Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmen Yeterlikleri: Veli Beklentileri

Dünyada bilim ve teknoloji başta olmak üzere birçok alanda yaşanan gelişmeler eğitimi de yakından etkilemektedir. Bu gelişmelere paralel olarak, kaliteli bir eğitim anlayışını yerleştirmek için yeterlik ve standartlaşma çalışmalarına başlanmış ve eğitim alanında da bu konuda belli düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmalar ülkemizde devam etmekte olup, diğer disiplinlerle birlikte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) programı için de gerekli kalite çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalardan bir tanesi de MEB’in belirlediği öğretmenlik mesleği özel alan yeterlikleridir. Eğitim ve öğretim sürecinde öğrenci başarısını etkileyen önemli unsurlardan birisi okul-aile işbirliğidir. Dolayısıyla bütün derslerin bu işbirliğini göz önünde bulundurması gereklidir. DKAB dersinin hem öğrencilerin kişisel ve ahlaki gelişimi için önemli olan dersler arasında yer alması hem de veliler tarafından önemsenmesi, okul ile ailelerin işbirliğini sağlaması açısından bir avantaj olarak görülebilir. Okullarda öğrencilerin kişisel ve ahlaki gelişimi için DKAB dersi, önemli olan dersler arasında yer almakta ve veliler tarafından önemsenmektedir.  Bu bağlamda araştırmanın amacı, DKAB öğretmenlerinde bulunması gereken yeterlikleri velilerin penceresinden belirlemeye çalışıp değerlendirmektir.  Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Sosyal medya üzerinden ‘İlkokul 4. ve 5. Sınıf Velileri’ isimli bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışma grubu, kendi isteğiyle topluluğa üye olan veliler arasından ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak 4. ve 5. sınıfta çocuğu olan, en az lisans mezunu anne veya babalar arasından seçilmiştir. Veriler kişisel bilgilerle birlikte 7 açık uçlu sorudan oluşmuş bir görüşme formu ile toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Temalar oluşturup her temanın altına uygun kodlar yazılmış ve böylece yeterlik listeleri oluşturulmuştur. Bu listeler katılımcılara ikinci kez gönderilerek kendilerinden en uygun sıralamayı yapmaları gereksiz gördüklerini elemeleri ve istedikleri düzeltmeleri yapmaları istenmiştir. Sonuç olarak velilerin üzerinde uzlaştığı maddeler önem sırasına göre yeniden listelenmiştir.

___

  • Balcı, A. (2007). Etkili Okul ve Okul Geliştirme. Ankara: Pegem Akademi.
  • Başaran, İ. E. (2004). Eğitim Psikolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, s.207.
  • Bayrakdar, N. (2013). Öğretmenlerine Göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretmenliğinin Doğasından Kaynaklanan Güçlüklerin Mesleki Tü-kenmişlik Algıları Üzerindeki Etkileri, ERUIFD / 1, Sayı: 16, Sayfa: 79-100.
  • Billstein, R., Williamson, J. (2003). Middle grades MATH Thematics: The STEM project. In S. L. Senk & D. R. Thompson (Eds.), Standards-based school mathematics curricula. What are they? What do students learn? (pp. 251- 284). Lawrence Erlbaum Associates: NJ.
  • Davey, L. (2009). The Application of Case Study Evaluations. Elementary Education Online, 8(2), ç:1-3
  • Erdoğan,Ç ve Demirkasımoğlu, N. (2010)Ailelerin Eğitim Sürecine Katılımına İlişkin Öğretmen ve Yönetici Görüşleri, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Cilt 16, Sayı 3, ss: 399-431
  • Erden, M. (2004). Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Alkım Yayınları., İstanbul, s.85.