Gelir Düzeyi ve Sağlık Harcamalarının Beklenen Yaşam Süresi ve Bebek Ölüm Oranı Üzerindeki Etkileri

Bir ülkenin kalkınmışlık seviyesi o ülkede yaşayan insanların gelir, eğitim ve sağlık göstergeleri ile birlikte açıklanmaktadır. Sağlığın eğitime nitelik ve üretime verimlilik kazandırmasından dolayı kalkınma iktisadı içerisinde ayrı bir önemi vardır. Bu çalışmada kalkınmanın en önemli ölçütlerinden biri olan sağlık ve sağlığın göstergesi olarak da doğumda beklenen yaşam süresi ve bebek ölüm oranı ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı uluslararası düzeyde gelir düzeyinin ve sağlığa yapılan harcamaların ele aldığımız değişkenler üzerinde nasıl bir etkide bulunabileceğini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla, 176 ülkenin 2003 yılına ait iktisadi göstergelerinin sağlık göstergelerini açıklayıcılığı çoklu regresyon analizi ile incelenmiştir. Yapılan analizlere göre, beklenen yaşam süresi ve bebek ölüm oranı üzerinde sağlık harcamalarının gelir düzeyine göre daha fazla etkili olması, sadece gelir düzeyinin artırılmasına güvenilemeyeceğini göstermektedir. Bu sonuç kalkınma iktisadı argümanları ile de uyumludur.

The Effects of Income and Health Expenditures on Life Expectancy at Birth and Infant Mortality

Development level of a country is explained with income, education and health indicators of the country’s population. Health has a distinguished place in development economics because it provides quality to education and increases productivity. In this study, the health issue which is one of the important indicators in development is discussed by examining life expectancy at birth and infant mortality rate indicators. The objective of this study is to determine how income level and health expenditure affect these indicators at an international level. By doing this, the effect of economic indicators on health indicators is investigated by the multiple regression method for 176 countries in 2003. The conclusions from analyses suggest that life expectancy at birth and infant mortality rates are affected more by health expenditures than income levels denoting that increasing income level is not only a reliable factor. This result is consistent with the arguments of development economics. 

___

  • Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi Cilt:13. Sayı:1.Haziran 2009 ss.1-31 Gelir Düzeyi ve Sağlık Harcamalarının Beklenen Yaşam Süresi ve Bebek Ölüm Oranı Üzerindeki Etkileri The Effects of Income and Health Expenditures on Life Expectancy at Birth and Infant Mortality Şevket TÜYLÜOĞLU1 Mustafa TEKİN2