Ankara'da faaliyet gösteren bir tıpta uzmanlık dershanesine devam edenlerin bazı beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumlarından memnuniyetlerinin belirlenmesi

Amaç. Bir Tıpta Uzmanlık Sınavı dershanesinde tıp öğrenci ve mezunlarının beslenme ve yemektercihleri ile beslenme durumlarından memnuniyetlerini belirlemek. Yöntem. Tanımlayıcıözellikteki çalışmada veriler TUS dershanesine devam eden 231 tıp öğrencisi ve mezunundananket yardımıyla toplanmıştır. Bulgular. Katılımcıların %60,6sı kadın ve %77,1i 25 yaşaltındadır (Ortalama 23,5±2,0 yıl). Tıp öğrencileri %66,2sini oluşturmuştur. Katılımcıların%72,7si DSÖ kriterlerine göre normal ağırlıktadır. Öğle yemeği barındıkları yer dışında (aileyanında, arkadaşlarla ya da tek başına evde, öğrenci yurdunda) en sık yenilen öğündür.Katılımcıların üçte biri beslenme durumundan yarısı da fizik aktivitelerinden memnun değildir.Beslenme memnuniyetsizliği ile ilişkili faktörler yaş, mezun olup olmama ve vücut kitle indeksi(VKİ) olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar. Sağlıklı davranışlar günümüzün sağlık anlayışındaanahtar bir rol oynamaktadır. Tıp öğrencileri ve hekimler sağlık eğitimi programlarının önemligruplarındandır ve bu nedenle bilgi ve tutumları toplum için önem kazanmaktadır. Bu grubunsağlık risklerine dair daha ayrıntılı çalışmalar yapılmalıdır. Tıpta uzmanlık sınavı süreci bu grubunbeslenmelerini etkilemektedir.

Meal pref erences and satisf action of nutrional status of medical students and senior doctors attending to a private medical speciality examination course.

Aim. To assess the nutrional and meal preferences and satisfaction of a group of medical studentsand senior doctors at a private medical specialization examination course (MSE). Methods. In thisdescriptive study, data were collected with a questionare from 231 medical students and seniordoctors who attended the medical speciality examination course. Results. 60.6% of participantswere female and 77.1%of them were under 25 years old (Mean 23,5 ± 2,0 year). Medical studentswere 66.2% of all participants. 72.7% of medical students and senior doctors in the study, hadnormal weigth for WHO criteria. Lunch is the common meal that eaten outside of theiraccomodation (with family, with friend or alone at home and student hostels). They preferred fastfood meals. One third of participants were unsatisfied with their nutrional status and half of themwere unsatisfied their pyscial activity. Related factors with unsatisfactory of nutrional status wereidentified age, being senior doctors or not and body mass index (BMI). Conclusions. Healthybehaviour plays a key role in today s health concept. Doctors and medical students are mainly partof groups of health education programs. For this reason their knowlegde and attitudes areimportant for society. Detailed studies and interventions are recommended their behaviours abouthealth risks. Medical speciality examination is a factor on chancing their nutrional status.

___

Cumhuriyet Tıp Dergisi (ELEKTRONİK)-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Acil servise ateş nedeni ile yapılan başvuruların değerlendirilmesi: Bir üniversite hastanesi tecrübesi

Aslı Feride KAPTANOĞLU, meryem güvenir, Yeşim ÖZGÜL, Kaya SÜER

Bir olgu nedeni ile akut infantil hemorajik ödem

Suar Çakı KILIÇ, Osman GÜLSEVER, Hilal GAVAS TOPÇU, Pelin BOSTANCI KEKEÇ, Demet ALAYGUT

A case of Miller Fisher syndrome with progression and early relapse

Betül ÇEVİK, Dürdane AKSOY, Semiha KURT, Volkan SOLMAZ, Emre ÇEVİK, Elmas PEKDAŞ

Adams Oliver sendromlu bir yenidoğan: Bir olgu sunumu ve literatür değerlendirmesi

Hande Küçük KURTULGAN, Şenol ÇİTLİ, Nejmiye AKKUŞ, Fatih BOLAT, Gülseren GÖKTOLGA ERKOCA, İlhan SEZGİN

Sıçan uterin horn modelinde enoksaparin ve rapamisinin adezyon oluşumuna etkilerinin karşılaştırılması

Hülya AKGÜN, Tuncay ÖZGÜN, Ahter Tanay TAYYAR

Short-distance sensory stimulation technique in the early diagnosis of carpal tunnel syndrome

Betül ÇEVİK, Ali İhsan BAYSAL

Chronic intestinal pseudo-obstruction: Report of two cases

Emin ALTIPARMAK, Sabiye AKBULUT, Ahmet ERTEN, Nurten SAVAŞ, Firdevs TOPAL

Amyand Herni: Olgu sunumu

Erkan HAZAR

Ankara'da faaliyet gösteren bir tıpta uzmanlık dershanesine devam edenlerin bazı beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumlarından memnuniyetlerinin belirlenmesi

Cavit Işık YAVUZ, Ahmet OLGUN, M. Tolgahan ÖRMECİ, Hüseyin Adil ÖNER, Eda ODMAN, Çağatay GÜLER

Salmonella ishali olan immün yetmezlikli bir olguda oral immünoglobulin tedavisi

Utku AYGÜNEŞ, Fatih BOLAT, Fatma DUKSAL, Ömer CEVİT, Mehmet Burhan OFLAZ