İnşaat Sektöründe Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımında ÖdülCeza Uygulamaları

İnşaat sektörü iş kazalarının yoğun yaşandığı sektörlerin başında gelmektedir. Dolayısıyla bu sektörde iş kazalarını önlemede yardımcı olan kişisel koruyucu donanımlar (KKD) önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, inşaat sektöründe çalışanların KKD kullanım düzeylerini belirlemek ve firmaların, çalışanlarına bu donanımların kullanımını teşvik etmek için uyguladıkları motivasyon araçları araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Adana ili özelinde, 92 şantiye çalışanına anket uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, firmaların, çalışanlarının KKD kullanımı konusunda, genelde ceza uygulamasını tercih ettikleri, çalışanların ise KKD kullanımını teşvik için ödül beklentisi içinde oldukları görülmüştür.

Reward-Penalty Applications in the Use of Personal Protective Equipment in Construction Sector

Construction is one of the main sectors where occupational accidents are intense. So utilization of the personal protective equipment (PPE) that helps to prevent work accidents are very important in parallel to collective measures. In this study, in order to determine the level of PPE usage, the motivation tools that companies implement to promote the usage of PPE of employees were investigated. For this purpose, a questionnaire was applied to 92 construction employees in Adana. As a result of the study, it was observed that while companies generally prefer imposing penalties for the usage of PPE, employees expect rewards for encouraging the usage of PPE.

___

  • www.resmigazete.gov.tr (Erişim Tarihi: 15.01.2017)
  • Dizdar, E.N., 2001. Kaza Sebeplendirme Yaklaşımları, TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Temmuz, 26-31.
  • Temel C.D., 2017. İnşaat İşçilerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Uygulama ve Algılama Düzeyi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 82, Adana.
  • Lingard, H., 2002. The Effect of First Aid Training on Australian Construction Workers’ Occupational Health and Safety Motivation and Risk Control Behavior, Journal of Safety Research, 33, 209-230.
  • Demirbilek, T., Çakır, Ö., 2008. Kişisel Koruyucu Donanımı Etkileyen Bireysel ve Örgütsel Değişkenler, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(2), 173-192.
  • Taylan, M., 2008. Tersanelerde Meydana Gelen İş Kazaları ve İş Güvenliği, Gemi İnşaatı ve Deniz Teknolojisi Teknik Kongresi, 270-281.
  • Özkars, R., Yıldız, S., 2013. Türkiye’deki Atıksu Arıtma Tesislerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Yönünden Değerlendirilmesi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 29(3), 254-261.
  • Kaymaz, Ö., 2014. Kaynak İşlerinde İş Kazası ve İşe Bağlı Sağlık Problemlerine Neden Olan Faktörler ve KKD Kullanımının Bu Faktörlere Etkileri Üzerine Çevresel ve Teknik Araştırma, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, Ankara, Türkiye.
  • Güvel, Ş.T., 2016. İş Sağlığı ve Güvenliği Sisteminin Yapım İşlerinde Uygulanmasında Yaşanan Sıkıntılar ve Çözüm Önerileri, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 277, Adana.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Seralarda Latent Isının Isı Gereksinim Katsayısına Etkisinin Belirlenmesi

A.Nafi BAYTORUN, BİNNAZ ZEYNEP ZAİMOĞLU, Özkan GÜGERCİN

Tam Ölçekli Bir İleri Biyolojik Evsel Atıksu Arıtma Tesisinin Matematiksel Modellemesi

HAZAL GÜLHAN, MUSTAFA EVREN ERŞAHİN, RECEP KAAN DERELİ, HALE ÖZGÜN ERŞAHİN, Faik Dinçer ERKAN, Özgür ÖZDEMİR, İzzet ÖZTÜRK

Daralan ve Genişleyen Bir Kanal İçerisine Yerleştirilen Yarım Küreler Üzerinden Akış ve Isı Transferinin Sayısal Olarak Araştırılması

DOGAN ENGİN ALNAK, KORAY KARABULUT, FERHAT KOCA

İnşaat Sektöründe Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımında ÖdülCeza Uygulamaları

Gözde TANTEKİN ÇELİK, Ceren Dilan TEMEL

Saklı Markov Modeli Kullanılarak İstanbul’daki Üniversite Öğrencilerinin GSM Operatör Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Analizi

Osman AYAZ, SELÇUK ALP

Kamera Görüntüsü Tabanlı Kömür Tozu Patlayabilirlik Ölçme Sistemi

ABDULKADİR ÜRÜNVEREN, Buse Melis ÖZYILDIRIM, MUTLU AVCI, SUPHİ URAL

Kısmen Batık Bir Bariyerin Su Dalgaları ile Etkileşiminin Açık Kaynaklı Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ile İncelenmesi

Erdem KAYA, UTKU ŞENTÜRK

Vatandaş Bilimi Tabanlı Vektör Haritaların Kullanılması ile İnsansız Hava Aracından Elde Edilen Görüntülerin Yöneltilmesi için Otomatik Yer Kontrol Noktası Üretimi

NUSRET DEMİR, Hakan KÖKSAL

Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde Çok Kriterli Karar Verme ile Mekanik Ventilatör Seçimi ve Bir Uygulama Örneği

M. Figen ANTMEN, PINAR MİÇ

Küspe (Nigella sativa) Kullanılarak Sulu Çözeltilerden Adsorpsiyon ile Boyar Madde Giderimi

Halis SEÇME, SERPİL SAVCI