An Investigation Of Urban Image And Identity Findings From Adana

Bu makale kent ve mimari çalışmaları üzerine farklı bir yorum getirmekte ve hızlı kentleşme sonucu gerçekleşen fiziksel değişimin, kentin kimlik ve imajına olan etkisini, kent bütününden tek yapı ölçeğine kadar inen geniş bir bakış açısıyla ele almaktadır. Çalışmada Lynch tarafından geliştirilen “imageability” (okunabilirlik) kavramı esas alınarak 20. Yüzyılda tek merkezli, ışınsal bir gelişim gösteren Adana kentinde yapılan alan çalışmasıyla, kentlilerin on iki yıllık bir sure içerisinde kentsel imaj elemanları hakkındaki fikirlerinin değişip değişmediği araştırılmıştır. Kent bütününde gerçekleştirilen fiziksel çözümleme ile kentlilerle yapılan anketlerin bulguları karşılaştırılarak özellikle kentlinin imaj algısında nasıl bir değişim olduğu sorgulanmış, kentte ne tür yapıların imaj elemanı olarak öne çıktığı belirlenerek çevresel kalitenin iyileştirilebilmesi için öneriler geliştirilmiştir
Anahtar Kelimeler:

Kentsel, imaj, Adana, okunabilirlik

An Investigation Of Urban Image And Identity Findings From Adana

This paper investigates the impact of fast urbanization to urban imagery focusing on residents’ perception Following the works of Lynch the study determines the changes in the perception of residents in terms of urban image elements using the questionnaires which are conducted in the city of Adana within the time span of twelve years The study discusses the attributes of the buildings highlighted by residents as representatives of urban imagery and develops suggestions to improve and sustain urban environmental quality The results show high levels of variation in terms of image elements and how the urban form is perceived by the residents The study argues the results in respect to principles for creating an imageable city and guidelines for environmental management and sustainability Keywords: Urban image Adana imageability Kent İmajı Ve Kimliği Üzerine Bir Araştırma Adana Bulguları Özet Bu makale kent ve mimari çalışmaları üzerine farklı bir yorum getirmekte ve hızlı kentleşme sonucu gerçekleşen fiziksel değişimin kentin kimlik ve imajına olan etkisini kent bütününden tek yapı ölçeğine kadar inen geniş bir bakış açısıyla ele almaktadır Çalışmada Lynch tarafından geliştirilen “imageability” okunabilirlik kavramı esas alınarak 20 Yüzyılda tek merkezli ışınsal bir gelişim gösteren Adana kentinde yapılan alan çalışmasıyla kentlilerin on iki yıllık bir sure içerisinde kentsel imaj elemanları hakkındaki fikirlerinin değişip değişmediği araştırılmıştır Kent bütününde gerçekleştirilen fiziksel çözümleme ile kentlilerle yapılan anketlerin bulguları karşılaştırılarak özellikle kentlinin imaj algısında nasıl bir değişim olduğu sorgulanmış kentte ne tür yapıların imaj elemanı olarak öne çıktığı belirlenerek çevresel kalitenin iyileştirilebilmesi için öneriler geliştirilmiştir Anahtar Kelimeler: Kentsel imaj Adana okunabilirlik

___

  • Ayvalıoğlu, N. (1989) “İstanbulluların Zihnindeki İstanbul –İstanbul’un Kognitif İmajının Saptanması” (Istanbul in the minds of the Istanbulites –The Identification of Cognitive Image of Istanbul), İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü, Araştırma Raporu, İstanbul.
  • Banerjee, T. and Baer, W. (1987) “Variable Constructs and Images of the Residential Environment: Findings from Los Angeles”, Perceptual and Cognitive Image of the City, c.s. Yadav (ed.) New Delhi: Concept Pub. Co., s: 271-303.
  • Dülger Türkoğlu, H. (2002) “Kentsel İmge: İstanbul’dan Bulgular” (Urban Image: Findings from Istanbul), itü dergisi/a, (Cilt 1, Sayı 1, s: 57-64)
  • Es, M. (2007)“Kent Kimliği, Kent Kültürü” (Urban Identity, Urban Culture), Yerel Siyaset, (17).
  • Great Britain Parliament (1866), Parliamentary Papers, Harward University Press, HMSO, 428–429.
  • Ilgın, C. (1997) “İstanbul konut mimari kimliğinin konut örüntülerine bağlı değişimi ve kent kimliği ile etkileşimi” (The residential architectural identity and its interaction with urban identity in Istanbul) , Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Lynch, K. (1960) “The Image of the City”, Cambridge, MA: MIT Press.
  • Oral (Saban), D. (1996) “Adana Kenti İmajı ve Koruma Politikası” (The Image of the City of Adana and Conservation Policies), Adana’nın Kentsel Gelişme Sorunları ve Koruma Amaçlı Planlama, Tasarım, Uygulama Hedefleri, TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi Yayınları, Adana, s: 60–66.
  • Örer, G. (1993). “İstanbul’un Kentsel Kimliği ve Değişimi” (The urban image and its change in Istanbul), Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Pol, E. (2002) “The theoretical background of the city-identity-sustainability (CIS) network”, Environment and Behaviour, (34: 8-25).
  • Pol, E. and Castrechini, A. (2002) “City-Identity-Sustainability Research Network”, Environment and Behaviour, (34: 150-160).
  • Pol, E., Moreno, E., Guàrdia, J., & Íñiguez, L. (2002) “Identity, Quality of Life and Sustainability in an urban suburb of Barcelona”, Environment and Behaviour, (34: 67-80).
  • Porteous, J. D. (1971) “Design with People: The Quality of the Urban Environment”, Environment and Behaviour, (Vol 3), 1971.
  • Quataert, D. (2008) Anadolu’da Osmanlı Reformu ve Tarım 1876–1908, [Ottoman Reform and Agriculture in Anatolia 1876–1908], translated by N. Özok Gündoğan, A. Z. Gündoğan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Southworth, M. (1985) “Shaping the City Image”, Journal of Planning Education and Research, (Vol. 5:52-59).
  • Toksöz, M., Yalçin, E. (1999) “Modern Adana’nın Doğuşu ve Günümüzdeki İzleri” [The Birth of Modern Adana and its Contemporary Traces], in Ç. Kafesçioğlu, L. Thys-Şenocak eds. Aptullah Kuran için Yazılar [Essays in Honor of Aptullah Kuran], Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 435–452.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi