltd. Şti.
  • Tandoğan, A. (1998). Demografik Temel Kavramlar ve Türkiye Nüfusu, Trabzon: Eser Ofset Matbaası.
  • Tuncel, M. (1990). Türkiye’de Yer Değiştiren Şehirler ve Gümüşhane Örneği. Geçmişte ve Günümüzde Gümüşhane Sempozyumu. Gümüşhane.
  • Ünal, Ç., (1998) “Yeniden Yerleştirme Sorunları, Çözüm Önerileri ve Bir Örnek”, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı:33163-182.
Current Perspectives in Social Sciences-Cover
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi