BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ VE MEZUNLARININ 3,5+1,5 YILLIK UYGULAMA DAHİLİNDE SUNULAN 1,5 YILLIK FORMASYON DERSLERİNİN BİYOLOJİNİN UYGULAMA, ALAN BİLGİSİ BOYUTLARI VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN NİTELİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİYLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Türkiye’de ortaöğretime öğretmen yetiştiren kurumlarda, 1998 yılında yapılan reformun üzerinden 10 yıl geçmiştir. Reformun değerlendirilmesi, Türk Eğitim Sistemi açısından oldukça önemlidir. Buradan hareketle, yeniden yapılanmayı, belirli boyutlar açısından değerlendirmek, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu çalışma betimsel bir çalışmadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini, 89 kişi oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini ise 2004-2005 eğitim-öğretim yılında, 3,5+1,5 yıllık biyoloji öğretmenliği bölümünde son sınıf öğrencisi olarak öğrenim gören ve bu dönemden önce, bu programdan mezun olmuş olan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu çalışmada, formasyon derslerinin biyolojinin uygulama (laboratuvar) ve alan bilgisi boyutları üzerine olumlu bir etkiye sahip olduğu ve öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği nitelikleri kazandırmada etkili olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır

Biyoloji Öğretmenliği Bölümü Öğrencileri Ve Mezunlarının 3 5 1 5 Yıllık Uygulama Dahilinde Sunulan 1 5 Yıllık Formasyon Derslerinin Biyolojinin Uygulama Alan Bilgisi Boyutları Ve Öğretmenlik Mesleğinin Nitelikleri Üzerine Etkileriyle ilgili Görüşleri

Educational reform attempt to teacher education for secondary schools in Turkey is in its 10th year Evaluation of effects of the reform studies from different points is very important for Turkish educational system Accordingly aim of this study is determined as to evaluate the accreditation in terms of some aspects In this study survey method was used The data collection tool of this study was a constructed interview form This form was constructed by asking the point of views of field experts The sample of this study included 89 participants The universe of this study consists of students graduated from biology education program 3 5 1 5 and biology education seniors In this study paticapants stated that the formation courses taken effected very positively knowledge and application aspects of biology teaching and were very effective on gaining features of professional teacher Key Words: Reconstructuring in Teacher Education Biological Education Education Faculties

___

Adıgüzel, A. (2005). “Avrupa birliğine uyum sürecinde öğretmen niteliklerinde yeni bir boyut: Bilgi okur-yazarlığı”. Milli Eğitim Dergisi. Sayı:167, s. 355. Yaz.

Altıparmak, M. ve Nakipoğlu, M. (2002). “Lise Biyoloji Laboratuvarlarında İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Tutum ve Başarıya Etkisi”. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. 16-18 Eylül. ANKARA.

Baskan, G. A. (2001). Öğretmenlik mesleği ve öğretmen yetiştirmede yeniden yapılanma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 20. 16-25.

Cansaran, A. (2004). Biyoloji öğretmenliği öğrencilerinin biyoloji öğretmenliği programı hakkındaki düşünceleri. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 24(1).

Erişen, Y. ve Çeliköz, N. (2003). “Öğretmen adaylarının genel öğretmenlik davranışları açısından kendilerine yönelik yeterlilik algıları”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 1(4),s. 427- 439. Güz.

Gemici, Ö., Küçüközer, H. ve Kocakülah, A.M. (2002). “Yeniden Yapılanma Sürecinde Fizik Eğitimi Öğrencilerinin Genel Fizik Kavramları İle İlgili Bilgi Düzeyleirnin Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma”.V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. 16-18 Eylül. ANKARA.

Gödek, Y(2004). “Öğretmen eğitiminde yeniden yapılanma, problemler ve bazı öneriler”. XII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı. 6-9 Temmuz. MALATYA.

Görgen, İ. ve Deniz, S. ( 2003). “Orta Öğretim Branş Öğretmenliği Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Sertifikası Programına Yönelik Görüşleri”. Milli Eğitim Dergisi. Sayı: 158, s. 150. Bahar.

Senemoğlu, N (1989). "Orta Öğretime Öğretmen Yetiştirmede "Alan Bilgisi" Bakımından Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinin Etkililiği" H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı:4, s.109-126.

