Evelik (Rumex crispus L.) Bitkisinin Besin Elementi İçeriklerinin Belirlenmesi

Evelik otu (Rumex crispus L.) olarak da bilinen labada otu Çobandeğneğigiller (Karabuğdaygiller, Polygonaceae) familyasına ait, boyu bir metreyi geçmeyen, çok yıllık otsu bir bitkidir. Rumex cinsi, Kuzey yarımkürede yayılış gösterir ve 100 den fazla türü vardır. Ülkemizde 24 türü bulunur. Yaprakları Anadolu’da “Evelik” ismi altında, sebze olarak veya dolması yapılarak, yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ayrıca bitkisel tedavide kullanılan en eski bitkilerden biridir. Mide ve bağırsak bozukluklarında çok etkilidir. Kökleri öğütülerek diş temizliğinde ve diş eti tedavisinde kullanılır. Yaprakları ve bilhassa kökleri ilaç yapımında tıp dünyasında kullanılmaktadır. Bu çalışmada Sivas ilinde, doğal olarak yetişebilen yaprakları çiğ ve pişirilerek yenilen Evelik bitkisinin yaprak kısımlarının makro ve mikro besin elementleri bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Elementlerden fosfor (P) tayini için kolorimetrik olarak 882 nm’de spektrofotometrede analiz yapılmıştır. Potasyum (K), Demir (Fe), Manganez (Mn), Çinko (Zn) ve Bakır (Cu) elementlerinin konsantrasyonları ise Atomik absorpsiyon spektrofotometre ile belirlenmiştir. Evelik bitkisinin Azot (N) konsantrasyonları ise Kjeldahl destilasyon yöntemine göre belirlenmiştir. Çalışma sonucunda Evelik bitkisinin yapraklarındaki besin elementlerinin %2.59 N, %0.360 P, %6.85 K, %0.66 Mg, %0.48 Ca, 225.8 mg/kg Fe, 27.5 mg/kg Zn, 30.4 mg/kg Mn ve 8.9 mg/kg Cu konsantrasyonları halinde olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Evelik bitkisinin, makro ve mikro besin elementleri bakımından yeter düzeyde olduğu, özellikle de yüksek K konsantrasyonuna sahip olduğu belirlenmiştir.

Determination of the Nutritional Element Concentrations of Evelik Plant (Rumex crispus L.)

Evelik plant (Rumex crispus L.), which is also known as Labada plant, is a perennial herbaceous plant specie belonging to Polygonaceae family that are mostly a meter in length. Rumex species have a distribution in the Northern hemisphere and have more than 100 species. In Turkey, 24 Rumex species are present. Evelik leaves are used frequently in the Anatolia for the preparation of stuffed wraps. Additionally, it is one of the oldest plants known to be used for herbal remedies. It is believed that this plant is especially potent in gastrointestinal illnesses. Evelik leaves, but especially the roots are used for drugs in medicine. In the present study, determination of macro and micro nutritional elements was aimed in Evelik leaves sampled from naturally grown plants in Sivas province. Phosphor (P) was determined calorimetrically at 882 nm by using spectrophotometer. Potassium (K), Iron (Fe), Manganese (Mn), Zinc (Zn), and Copper (Cu) were determined by using Atomic absorbtion spectrometry. Nitrogen (N) was determined by using Kjeldahl distillation method. Results revealed that the element concentrations determined in Evelik leaves were N (2.59 %); P (0.360 %); K (6.85 %); Mg (0.66 %); Ca (0.48 %); Fe (225.8 mg/kg); Zn (27.5 mg/kg); Mn (30.4 mg/kg); Cu (8.9 mg/kg). In conclusion, it was revealed that the Evelik leaves are sufficient for both macro and micro nutritional elements and have a higher K concentration.

___

Cumhuriyet Science Journal-Cover
  • ISSN: 2587-2680
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ > FEN FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tuzlu Alan Bitkisi Olan Spergularia rubra (L) J. Presl & C. Presl’in Element Analizi ve Analiz Sonuçlarının Kemometrik Teknikler Kullanılarak Değerlendirilmesi

İbrahim TEGİN, Mehmet FİDAN, Uyan YÜKSEL

Lorentziyen 3-Uzayda Spacelike Yüzeylerin Kontak Yuvarlanmasinin İleri Kinematiği

Mehmet AYDINALP, Hasan Hüseyin UĞURLU, Mustafa KAZAZ

Sıçrama Şartlarına Sahip Süreksiz Difüzyon Operatörünün Çözümleri için Integral Gösterilim

Abdullah ERGÜN

Yenilebilir Bir Bitki Olan Polygonum Cognatum Meissn dan Folik Asit ve Antioksidan Bileşiklerin Basınçlı Sıvı Ekstraksiyon (PLE) sistemi ile Ekstraksiyonu için Optimal Koşulların Belirlenmesi

Burhan ATEŞ, Selim ERDOĞAN, Sema ERDEMOĞLU, Halil İbrahim ULUSOY, Songül ULUSOY, Merve GÖKŞIN KARASLAN

Zaman Değişkeninde Kesirli Türev İçeren Navier-Stokes Denklemlerinin Sayısal Çözümü

Hüseyin DEMİR, İnci ÇİLİNGİR SÜNGÜ

Bazı Esnek Karar Verme Algoritmalarının fpfs-matrisler Yoluyla Bir Yapılandırması

Serdar ENGİNOĞLU, Samet MEMİŞ

Çok Duvarlı Karbon Nanotüp Modifiye Camsı Karbon Elektrot Üzerinde Kolekalsiferolün Elektrokimyasal Davranışı

Mustafa CİTTAN, Şerife KAHYA, Ali ÇELİK

Yeni Bir Co(II)-Baskılı Polimer/Kriyojel Sistem Kullanılarak Kobalt(II)'ın Seçici Olarak Ayrılması

Gurbet CANPOLAT

CdO–WO3–TeO2 Camlarının 0.015–10 MeV için Gama Radyasyonu Zırhlama Davranışlarının Araştırılması

Osman AĞAR

Poli (p-Aminobenzen Sülfonik Asit) Modifiye Sensöründe Askorbik Asit Varlığında Epinefrinin Elektrokimyasal Tayini

Ebru KUYUMCU SAVAN, Şevket Zişan B. YAĞCI, Gamze ERDOĞDU