Denetim Birimi Olarak YMM’lerin Vergi Kaybına Etkisi: YMM’ler Üzerine Uygulamalı Bir Araştırma

Vergi kaybının önlenmesinde kullanılan birçok yöntem mevcut olup, söz konusu yöntemlerin en önemlilerinden bir tanesinin ise bağımsız denetçiler tarafından yürütülen muhasebe denetiminin olduğu literatürde sıkça ortaya konulan bir görüştür. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de bir denetim birimi olan Yeminli Mali Müşavirlik (YMM) mesleğinin vergi kaybını önlemede nasıl bir etkiye sahip olduğunu belirlemektir. Teorik tartışmalar, literatür taraması ve uygulamalı araştırma sonuçları, YMM’lerin üç fonksiyonunun (denetim, danışmanlık ve tasdik) vergi kaybını önlemede önemli bir rol oynadığını göstermektedir. 

The Effect of Sworn-In Financial Advisors on Preventing Tax Evasion As an Audit Unit: An Applied Research on Sworn-In Financial Advisors

Various methods can be applied to prevent tax evasion and audit conducted by independent external auditor has long been claimed at the literature as one of the most important such factors. This study, therefore, aims to assess the impact of Sworn-in Financial Advisors, one of the audit professions in Turkey, on preventing tax evasion. The results of the theoretical discussions, related literature review and the research conducted in this study, indicate that three functions of Sworn-in Financial Advisor, namely, auditing, consulting, and approving, has significant impact on preventing tax evasion.