Senemoğlu, N (1990). "Öğretmen Adaylarına 'Genel Kültür' Kazandırma Bakımından Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinin Etkililiği". Çağdaş Eğitim

Sayın, S.(2005). “Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine karşı tutumları ve mesleki benlik saygılarının incelenmesi”. Eurasian Journal of Educational Research. 19, pp. 272-281.

Şimşek, H. (2005). “Eğitimde reform ve değişim karalılığı”. Eğitim Fakültelerinde Yeniden Yapılanmanın Getirdiği Sorunlar Paneli. Mayıs. ANKARA.

Işık,S. ve Soran, H. (2004). “Biyoloji Öğretmeni Yetiştiren Kurumların Öğretim Programlarının Karşılaştırılması”. VI. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. 9-11 Eylül. İSTANBUL.

Koç, N. (2005). “Eğitim Fakültelerinde Yeniden Yapılanmanın Getirdiği Sorunlar”. Eğitim Fakültelerinde Yeniden Yapılandırmanın Sonuçları ve Öğretmen Yetiştirme Sempozyumu.22-24 Eylül. ANKARA.

Mızıkacı, F. (2006) . A systems approach to program evaluation model for quality in higher education. Quality Assurance in Education. 14 (1), 37-5.

Tinoca, L., Lee, E., Fletcher, C.; ve Barufaldi, J.(2004). “From Professional Development for Science Teachers to Student Learning in Science”. NARST, April, USA.

Yiğit, N. ve Akdeniz, A.R. (2004). Öğretmen adaylarının fen-edebiyat fakültesindeki problemleri. Kastamonu Eğitim Dergisi. 12 (1).

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Raporu. (1998). “Eğitim Fakülteleri Öğretmen Yetiştirme Programlarının Yeniden Düzenlenmesi”. Mart 1998. ANKARA: YÖK.

Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

LİSE 3. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Uzm.Psi.Dan.Gülşen BÜYÜKŞAHİN ÇEVİK, Yrd. Doç. Dr. Meral ATICI

KAMU KESİMİ YATIRIM PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE FAYDA-MALİYET ANALİZİ TEKNİĞİ VE TÜRKİYEDE UYGULANABİLİRLİĞİ

Öğr. Gör. Dr. Zuhal ERGEN

The Time Use Of Turkish Academics

Assoc.Prof.Dr.Türker Baş

Tüketicilerin Tercih Ettiği Süpermarkete Yönelik Algıları Tatmin Duyguları Ve Bağlılıkları Arasındaki Farklılıkların Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma

Prof. Dr. Aysel ERCİŞ, Okt. M. Kemal YILMAZ, Yrd. Doç Dr. Sevtap ÜNAL

MERSİN ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDEN BİR GRUP ANTİK DÖNEM ETÜDLÜK SİKKESİNİN TEMİZLİK VE KORUMA ÇALIŞMALARI İLE TARİHLENDİRİLMESİ

Arş. Gör. Fatih ERHAN, Yrd. Doç. Dr. K. Serdar GİRGİNER, Prof. Dr. Oğuz TEKİN

YAŞAYAN ÂŞIK SANATINDA SON KARACAOĞLAN ANLATICILARINDAN OSMANİYELİ İSPİR ONBAŞI

Arş. Gör. Ayhan KARAKAŞ

DENETİM FİRMALARININ KARŞILAŞABİLECEKLERİ AHLAKİ SORUNLAR ve BİR SAHA ARAŞTIRMASI

Doç. Dr. Zeynep TÜRK, Yard. Doç. Dr. Jale SAĞLAR

Çatışma Yönetim Tarzlarının Müzakere Sürecine Ve Sonuçlarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma

Dr. Ahmet ERKUŞ

Pazarlamada Yeni Yaklaşım: Nöropazarlama Üzerine Kuramsal Bir Değerlendirme

Yrd. Doç. Dr. Tülin URAL

AKILCI DUYGUSAL DAVRANIŞ TERAPİSİ’NE DAYALI GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMANIN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YETKİNLİK İNANÇLARINI YÜKSELTMEDEKİ ETKİSİ

Prof. Dr. Zafer GÖKÇAKAN