Türkiye’de Organik Hayvancılık İçerisinde Organik Tavukçuluğun Yeri

Sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan organik hayvansal ürünler, insanların hayvansal protein ihtiyaçlarının karşılanması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir ve üretimleri gün geçtikçe artmaktadır. Diğer hayvancılık kollarına göre daha hızlı gelişme gösteren organik tavukçuluk bir taraftan hayvan refahını ön planda tutarken, diğer taraftan tüketicilere daha sağlıklı ürünler sunmayı hedefleyen bir yetiştiricilik sistemidir.   Türkiye’de toplam 119 çiftçi organik hayvancılık yapmakta olup, 19 ilde bulunan 89 çiftçi organik tavukçulukla uğraşmaktadır. Üretilen organik tavuk eti miktarı toplam organik et miktarının %93,6’sını meydana getirmektedir. Diğer taraftan toplam yumurta üretiminin %0,84’ünü organik yumurta oluşturmaktadır. Yakın gelecekte organik tavukçuluğun güçlenerek gelişimine devam etmesi beklenmektedir.

___

  • Anonim. (2018) Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik. 18.10.2010 tarih ve 27676 sayılı Resmi Gazete. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/08/20100818-4.htm. Erişim tarihi: 02 Ağustos 2018.
  • Altındişli, A., Aksoy U. (2010) Organik Tarımın Dünya’da ve Türkiye’deki Durumu. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. S: 213-227.
  • Bölükbaşı, C., Emsen H. (2010) Organik Hayvancılık. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, 25240, Erzurum. http://tarimbilgibankasi.com/upload/dosyalar/Organik_Tarim/Organik_ Hayvancilik.pdf. Erişim tarihi: 08 Eylül 2018.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı. (2018) 2017 Yılı Organik Hayvancılık Verileri. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Istatistikler. Erişim tarihi: 05 Eylül 2018.
  • Öztürk, A.K., Türkoğlu M. (2012) Türkiye'de Organik Tavukçuluk. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg. 52 (1): 41-50.
  • Öztürk, A.K., Türkoğlu M., Eleroğlu H. (2013) Türkiye’de Organik Hayvansal Üretimde Kanatlı Yetiştiriciliği. Doğu Karadeniz 1. Organik Tarım Kongresi, 26-28 Haziran 2013, Kelkit.
Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2636-7874
  • Başlangıç: 1973
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Adana ve Mersin İllerinin Bazı İlçelerinde Bulunan Kerpiç ve Taş Konutların Mevcut Dururmlarının Saptanması

Özkan GÜĞERCİN, Nafi BAYTORUN, Deniz Levent KOC, Bekir POLAT

Mikrodalga Uygulamasının Ayvalık ve Memecik Zeytinyağlarının Yağ Asidi ve Triaçilgliserol Kompozisyonu Üzerine Etkisi

Didar SEVİM, Oya KÖSEOĞLU, Yeşim ALTUNOĞLU

Türkiye’de Organik Hayvancılık İçerisinde Organik Tavukçuluğun Yeri

Fatma YENİLMEZ, Emine URUK

Doğu Akdeniz Bölgesi (Türkiye) Turunçgil Bahçelerinde Turunçgil Beyaz Kabuklubiti [Parlatoria pergandii Comstock (Hemiptera: Diaspididae)]’nin Yayılış Alanı, Bulaşıklık Oranı Ve Zarar Şekli

Naime Zülal ELEKCİOĞLU

Bitkisel Protein Kaynakları

Miray ÇETİNER, Seda ERSUS BİLEK

Turunçgil Tristeza Virüs Hastalığı; Türkiye Turunçgil Tarımı İçin Potansiyel Bir Tehlike

Orhan BOZAN, Johana Yiceth Medina GİL, Nüket ÖNELGE

Bazı Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Silifke/Mersin Ekolojik Koşullarındaki Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar

Levent Son

Doğu Akdeniz Bölgesi Turunçgil Üretim Alanlarında Turunçgil Psorosis Virüsü (Citrus psorosis, CPsV)’nin Yaygınlığının Araştırılması ve Biyolojik İndeksleme Yöntemi ile Tanılanması

Nuket ONELGE, Orhan BOZAN, Saime Busra FİDANCI

Seralarda Isı Gereksiniminin Isıtma-Derece-Saat (HDH) Değerlerinden Gidilerek Belirlenmesi

A. Nafi BAYTORUN, Zeynep ZAİMOĞLU, Özkan GÜĞERCİN

Türkiye'de Çiftçi Koşullarında Örtü Altında Yetiştirilen İki Farklı Biber Çeşidinin Su-Verim İlişkisi

Ahmet TEZCAN, Harun KAMAN