Borsa Performans Oranları ve Diğer Finansal Oranlar Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi ile İncelenmesi

Kanonik korelasyon analizi (KKA), her birinde çok sayıda değişken bulunan, iki değişken seti arasındaki ilişkinin yapısını inceler. KKA, en genel ve en karmaşık ilişki analizi olarak ifade edilir. Bu yöntemde bir zorunluluk olmamasına rağmen değişken setlerinden biri bağımlı, diğeri de bağımsız değişken seti olarak ele alınabilir. Bu çalışmada imalat sektöründe faaliyet gösteren ve İMKB’de işlem gören 34 firmanın borsa performans oranları ile diğer dört grup finansal oran içerisinden seçilen oranlar arasındaki ilişki KKA yöntemi ile analiz edilmiştir

___

  • Albayrak, A.S. (2006). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Bilgin, Ö.C., Emsen, E. ve Davis, M.E. (2003). “An Application of Canonical Correlation Analysis to Relationships between the Headand Scrotum Measurements in Awassi Fat Tailed Lambs”, Journal of AnimalandVeterinaryAdvances, 2(6), 343-349.
  • Çilan, Ç.A., Bolat, B.A. (2008). “Bilişim Teknolojileri İle Gelişme Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi İle İncelenmesi”. İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 19(60). 50-60.
  • Hair, J.F., Anderson, R.E., Tahtam, R.L. ve Black, W.C. (1992). Multivariate Data Analysis. Third Edition, Maxwell Macmillan International Editions.
  • Johnson, R.A. ve Wichern, D.W. (2002). Applied Multivariate Statistical Analysis. Fifth Edition, New Jersey: PearsonPrenticeHall.
  • Lorcu, F. ve Bolat, B. A. (2009). “Yaşlara Göre Ölüm Oranları ile Sosyo-ekonomik Göstergeler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”.İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 38(2), 124-133.
  • Oktay E. ve Çınar H. (2002). “Avrupa Birliği Ülkelerinin Bazı Sosyal ve Ekonomik Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizleri Yardımıyla Belirlenmesi”, EKEV Akademi Dergisi, 6(12),11-31.
  • Oktay E. ve Kaynak S. (2007). “Türkiye Ve Avrupa Birliği Ülkelerinin Bilgi Ekonomisi Girdi Ve Çıktı Değişkenleri Arasındaki Kanonik İlişkinin Araştırılması”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(2), 419-440.
  • Özçomak, M. Suphi. ve Demirci, A. (2010). “Afrika Birliği Ülkelerinin Sosyal ve Ekonomik Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi ile İncelenmesi”. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14 (1), 261-274.
  • Özdamar, K. (2010). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi: Çok Değişkenli Analizler. (7. Baskı). Eskişehir: Kaan Kitabevi.
  • Sherry, A. ve Henson, R.K. (2005).“Conducting and Interpreting Canonical Correlation Analysis in Personality Research: A User-Friendly Primer” [Kişilik Araştırmalarında Kanonik Korelasyon Analizinin İletimi ve Yorumlanması: Kullanışlı Bir El Kitabı]. Journal Of PersonalityAssessment, 84(1), ss.37–48. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011, Taylor&Francis.
  • Stevens, J.P. (2002). Applied Multivariate Statistics for the Social Sciences. Fourth Edition, New Jersey: Lawrence Erlbaum AssociatesInc.
  • Subhash, S. (1996). Applied Multivariate Techniques. New York: John Wileyand Sons Inc.
Current Perspectives in Social Sciences-Cover
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İMKB’ye Kayıtlı Sanayi İşletmelerinin Maliyet Yönetim Sistemlerini Uygulama ve Uygulamama Nedenlerinin Tespitine Yönelik Bir Araştırma / A Research on Determination of Reasons for Applying and Not Applying Cost Management Systems of Manufacturing...

Reşat KARCIOĞLU, Meryem ÖZTÜRK

Cumhuriyet Döneminin Türk Kimliğininin, Cumhuriyet İdeolojisinin Oluştuğu (1923-1950) Yılları Arasında Üretilen Resimler Üzerinden Analizi

Aytül PAPİLA

Osmanlı Dönemi Minyatürlerinde Enstrüman Figürleri Üzerine Bir İnceleme / An Analysis on Instrument Figures in Ottoman Period Miniatures

Serhat YENER

Searching for the Quality of the Mission Statements of Turkish Private Universities / Türk Özel Üniversitelerinin Misyon Açıklamalarının Kalite Ölçütleri Çerçevesinde Değerlendirilmesi

Kurtuluş Yılmaz GENÇ

Imagination under Pressure: Ideology and History in Danilo Kiš’ A Tomb for Boris Davidovich and Milan Kundera’s The Book of Laughter and Forgetting / Baskı Altındaki İmgelem: Danilo Kis’in Boris Davidovich için bir Mezar ve Milan Kundera’nın Gülüşün ve Un

Taiana GOLBAN

Borsa Performans Oranları ve Diğer Finansal Oranlar Arasındaki İlişkinin Kanonik Korelasyon Analizi ile İncelenmesi

M. Suphi ÖZÇOMAK, Murat GÜNDÜZ

Tedavi ve Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulamasının Etkililiğinin İncelenmesi (Sakarya İli Örneği) / Investigation of the Effectiveness of Treatment and Practice Probation Lightly (Sakarya Sample)

Şükrü ADA, Adem PEKER

On Erzurum Türküsü Üzerinde Bir Metot Denemesi / A Method Trail on Ten Erzurum Ballads

Nesrin FEYZİOĞLU

Cinânü’l-Cenân’ın Yeni Nüshaları / New Copies of Cinânü’l-Cenân

Süleyman EFENDİOĞLU

Türkiye’de Kentsel Mekânda Mağdursuz Suç Örneği Olarak “Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Kullanma” / “Using Drugs and Stımulants” in Urban Places as an Example of Victimless Crime in Turkey

Hasan Hüseyin ÇALI