Tarih Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Bilgi Kaynaklarına İlişkin Görüşleri

Bu çalışma, tarih bölümünde okuyan öğrencilerin bilgi kaynakları ve bu kaynakları kullanmalarına yönelik görüşlerini tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’deki üniversitelerin tarih bölümünde okuyan öğrenciler, örneklemini ise dokuz üniversitenin tarih bölümü 4. sınıflarında okuyan 217 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma tarama modelindedir. Konu ile ilgili literatürden faydalanılarak kuramsal temeller oluşturulmuştur. Verilerin toplanması amacı ile bir anket formu geliştirilmiştir. Konu ile ilgili elde edilen bulgular, SPSS programı yardımıyla tablolar halinde yorumlanmıştır. Analizlerde, varyans testi, t testi değerlerine, görüşler arası farkların anlamlılık düzeyine, serbestlik derecesine yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler ışığında, son bölümde konu ile ilgili birtakım önerilere gidilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Tarih, Öğrenci, Bilgi Kaynakları

___

  • Aydın, D. E. (1996). Değişen Bilgi Toplumu. İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Akkoyunlu, B. & Kurbanoğlu, S. (2004). “Öğretmenlerin Bilgi Okuryazarlığı Öz-Yeter- lilik İnancı Üzerine Bir Çalışma”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 20.
  • Başaran, M. (2005). “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Bilgi Okuryazarlıklarının
  • Değerlendirilmesi”. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(3), 163-177. Çalık, T. & Sezgin, F. (2005). “Bilgi Toplumu ve Eğitim”. Gazi Üniversitesi Kastomonu Eğitim Dergisi, 13 (1), 55-66.
  • Çapar, B. (1997). “Bilgi Politikaları”, IFLA 1995’e Doğru Türk Kütüphaneciliği Sempo- zyumu ve I. Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Konferansı Bildirileri, 16-20. Ankara:
  • Türk Kütüphaneciler Derneği. Erdoğan, İ. (1998). “Bilgi Toplumu Olmanın Gerektirdiği Eğitim Paradigması”. Yeni Tür- kiye, 4 (19), 870-876.
  • Güriz, K., Şuhubi, E., Şengör, A. M. C., Türker, K. ve Yurtsever, E. (1994). Türkiye’de ve Dünyada Yükseköğretim Bilim ve Teknoloji. İstanbul: TÜSİAD Yayınları.
  • Kaptan, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri. Ankara: Tekışık Web Ofset Tesisleri.
  • Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Özden, Y. (2005). Eğitimde Yeni Değerler: Eğitimde Dönüşüm. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Polat Ç. (2005). Üniversitelerde Kütüphane Merkezli Bilgi Okuryazarlığı Programlarının
  • Geliştirilmesi: Hacettepe Üniversitesi Örneği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara: Hacettepe Üniversitesi. Yayla, A. (1990). “Bilgi Çağı ve Bazı Sonuçları”. Türkiye Günlüğü, 12. 12-17.
  • Yılmaz, K. & Horzum, M. B. (2005). “Küreselleşme, Bilgi Teknolojileri ve Üniversite”.
  • İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9 (10). 103-121. Yücel, H. İ. (1997). Bilim-Teknoloji Politikaları ve 21. Yüzyılın Toplumu. http://ekutup. dpt.tr/bilim/yücelih/biltek.pdf., Erişim tarihi: 12.04.2007
  • Yücel, H. İ. (2006). Türkiye’de Bilim Teknoloji Politikalar ve İktisadi Gelişmenin Yönü. http://ekutup.dpt.gov.tr/bilim/yücelih/bilim.pdf., Erişim tarihi: 12.04.2007 www.tdk.org.tr. Erişim tarihi: 07.02.2007. Erişim tarihi: 07.02.2007.
Current Perspectives in Social Sciences-Cover
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Uberlegungen Zur Lebenssinnlosigkeit in Kurzgeschichten ‘Ist Es Eine Komödie Ist Es Eine Tragödie?’ von Thomas Bernhard und ‘Die Oper auf der Strasse’ von Sabahattin Kudret Aksal /

Melik BÜLBÜL

Nietzsche ve Nihilizm Kalkanına Yaşamın Yadsınmasını Kazımış Olan Bir Felsefe

Sebahattin ÇEVİKBAŞ

Karşılaştırmalı Bir Çözümleme Denemesi (Montaigne -Rousseau-Baudelaire) / Essay of an Comparative Analysis (Montaigne -Rousseau-Baudelaire)

Yavuz KIZILÇİM

Algılanan Örgütsel Desteğin Çalışanların İş-Aile, Aile-İş Çatışması, Örgütsel Özdeşleşme ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisi: Savunma Sektöründe Bir Araştırma

Ömer TURUNÇ, Mazlum ÇELİK

Tarih Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Bilgi Kaynaklarına İlişkin Görüşleri

Aydın GÜVEN, Muammer DEMİREL

Afrika Birliği Ülkelerinin Sosyal ve Ekonomik Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi ile İncelenmesi

M. Suphi ÖZÇOMAK, Ayhan DEMİRCİ

Sınıf Öğretmenlerinin Eğitim Teknolojileri Açısından Yeterlilik Düzeyi?

A. Halim ULAŞ, Ceyhun OZAN

Malatya İlinde Nüfusun Eğitim Durumu

Gülpınar AKBULUT

Türkiye’de İşçi Sendikalarının Siyasal ve Sosyolojik Özellikleri Üzerinden Tarihsel Süreç İçinde Değerlendirilmesi

Ensar YILMAZ

İşletmelerde Etkinlik ve Performans Ölçmede VZA, Kümeleme ve TOPSIS Analizlerinin Kullanımı: İMKB İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama

Ali ÖZER, Meryem ÖZTÜRK, Abdulkadir KAYA